Japonsko daruje České republice slibný lék na nemoc covid-19. Jde o přípravek s léčivou látkou favipiravir, kterým se v Japonsku léčí chřipka. Darované množství pokryje léčbu až 25 pacientů, pro další pacienty už musí Česko lék zakoupit.

Prostředek s léčivou látkou favipiravir by měl být v Česku dostupný již během několika dnů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] potvrdil, že část dodávky japonská strana daruje a část si Česko od tamní firmy zakoupí.

„Lék bude poprvé aplikován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Následně by měl být k použití i v dalších nemocnicích. Zdá se, že je poměrně slibný pro středně závažné případy,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Dodal, že Česko je mezi dvaceti zeměmi, pro které Japonsko lék povolilo dodat. Zásluhy na tom si včera při jednání Sněmovny připisoval i předseda SPD Tomio Okamura, který je moravsko-japonského původu. Dle jeho slov Vládě ČR předal kontakty, aby ta mohla dodávky léků z Japonska vyjednat.

Favipiravir se v Japonsku užívá na chřipku

Přípravek s léčivou látkou favipiravir je registrován v Japonsku k léčbě chřipky. V České republice ani EU registrován není. V licenci je rovněž vyráběn jako generikum v Číně pro potřeby tamních klinických hodnocení. Jedno z nich již bylo ukončeno. V tomto klinickém hodnocení byl podán favipiravir 120 pacientům s nemocí covid-19. A podle hodnocení měl přispět k jejich rychlejšímu uzdravení. V uvedené studii byla léčba favipiravirem srovnávána s umifenovirem. Nejedná se však o definitivní potvrzení účinnosti tohoto přípravku. Favipiravir dle hodnocení účinkuje spíše v počáteční fázi onemocnění. Což potvrzuje i ministr zdravotnictí Adam Vojtěch. Lék by se podle něj měl podávat pacientům se středně těžkým průběhem nemoci, kteří jsou v nemocnicích.

Japonskem darované množství bude podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Ireny Storové stačit pro 20 až 25 pacientů s nemocí covid-19. To ale neznamená, že jde o konečné číslo pacientů, kterým bude lék s látkou favipiravir podáván.

„Pokud by bylo potřeba pro české pacienty více, Česká republika ho může koupit pro dalších zhruba 80 pacientů,” ujistila Irena Storová.

Dodávka remdesiviru do Česka

Pacienty nakažené infekcí covid-19 se lékaři v Česku snaží léčit všemi dostupnými léčebnými prostředky. Lékaři v pražské Thomayerově nemocnici [TN] jako první vůbec podali pacientům nakaženým koronavirem lék Plaquenil [experimentálně].

Léčivou látku hydroxychlorochin podali svým pacientům i lékaři v Ústřední vojenské nemocnici [ÚVN] v Praze. A i když se na oficiální výsledky léčebné terapie zatím čeká, někteří pacienti, kterým byla tato látka podána, jsou již z nemocnice v domácím léčení.

V Česku se zkouší i účinky dnes už velmi známého léku americké firmy Gilead Sciences remdesivir, o jehož vývoj se zasloužil i český vědec, virolog Tomáš Cihlář. Remdesivir byl u nás prozatím podán pouze jednomu pacientovi s covid-19 ve VFN v Praze.

Podle Ireny Storové by přitom uvedený pacient nemusel být posledním pacientem s covid-19, kterému lékaři remdesivir v Česku podají. Firma nyní totiž rozhoduje o tom, kolik dávek léku do střední a východní Evropy dodá.

„Byla jsem ujištěna, že v rámci středoevropského a východního prostoru bude ČR jednou z prvních,” uvedla Irena Storová.

Česká pobočka firmy Gilead Sciences podle ní ihned po tomto rozhodnutí podá žádost o schválení léku. SÚKL poté obratem dodá stanovisko Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR], které jej obratem schválí.

Toto úterý MZ ČR povolilo u nemocných s covid-19 mimořádné podávání i dalšího léku s hydroxychlorochinem, který v Česku ale není běžně registrovaný.

Léky na covid-19 nehradí zdravotní pojišťovny

Pro léčbu covid-19 není v ČR zatím registrovaný žádný lék. Podávané léky jsou pouze experimentální, a proto nespadají do úhrad od veřejných zdravotních pojišťoven. Léky tedy hradí samotné nemocnice ze svých rozpočtů a na úhradách se částečně podílí i MZ ČR.

Remdesivir byl pro prvního pacienta poskytnut firmou bezplatně. Další už bude Česko zřejmě platit. Remdesivir by podle Ireny Storové ale neměl být finančně nedostupný.

„Myslím, že se nemusíme obávat, že by to byly nějaké extrémní náklady pro zdravotní systém,” uvedla.

Stejně tak i část dodávky japonského favipiraviru, o jehož ceně se stále ještě jedná. Podle ministra Adama Vojtěcha půjde o řádově miliony korun za 80 pacientů.

Již několik dní se v Česku diskutuje o léčbě pacientů s covid-19 krevní plazmou vyléčených. Ti by měli mít v těle již vytvořené protilátky. Podávání této léčebné terapie potvrdila i Irena Storová. Upozornila však, že všechny léky jsou experimentální a zatím se neuvažuje o jejich plošném používání u českých pacientů.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here