Americká farmaceutická společnost Gilead Science pozastavila příjem žádostí o lék remdesivir. Jako důvod uvedla zahlcení žádostmi o lék a snahu co nejdříve vyhodnotit jeho účinky u těch pacientů, kterým byl již nasazen v rámci aktuálních klinických studií.

„K dnešnímu dni jsme poskytli lék remdesivir v rámci režimu nouzového přístupu k léku několika stovkám pacientů ve Spojených státech, Evropě a Japonsku. V posledních týdnech ale došlo k exponenciálnímu nárůstu těchto žádostí z důvodu rozšíření nového koronaviru v Evropě a ve Spojených státech,” uvádí firma ve svém prohlášení.

Nárůst počtu žádostí podle firmy způsobil zahlcený režim nouzového přístupu, který byl dle jejích slov vytvořen pro omezený počet pacientů v rámci prováděných klinických studií, ale nikdy nebyl určen pro použití v reakci na pandemii. Firma se proto rozhodla změnit režim nouzové přístupu k léku za takzvaný režim rozšířeného přístupu. Ten podle ní urychlí přístup těžce nemocných pacientů k remdesiviru, jenž o něj požádali, a zároveň umožní i lepší shromažďování údajů o účincích léku.

„Během tohoto přechodného období nemůžeme přijímat nové individuální žádosti o použití remdesiviru z důvodu ohromné ​​poptávky v posledních několika dnech,“ uvedla firma.

Výjimku udělá pouze v případě žádostí o lék pro těhotné ženy a děti mladší 18ti let s vážnými projevy nemoci. Firma dále dodala, že režim rozšířeného přístupu k remdesiviru aktivuje ve chvíli, kdy zpracuje všechny aktuální žádosti o poskytnutí léku remdesivir.

„Gilead pracuje na rychlém posouzení bezpečnosti a účinnosti remdesiviru jako potenciální léčby Covid-19 prostřednictvím několika probíhajících klinických studií,“ zdůraznila ve svém prohlášení firma.

O lék remdesivir se žádá i v Česku

V ČR o lék pro své pacienty požádala zatím Všeobecná fakultní nemocnice v Praze [VFN] a Nemocnice Na Bulovce [NNB]. Povolení použít experimentální lék pro pacienta napojeného na mimotělní oběh získala od americké firmy VFN. Lék z USA do VFN již dorazil a lékaři jej začínají podávat pacientovi s těžkým průběhem nemoci Covid-19.

Žádat o použití léku s účinnou látkou remdesivir mohou zdravotnická zařízení, ve kterých se pacient léčí. Ta vyplní na mezinárodní webové aplikaci požadovaná data o pacientovi. Nutné je doložit také jeho písemný souhlas, protože jde o experimentální léčbu, a lék není v žádné zemi registrován.

„Žádost o takovou léčbu pro konkrétního pacienta musí podat lékař příslušného zdravotnického zařízení. Pokud bude schválena medicínským oddělením firmy, bude na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR umožněn dovoz tohoto přípravku,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Barbora Peterová.

Podle ní pak půjde o zařazení pacienta do programu umožňujícího léčbu individuálně schválených pacientů. SÚKL podle Barbory Peterové jedná s firmou Gilead o případném schválení klinické studie pro více infikovaných pacientů. Kladné stanovisko k užití léku na nemoc Covid-19 s léčivou látkou remdesivir vydal SÚKL v pondělí 16. března.

Remdesivir není jediným lékem, u kterého se předpokládají léčivé účinky na infekci Covid-19. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] dne 22.3. omezilo pro většinu lékařů předepisování léku Plaquenil.

1 120 nakažených, 20 ve vážném stavu

V Česku je k [24.3.] evidováno 1 289 nakažených, dvě desítky z nich vyžadují intenzivní péči. V pražské Nemocnici na Bulovce v neděli 22.3. zemřel na vyčerpání organismu 95letý senior, který se infikoval Covid-19. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly tento pacient spíš zemřel s koronavirem než na koronavir. V nemocnicích se podle údajů ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] k 22.3. s nemocí COVID-19 léčí 74 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je 19 z nich a plicní ventilaci potřebuje jedenáct z nich. V Česku se z nemoci doposud vyléčilo šest pacientů. Testů bylo provedeno cca 15 584. Nakažených je nejvíce v Praze, podle hygieniků více než 345 osob.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here