Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] omezilo od dnešních 18:00 hodin pro většinu lékařů předepisování léku Plaquenil obsahující hydroxychlorochin. Antimalarikum je v centru pozornosti jako léčivo, které by mohlo zabírat na Covid-19. To nepřímo potvrdilo i MZ ČR, když uvedlo, že Plaquenil se jeví jako potenciálně účinný na léčbu nemoci Covid-19.

O uplatnění léku Plaquenil mluvil ve čtvrtek americký prezident Donald Trump, testovala ho Francie i Čína a nově se testuje ve Švédsku. Velká Británie jeho vývoz zakázala. Nyní lék v Česku mohou předepisovat jen lékaři, kteří se specializují na alergologii, klinickou imunologii, infekční lékařství nebo dětskou či dospělou dermatovenerologii a revmatologii. Ovšem jen dvě balení najednou.

„S ohledem na fakt, že podle dostupných vědeckých poznatků se léčivý přípravek Plaquenil jeví jako potenciálně účinný pro léčbu onemocnění Covid-19, je třeba předejít jeho nedostupnosti jak pro léčbu pacientů v registrovaných indikacích, tak pacientů s Covid-19,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Výjimku ze zákazu předepisování proto mají lékaři, kteří o tyto nemocné pečují. O tom, že existuje léčebný přípravek, který může výrazně zkrátit dobu, po níž nakažený virus vylučuje, hovořil dnes v České televizi [ČT] náměstek ministra Roman Prymula. Název neřekl z obavy, aby se lék v lékárnách nevyprodal.

Dobré zprávy z Francie?

S léčivem chlorochin experimentovali lékaři na jihu Francie. Ti podali lék 36 pacientům. Po šesti dnech bylo 70 procent pacientů s chlorochinem považováno za vyléčené. To znamená, že virus již u nich nebyl detekován ve vzorcích krve. U obdobné skupiny pacientů bez chlorochinu bylo za stejné období za vyléčené považováno pouhých 12,5 procenta pacientů. Podle odborníků je však třeba provést testy na Covid-19 u podstatně více pacientů.

To podle odborníků znamená provést klinické hodnocení v plném rozsahu. Ale protože se jedná o existující lék, o kterém je známo, že je bezpečný, to může jít poměrně rychle. Už třeba kvůli tomu, že vědci nemusejí provádět zkoušky na zvířatech a se zvýšenou pozorností testovat bezpečnost léku pro lidský organismus.

Antivirové účinky chlorochinu byly již prokázány u studií léčby pacientů s těžkým akutním respiračním syndromem [SARS] v letech 2002 až 2003. Nemoc způsoboval koronavir SARS-CoV-1, který je podle vědců nejvíce podobný současnému koronaviru SARS-CoV-2. Předchůdce dnes šířícího se viru SARS-CoV-1, pocházel stejně jako SARS-CoV-2 z Číny. Oba koronaviry se chovají velice podobně. Ovšem na rozdíl od SARS-CoV-1 se ukazuje, že SARS-CoV-2 se podstatně rychleji šíří.

Plaquenil: Lék za 240 korun

Podle nového nařízení lékárny nesmějí vydat Plaquenil, pokud v lékařském předpisu není uvedena diagnóza pacienta a odbornost lékaře. Ani ti vybraní ho nesmí předepsat na déle než dva měsíce, tedy více než dvě balení.

„Během týdne jsme zaznamenávali zvýšené výdeje tohoto přípravku, někdy třeba i v počtu deset balení na jeden recept. V důsledku toho už ve většině lékáren přestal být lék Plaquenil dostupný. I naše sesterská distribuce ViaPharma je s jeho zásobami na nule,“ uvedl pro Zdravezpravy.cz mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov s tím, že lékárny, v nichž zůstal lék dostupný, jej vydají již jen podle nových pravidel.

Lék vyrábí francouzská firma Sanofi Aventis. Sanofi se zavázala zpřístupnit svou léčbu Francii a nabídnout několik milionů dávek, které by mohly léčit 300 000 pacientů. Podle údajů na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] je prodejní cena léku zhruba 240 korun za balení. Jeho účinnou látkou je hydrochlorochin. Plaquenil se používá jako antimalarikum a pomalu působící antirevmatikum.

Vědci na možné použití chlorochinu pro pacienty s Covid-19 upozorňovali už dříve. Také Státní zdravotní ústav vydal varování před neuváženým užíváním léků s chlorochinem při obavách z nákazy novým koronavirem. Upozornil, že není doloženo jejich preventivní působení a hrozí nežádoucí účinky. Léky s chlorochinem se užívají proti malárii.

„Upozorňujeme na neuvážené užívání chlorochinu. Při jeho užívání se mohou vyskytnout závažné nežádoucí účinky až toxicity. Není doloženo, že by chlorochin působil preventivně před koronavirem. Sdílíme postoj Světové zdravotnické organizace [WHO]. Chlorochin není ověřenou léčbou na infekci Covid-19,“ uvedl tehdy SÚKL na svém twitteru.

Přípravky s chlorochinem

Úřad už dříve upozorňoval na to, že přípravky s chlorochinem mohou způsobovat hypoglykemii neboli pokles hladiny cukru v krvi. Projevuje se třesem, neklidem, nesoustředěností, bušením srdce, zmateností, ospalostí, pocením, bolestmi hlavy i křečemi. Vést může až ke ztrátě vědomí a k poruše srdečního rytmu.

Chlorochin je široce používané chinolinové léčivo, jehož účinek je podobný chininu. Používá se především jako antimalarikum – po podání se tato látka koncentruje v tělech původců malárie a blokuje jejich metabolické pochody. Byl vyvinut během amerického programu hledajícího antimalarika za druhé světové války.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Předávkování může způsobit smrt zástavou dechu. To vám v textu chybí.
    Hypoglykémii jsem na Plaquenil osobně absolvoval, protože ho spolu s antibiotikem Klacid několikrát ročně užívám na neuroboreliózu. Naposledy měl Klacid zpoždění, měl jsem tedy jen Plaquenil a příznaky neuroboreliózy už opět slušně rozjeté.
    (Kdo zná, tomu netřeba popisovat, kdo nezná, na toho netřeba plýtvat slovy, takže dál.)
    Začal jsem proto první den na 600 mg, druhý a třetí den 400 mg a čtvrtý den cestou na návštěvu jsem večer začal cestou cítit kolapsové stavy . Nohy ztratily sílu, pak přišel třas (ne třes), pak studený pot a extra hluboké intenzívní dýchání. Na lavičce před cílovým domem jsem podlehl nutkání zapálit si cigaretu, pomohla mi (nikotin přikáže z jater uvolnit pohotovostní zásobu glykogenu).
    V přízemním vestibulu jsem si do pusy vysypal téměř celé balení žvýkaček. Byly naštěstí kromě aspartamu i s glukózo-fruktózovým sladidlem. Pomalu jsem tu hmotu žvýkal a sál, dost lačně sál a po chvíli jsem mohl do výtahu. Skutečnost měla nádech post katastrofické reality a v tom stavu jsem zabušil na dveře.
    Uvnitř jsem požádal o cukr a trochu instantního kafe a vyrobil si cukro kofeinovou bombičku. Seděl jsem beze slova v křesle před TV a na vedlejším moje rodná matka ročník 1936. Kdo to je jsem si uvědomoval tak trochu jako nezúčastněný pozorovatel. Do 15 – 20 minut bylo všechno v pořádku, já i mírně znervóznělá osůbka na vedlejším TV křesílku…
    Jako obvykle jsem se neobtěžoval dočíst příbalový leták, to mne přizabilo. Zachránila mne událost z 1/2 80 let minulého století, tehdy jsem nedobrovolně absolvoval pravou hypoglykémii. Omylem jsem požil trochu inzulínu pur dep. Během pár minut jsem vypadal jak po sprše. Tričko, jeansy i vlasy se daly ždímat. I tehdy mne zachránil cukr, ale rychle rozpuštěný v půllitru vlažné vody, množství už si nepamatuju, ale lžíce v tom roztoku málem stála :))

  2. Ještě pár poznámek k Plaquenilu.
    Rád bych upozornil na rozdíl mezi chlorochinem a hydroxychlorochinem. V úvodu článku se píše: „předepisování léku Plaquenil obsahující chlorochin“. To je nepřesné.
    Autoři studie totiž napsali, že hydroxychlorochin je proti viru účinnější než chlorochin a účinná látka v Plaquenilu je hydroxychloroquini sulfas, postaru síran.
    S předepisováním léku to bude složitější. Dneska mi v lékárně řekli, že stát ho z lékáren stahuje, ne že zpřísňuje jeho vydávání. Pro sebe prý ho stahuje… Jinými slovy zmizí i pro ty, kteří ho nutně potřebují na jiné choroby.
    Na co tenhle stát šáhne, to nějak podělá.

  3. Také užívám Plaquenil na léčbu revmatoidní artritidy. Mohu se domnívat, že mám v těle dostatek obranných látek proti Covid-19 a tudíž se nemohu nakazit?

    • Zdravím liek som už brala pred pár rokmi(predpisala mi ich moja reumatologička). Mala som nežiadúce účinky tak som musela prestať. Krvné testy sa mi tiez zhoršili. Tento rok mi ho zase naordinovali(iny lekár z NURCH Piešťany neprecital si zrejme v zdravotnej karte, ze som ich už brala a musela vysadiť). Zrejme ich zase vysadim nerobia mi dobre… Začiatkom októbra som dostala covid 19(nakazila som sa v praci od mojej pozitívnej kelegyne)S pozdravom Dada

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here