USA začnou očkovat děti nad pět let asi už příští týden

0
788
ockovat_deti_nad_pet_let
Foto: Pixabay.com

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] schválil [29.10.] užití vakcíny proti covidu od firem Pfizer/BioNTech pro děti mezi 5 a 11 lety. Některé země už děti nad pět let očkovat začaly, třeba Slovensko.

Možnost očkovat děti nad pět let vakcínou Comirnaty musí v USA ještě schválit americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. To má své očekávané kladné stanovisko podle agentury AP zveřejnit v úterý 2. listopadu. Diskutuje se pouze o tom, zda CDC vakcínu povolí pro všechny děti ve věku pět až 11 let, nebo jejich okruh zúží na základě určitých kritérií.

Středisko například třetí posilovací dávku vakcíny od Pfizeru doporučilo podat jen osobám starším 65 let. Dále lidem se slabší imunitu, anebo lidem v riziku nákazy na pracovišti. Pokud by však CDC žádná omezení nestanovilo, mělo by od příštího týdne nárok na očkování asi 28 milionů dětí žijících ve Spojených státech.

BioNTech rozjíždí výrobu vakcíny pro děti od pěti let

Mnoho zemí, které používají vakcínu od firem Pfizer/BioNTech, nicméně schvalovací proces vakcíny Comirnaty v USA pozorně sleduje. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] se případným schválením očkování pro děti od pěti let začala zabývat minulý týden [18.10.]. Již dříve schválila vakcínu Comirnaty pro děti od dvanácti let, stejně tak pro děti v tomto věku schválila také vakcínu od Moderny.

Očkovat děti nad pět let začaly Čína a Slovensko

Lékaři dětem v této věkové skupině přitom mají podávat dvě dávky v rozmezí tří týdnů. Ty budou obsahovat třetinu účinné látky oproti dávkám určeným pro dospělé a dospívající. Několik málo zemí na světě dokonce s očkováním takto malých dětí proti covidu-19 začalo. Například Čína nedávno začala imunizovat tříleté děti. Je mezi nimi i Slovensko.

Slovensko očkuje děti od pěti let. Podá i booster dávku

To děti od pěti let proti covidu-19 očkuje již od 9. září. A to přesto, že EMA žádnou z vakcín nepovolila k očkování dětí mladších 12 let. Slovenská vláda však argumentuje rychle rostoucími počty nově nakažených v zemi.

Covid-19 v USA postihuje mnoho dětí

Podle lékařů dětem hrozí podstatně menší riziko těžkého průběhu onemocnění nebo úmrtí po nákaze koronavirem. Virus i tak tuto věkovou skupinu v USA silně zasáhl. Dle FDA bylo od začátku pandemie do amerických nemocnic přijato cca 8 300 dětí ve věku pět až jedenáct let. Z nich asi třetina vyžadovala intenzivní péči. Téměř sto dětí po nákaze zemřelo. I v těchto smutných případech se potvrdilo, že onemocnění covid-19 je stejně jako u obézních dospělých rizikovější u obézních dětí.

„S touto vakcínou budou děti moci znovu dělat lepší věci než být zavřené doma, dálkově se vzdělávat a nemoci se vídat se svými kamarády. Vakcína ochrání děti i nás všechny,” řekla lékařka Kawsar Talaatová z Univerzity Johnse Hopkinse.

Opatření proti covidu tvrdě dopadají na děti a mládež

Společnost Pfizer již dříve oznámila, že v případě kladného rozhodnutí FDA začne ihned rozvážet miliony lahviček s vakcínou do ordinací lékařů, lékáren a dalších očkovacích míst. Preparáty s dětskou dávkou přitom budou mít oranžové víčko na rozdíl od fialového, které mají nádobky se standardně silnou dávkou určenou pro starší pacienty.

Studie vakcíny pro děti od pěti let vyvolává diskuze

Pfizer provedl studii na 2 268 školácích, podle níž vakcína předchází symptomatickému covidu-19 u dětí v 91 procentech případů. Firma rovněž uvedla, že nezaznamenala žádné vážné vedlejší účinky. Reakcí byly jen menší komplikace, jako jsou bolest v místě vpichu a krátkodobě zvýšená teplota.

Comirnaty je vhodná i pro děti od pěti let, tvrdí výrobci

Studie však podle některých expertů nebyla dostatečně velká pro to, aby zachytila případné velmi vzácné vedlejší účinky. Jako například zánět srdečního svalu, který se občas vyskytuje po podání druhé dávky mladým a dospívajícím mužům. Podle agentury AP tak zatím není jasné, zda se podobné problémy objeví i u mladších dětí po podání slabší dávky.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here