Lidé s podezřením na covid už mohou do ordinací praktiků

0
450
s_podezrenim
Foto: Pixabay.com

S léčbou covidu-19 na dálku budou praktičtí lékaři pokračovat u jinak zdravých pacientů i nadále. Ostatní s podezřením na nákazu ale již vyšetří osobně, vždy však po předchozím objednání.

U covidu-19 praktici stanoví diagnózu použitím antigenního testu přímo ve své ordinaci. Bude-li to situace vyžadovat, budou moci pacientům podat i monoklonální protilátky. Vyplývá to z nové dohody o přístupu k léčbě a stanovení diagnózy u covidu-19 mezi Sdružením praktických lékařů [SPL] a Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Praktici tak dle něj budou moci stejně jako loni i nadále poskytovat zdravotní péči distančně covidovým pacientům, ale pouze těm nerizikovým. Dále pak jen za podmínky, že u nich infekce covid-19 nevyvolá komplikace.

„Vzdáleně můžeme podle nového doporučeného postupu poskytovat péči u nerizikových pacientů s lehkým průběhem onemocnění, a především při následném sledování vývoje nemoci s vědomím toho, že u některých pacientů s mírnými potížemi může dojít přibližně po týdnu k prudkému zhoršení,“ vysvětlil předseda SPL Petr Šonka.

Ostatní s podezřením na covid mohou přímo k lékaři

Změna oproti loňskému roku pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem je, že mohou k vyšetření přijít osobně do ordinace svého praktického lékaře. Ten je vyšetří, otestuje na přítomnost viru s pomocí AG testu a doporučí vhodnou léčbu. Podle praktických lékařů jde o změnu významnou. Covid-19 se přesouvá mezi běžná infekční onemocnění.

I přesto Petr Šonka upozorňuje, že pacienti s podezřením na nákazu musí nadále dodržovat určitá pravidla před samotnou návštěvou ordinace.

Není možné, aby si v čekárně pacienti s příznaky onemocnění dýchací cest, a tedy potenciálně nakažení koronavirem, sedli vedle babiček právě očkovaných proti chřipce nebo vedle chronicky nemocných pacientů,“ vysvětlil.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

Proto bude dle jeho slov stále platit systém objednávání lidí s podezřením na nákazu na určitou hodinu. Jedině tak se zdraví, nemocní a případně pacienti s odlišnými diagnózami v čekárně nepotkají. Způsob a doba objednání bude podle zástupců praktiků záviset i na celkové zdravotní kondici pacienta. Lidé v riziku, například v onkologické léčbě, s diabetem, kardiovaskulárními nemocemi či obezitou, musí být v případě podezření na nákazu zvláště obezřetní a co nejrychleji se spojit se svým lékařem. Právě u takových pacientů je totiž třeba léčbu zahájit co nejdříve do nákazy.

„Abychom předešli vážnému průběhu covidu-19 u rizikových pacientů, zahájíme léčbu co nejdříve od začátku onemocnění,“ upřesnil Šonka.

Dodal, že úspěch léčby podáním monoklonálních protilátek závisí především na rychlosti stanovení diagnózy a nasazení léčivého přípravku.

Do Česka letos dorazí kolem milionu chřipkových vakcín

Podle Šonky čeká praktické lékaře náročný podzim. Mají totiž naočkovat více než milion lidí na chřipku. A mimo to nabídnou očkování proti covidu-19 svým ještě nenaočkovaným pojištěncům. Postupně začnou i s podáváním třetí, takzvané posilující dávky. Tu budou zájemci dostávat po osmi měsících od dokončení prvního očkovacího schématu, přednostně pak opět pacienti v riziku. S jejím podáváním se má dle stávajících plánů začít již 20. září.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here