Zdravotní unii má v budoucnu posílit nový úřad HERA

0
324
urad_HERA
Foto: Pixabay.com

Jednotnou zdravotní unii má posílit nový evropský úřad HERA. Mimo podporu vývoje léků a vakcín bude řešit výrobní kapacity léčiv v EU, sledovat zdravotní rizika a reagovat na ně. Ročně má hospodařit s miliardou euro [25,3 mld. Kč].

Nový evropský úřad HERA podrobněji představili zástupci Evropské komise [EK] ve čtvrtek 16. září. Jeho založení však zmínili již loni na podzim, kdy EU čelila opakované kritice kvůli pomalé reakci na pandemii covidu.

„HERA je dalším stavebním kamenem silnější zdravotní unie a velkým krokem vpřed pro připravenost Evropské unie na krize,“ prohlásila předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová.

Zřízení nového úřadu HERA je dle ní další krok k posílení společné zdravotní politiky. Mimo něj se EK snaží o navýšení objemu společných nákupů léčivých přípravků, rozšiřuje pravomoci regulačních úřadů, jako jsou Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC] a Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

Úřad HERA jako další z mnoha evropských institucí

Konkrétně bude mít úřad za úkol spolupracovat se zdravotními orgány členských zemí. Shromažďovat informace a podle nich i vyhodnocovat rizika a modelovat možný problémový vývoj. Mezi další úkoly nové instituce patří dle komisařů podpora vývoje léků a vakcín proti nemocem v budoucnu.

Jednat má i s farmaceutickými firmami o zajištění dostatečných výrobních kapacit. Právě za nedostatek vakcín při rozjezdu společného unijního očkování proti covidu-19 byla komise unijními členy často kritizována.

EK apeluje na unijní státy, aby se dělily o potřebné léky

 

Ve chvíli, kdy nastane krizová situace, začne úřad HERA okamžitě aktivovat nouzová opatření. Mezi ně patří například uvolňování peněz na akutní nákupy léčivých přípravků, ochranných zdravotnických prostředků či surovin.

Vláda zakázala vývoz léčiv. Některé léky nejsou už teď

A samozřejmě i reakce na pandemické hrozby. I jim budeme v dnešním globalizovaném světě podle některých muset čelit v dalších deseti, dvaceti letech. Zkušební provoz úřadu HERA již EK spustila. Naplno má začít fungovat nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2022. Na jeho provoz plánuje EU pro příštích šest let uvolnit jednu miliardu euro každý rok.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here