Po návratu ze zahraničí musí na test všichni neočkovaní

0
4703
ze_zahranici
Foto: Pixabay.com

Antigenní nebo PCR test je od pondělí 1. listopadu povinný pro všechny neočkované přijíždějící ze zahraničí. A to bez ohledu na šíření nákazy v dané zemi. Zároveň se přestávají plošně hradit testy na koronavirus.

Neočkovaným lidem se od pondělí 1. listopadu zpřísňují podmínky příjezdu do Česka ze zahraničí. První povinností pro všechny bez ohledu na zemi, ze které přijíždějí, je vyplnit příjezdový formulář. A to nejlépe ještě před samotným překročení státní hranice. Druhou povinností je pak preventivní test na koronavirus.

„Při návratu ze zemí zelené, oranžové, červené a tmavě červené kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test,“ upozorňuje ve své tiskové zprávě Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Příjezdy ze zahraničí se zpřísňují pro neočkované

O něco přísnější opatření pak platí pro přijíždějící ze zemí vysokým rizikem nákazy, kteří v zemi strávili delší dobu než 12 hodin. Tedy z těch zemí, které jsou na ministerském cestovatelském semaforu označeny červenou a tmavě červenou barvou. Pro ně platí povinnost vyplnit příjezdový formulář vždy před návratem do Česka. Antigenní nebo PCR test pak podstupují lidé před příjezdem v případě, že se vrací hromadnou dopravou. Dále se musí nechat po návratu otestovat na koronavirus vždy jen PCR testem. A to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu do Česka.

„V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test,“ dodává MZ ČR.

Samoizolace po návratu z ciziny končí, formulář zůstává

Nově už pro cestovatele z rizikových zemí neplatí povinnost domácí izolace až do doby výsledku testu. Do výsledku testu ale musí všude nosit ochrannou respirační masku bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 94 procent [respirátor FFP2, KN95].

Země s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy

S platností od 1. listopadu patří mezi země s vysokým rizikem nákazy [červené země] Belgie, Dánsko, Island, Finsko, Lichtenštejnsko. Dále Lucembursko, Nizozemsko, Polsko, Maďarsko, Norsko, Německo, Rakousko a Řecko.

Mezi státy s velmi vysokým rizikem nákazy [tmavě červená kategorie] spadá Bulharsko, Chorvatsko, LotyšskoIrsko, Rumunsko Estonsko, Litva, Slovensko, Slovinsko. A ostatní třetí země mimo EU.

Školáci respirátory mít nebudou, neočkovaní učitelé ano

K zemím se středním rizikem nákazy [oranžové kategorie] se řadí Andorra, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Baleárské ostrovy, Francie, Kypr, Monako a Portugalsko včetně Azorských ostrovů.

Mezi země s nízkým rizikem nákazy [zelená kategorie] patří Malta, Itálie, Vatikánský městský stát, Španělsko včetně Kanárských ostrovů a Madeira. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Bahrajn, Chile, Hongkong, Jordánsko a Korea. Dále Kanada, Katar, Kuvajt, Macao a Nový Zéland. Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Rwanda, Uruguayská východní republika a Tchaj-wan.

Končí hrazené testy ze zdravotního pojištění

Od pondělí 1. listopadu u nás končí bezplatné preventivní testování pro všechny pojištěnce. V úhradě testy na koronavirus zůstávají dětem a mládeži do 18 let. Dále očkovaným a rozočkovaným osobám a těm, kteří se proti covidu-19 neočkují ze zdravotních důvodů. Podmínka je, že o tom mají potvrzení od ošetřujícího lékaře.

Neočkovaní klienti VZP obdrží dopis s výzvou k očkování

V úhradě pak zůstávají testy s doporučením od hygieny nebo lékaře. Výjimku mají také pracovníci a klienti sociálních zařízení. Ti neočkovaní se budou i nadále testovat na účet své zdravotní pojišťovny.

Novinka je také kratší platnost testů. Od pondělí 1. listopadu se zkracuje platnost AG testu na dobu 24 hodin od jeho provedení. PCR test bude nově uznatelný jen po dobu tří dnů.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here