Neočkovaní klienti VZP obdrží dopis s výzvou k očkování

8
6834
neockovani
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Neočkovaní klienti VZP ČR obdrží dopis s výzvou k očkování proti covidu. Posílit má i role praktických lékařů. Naopak testy na koronavirus budou nadále zdarma pro neočkované pracovníky a klienty sociálních služeb.

Adresné vyzvání seniorů starších 65 let registrovaných u Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] k očkování proti covidu-19 dnes [27.10.] potvrdil předseda vlády Andrej Babiš [ANO]. Uvedl, že se o tom bavili s odborníky již na pondělním jednání Rady vlády pro zdravotní rizika.

„Znovu na poslední radě pro zdravotní rizika jsme se domluvili, že VZP adresně napíše dopis všem těm – a bylo jich asi 331 000 – lidem nad 65 let, aby se očkovali,” uvedl Babiš.

Následně to potvrdila i samotná VZP ČR. Klienty starší 65 let, kteří dosud nebyli očkováni, chce motivovat k první dávce vakcíny nejen dopisem, ale i poukazem v hodnotě 500 Kč na nákup vitamínů a potravinových doplňků v lékárnách.

„Informace o benefitu spolu s dopisem začne VZP svým klientům rozesílat v nejbližších dnech. Rozhodla o tom při hlasování per rollam Správní rada VZP ČR,” uvedla pojišťovna ve své tiskové zprávě.

Větší zapojení pojišťoven navrhuje i Anticovid tým Spolu

Nutno dodat, že o potřebě většího zapojení zdravotních pojišťoven do přesvědčování lidí k očkování proti covidu-19 hovořili již počátkem tohoto týdne zástupci Anticovid týmu koalice Spolu [ODS, TOP 09, KDU-ČSL]. V jeho návrhu zveřejněném v úterý 26. října uvádí, že je třeba do očkovací strategie více zapojit praktické lékaře stejně jako zdravotní pojišťovny.

„Pojišťovny by podle Spolu měly rozeslat informační materiál, který představí výhody očkování. Vyvrátí dezinformace s ním spojené a bude apelovat na adresáty, aby se nechali naočkovat,“ uvádí ve svém prohlášení Anticovid tým.

Koaliční AntiCovid tým Spolu vládní návrhy nepodpořil

Zrychlit očkování by podle nich dále pomohlo posílení role praktických lékařů. Právě oni by měli ke svým pacientům přistupovat aktivněji. Přesvědčovat je k očkování proti covidu-19.

„Tyto úkony by měly být nově hrazené zdravotními pojišťovnami. Praktičtí lékaři provádí v podstatě všechna očkování. Není důvod, proč by tomu u covidu mělo být jinak,“ píše dále.

Praktici už dostávají přesvědčovací příspěvek 380 korun

Pro úplnost je pak třeba dodat, že praktičtí lékaři již od září dostávají motivační bonus za každého seniora, kterého přesvědčí k očkování proti covidu-19. Ke standardnímu zdravotnímu výkonu očkování tak čerpají navíc ještě 380 Kč za nově očkovaného seniora.

„Tuto bonifikaci obdrží praktičtí lékaři pro dospělé za aktivní vyhledání a edukaci neočkovaných pacientů, kteří doposud neobdrželi žádnou dávku očkovací látky proti onemocnění covid-19,“ vysvětluje zdravotní ředitelka České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] Renata Knorová.

Upozorňuje, že nezbytnou podmínkou pro úhradu motivačního bonusu je zápis do zdravotnické dokumentace pacienta. Podmínky pro úhradu výkonu byly podle ní odsouhlaseny předsedou Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP Svatoplukem Býmou a předsedou Sdružení praktických lékařů ČR Petrem Šonkou.

Lidé s podezřením na covid už mohou do ordinací praktiků

V přesvědčování seniorů by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] mělo pomoc také to, že zdravotní pojišťovny začnou praktikům nově zasílat seznam neočkovaných pacientů nad 65 let.

„Zdravotní pojišťovny opakovaně kontaktovaly ty, kteří si ještě nedošli na tečku. Včera jsme se domluvili, že praktikům poskytnou přehledy o očkování. A pomůžou jim zacílit na jejich neočkované pacienty nad 65 let,“ informoval dnes [27.10.] na sociální síti ministr.

Neočkovaní v sociálních službách mají testy dále zdarma

Poněkud v rozporu se snahami o co nejvyšší proočkovanost české populace v době rychle se šířící infekce je dnešní prohlášení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO]. Podle něj se konec úhrady antigenních a PCR testů ze zdravotního pojištění k 31. říjnu nevztahuje na klienty a pracovníky sociálních zařízení, kteří nejsou proti covidu-19 naočkovaní.

„Platí to a bude to platit i po 1. listopadu, že se bude dále testovat. Testování bude hrazeno ze zdravotního pojištění. U neočkovaných zaměstnanců i klientů. Myslíme si, že to dává smysl,” uvedl Vojtěch s tím, že obyvatelé domovů patří k té nejzranitelnější skupině.

–VRN/ČTK–

8 KOMENTÁŘE

  1. Takže u nás v chudé České republice při 60% proočkovanosti prudce stoupá covid a v „bohaté Bangladéši“ stačí proočkovat 11,9% a covid totálně mizí? Neskuteční lotři, co do našich dětí rvete šmejdskou nefungující vakcínu, zatímco jinde covid mizí bez vakcíny, aby se pak objevil v Německu, Británii, Izraeli a vy to NEmáte za miliardy dolarů pod kontrolou?

    Jak dlouho myslíte sakra, že to lidé budou ještě žrát?

    Japonsko očkováním prý covid mizí
    Německo očkováním stoupá
    Bangladéš neočkováním prudce klesá
    Izrael bezradnost a zoufalost
    Afrika všeobecně bez očkování covid vymizel
    Česká republika po očkování prudce stoupá

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here