EK apeluje na unijní státy, aby se dělily o potřebné léky

0
264
EK_W
Foto: Pixabay.com

Některým evropským nemocnicím kvůli omezení obchodu a vytváření nadměrných zásob v členských zemích hrozí nedostatek léků pro pacienty trpících nemocí covid-19. Podle Evropské komise [EK] jsou problematická i některá vládní opatření, jako je zákaz vývozu léků či respirátorů. Státy je nesmějí syslit, tvrdí zástupci EK.

Některé nemocnice v Evropské unii se potýkají s nedostatkem léků, jež se využívají k léčbě infekce způsobené koronavirem SARS-CoV-2. Problémy mají zejména s dostupností léků, které jsou podávané pacientům s těžkým průběhem nemoci covid-19. Mezi ně patří anestetika, antibiotika či látky na uvolnění svalů. S jejich pomocí lze pacienty připojovat na plicní ventilátory. Několik velkých evropských nemocnic, jako je například milánská San Raffaele či Vall d’Hebron v Barceloně to uvedlo ve společném prohlášení. V něm napsaly, že zanedlouho nebudou schopné nemoc z nového koronaviru léčit, pakliže jim nebudou zajištěny dodávky potřebných léků v potřebném množství.

Země si hromadí léky

Podle zdrojů z farmaceutického průmyslu jsou aktuálně hlavními překážkami opatření v rámci EU, nikoli problémy v Číně nebo Indii, které se vyskytly na počátku pandemie.

„Státy si budují zásoby. To je rozumné, ale někdy jsou zásoby příliš velké a nedostane se tak na země, které mají problémy,” řekl Adrian van den Hoven z asociace Medicines for Europe [MfE], která zastupuje výrobce generických léků v EU.

Zmínil i případ, kdy objednávka jisté země odpovídala roční produkci dané firmy. Podle šéfa obchodního spolku Affordable Medicines Europe Kaspera Ernesta se nadměrného hromadění léků dopouští mimo jiné Rakousko a Portugalsko.

Situaci potvrzuje i Evropská léková agentura [European Medicines Agency, EMA].: „Některé členské státy EU naznačily, že začínají pozorovat nedostatek jistých léčiv podávaných pacientům s covid-19, případně očekávají, že takový nedostatek brzy přijde.”

Evropská komise zasahuje

Do věci se vložila i Evropská komise [EK]. Ta zkoumá přístup jednotlivých unijních zemí k obchodu s léky. Vlády v mnoha zemích unijní sedmadvacítky totiž kvůli boji proti koronaviru přijaly opatření omezující prodej či vývoz klíčových výrobků, jako jsou některá léčiva a osobní ochranné pomůcky. Některé země jej umožňují jen v případě uspokojení národních potřeb. Jenže s tím může být problém. EK již oznámila, že v této souvislosti zkoumá legálnost kroků ze strany Slovenska, Polska, Maďarska, Francie a Rumunska.

„V době, kdy se soustředíme na záchranu životů, není správný čas na omezování exportu léčiv a klíčového zdravotnického vybavení, ani na to nechávat doběhnout jejich trvanlivost místo sdílení,” uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová.

„Komise se zatím snaží v rámci spíš neformálního dialogu členským zemím ukázat, že pokud všechny země EU udělají to samé, tedy nepustí do jiných zemí respirátory nebo léky. Zatímco jinde kvůli nedostatku toho mohou lidé umírat, může se to následně obrátit proti nim samotným. Pokud totiž i jiné země si budou zase něco v uvozovkách syslit, může se stát, že to nezachrání životy tam, kde je toho nedostatek,“ upřesnila pro Zdravezpravy.cz mluvčí Zastoupení Evropské komise pro Českou republiku Magdaléna Frouzová.

EK jedná i s Českem

Omezení prodeje i vývozu léků a ochranných pomůcek se týká i Česka. Česká vláda před třemi týdny zakázala export léčiv dovezených do ČR. Už předtím zakázala vývoz respirátorů třídy FFP3 a dezinfekčních přípravků na ruce.

Podle Magdalény Frouzové je povinností EK, aby i nyní fungoval vnitřní trh a zboží, které má klíčový význam, se tak dostalo k potřebným. Podle ní dnes může český respirátor zachránit život člověku ve Španělsku, zítra mohou německé léky zachránit životy našim příbuzných.

„Komise vede s každým členským státem dialog, ve kterém na to upozorňuje. Žádné hrozby, žádné sankce. Mimochodem, i české vynálezy jsou závislé na tom, že si ostatní státy nesyslí všechno pro sebe, což platí například pro evropské peníze na výzkum nebo materiál pro 3D tisk respirátorů,“ upozorňuje.

Problémy s dopravou

Zásobování léky neomezují jen vládní zákazy a omezení obchodu s léky, ale i komplikovaná situace v dopravě. A to hlavně na hranicích unijních zemí, z nichž některé uzavřely hranice nebo zpřísnily kontroly. Zástupci evropské asociace výrobců generických léčiv Medicines for Europe [MfE] se v této záležitosti obrátili na Evropskou komisi s tím, aby zajistila hladký průchod účinných látek a léčiv přes hranice evropských zemí. Jen tak je podle nich možné zajistit plynulou výrobu a dodávky léků. Situaci řeší i české Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO].

Problém se zásobováním se však netýká pouze generických léčiv, ale všech léků. Komplikovanou situaci dnes potvrzuje i Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP].

„Vytváříme přímé spojení mezi výrobci, Evropskou lékovou agenturou EMA a řediteli národních lékových ústavů. To proto, abychom mohli průběžně informovat o zásobách, výrobních kapacitách a tržním napětí, předvídat a proaktivně řešit případné výpadky či nedostatky v zásobování,“ říká.

Dodává, že nyní jsou i zostřeně monitorovány dodavatelské řetězce. To proto, aby se léčivé přípravky dostaly k pacientům, kteří je opravdu potřebují.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here