ÚVN podává pacientům s Covid-19 hydroxychlorochin

0
1348
hydroxychlorochin
Foto: ÚVN

Lékaři z Ústřední vojenské nemocnice [ÚVN] v Praze podali vybraným pacientům s Covid-19 léčivou látku hydroxychlorochin. Někteří z pacientů už jsou v domácí péči. Vyhodnocení výsledků podané terapie se očekává v nejbližších týdnech.

Na infekční kliniku Ústřední vojenské nemocnice v Praze [foto je ilustrační, pozn. red.] lékaři doposud přijali 34 pacientů s Covid-19. Léčbu hydroxychlorochinem podali patnácti z nich. Osm nemocných, kterým se léčivá látka hydroxychlorochin podala, už je v domácím ošetření. I přesto je podle odborníků na závěry podané terapie příliš brzy.

„Ještě je předčasné dělat závěry, vyhodnocení předběžných výsledků této terapie bude provedeno v průběhu dubna,“ uvádí tisková mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Upřesnila, že podávání hydroxychlorochinu vychází z pracovní verze společného doporučeného postupu „Specifická léčba dospělých pacientů s Covid-19“. Ten připravily odborné společnosti infektologů, intenzivistů a transfuzních lékařů ve spolupráci s klinickou skupinou ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Léčba hydroxychlorochinem je dnes doporučována například i v Belgii nebo v USA.

Hydroxychlorochin [HCQ]

Léčivá látka hydroxychlorochin [HCQ] patří do skupiny antimalarik a původně byla určena k léčbě malárie. Nicméně se používá také v oblasti revmatologie k léčbě revmatoidní artritidy nebo k léčbě systémového lupusu. Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] jsou dnes v popředí zájmu především čtyři možnosti léčby nemoci Covid-19, mezi které patří i hydroxychlorochin. Dále remdesivir, chlorochin, lopinavir/ritonavir a lopinavir/ritonavir v kombinaci s interferonem beta.

Lék Plaquenil má být potenciálně účinný na Covid-19

Podle lékařů se jako další možná léčba nemoci Covid-19 zvažuje i podávání plazmy osob, které se z infekce SARS-CoV-2 uzdravily.

„Jedná se o plazmu pacientů, kteří prodělali onemocnění Covid-19 a jejichž plazma obsahuje dostatečné množství protilátek proti SARS-CoV-2,“ uvádí ve své zprávě SÚKL.

Podobný přístup se zkoušel i při použití konvalescentní plazmy u onemocnění způsobeného virem Ebola. V Číně se podávala konvalescentní plazma 245 pacientům s onemocněním Covid-19 a u 91 z nich došlo ke zlepšení stavu.

Mnohá léčiva skýtají naději na úspěšnou léčbu covid-19

Možné zajištění této léčby pro potřeby pacientů v ČR je nyní diskutováno na úrovni odborných společností, Ministerstva zdravotnictví ČR a SÚKLu. Jeho dostupnost však bude limitována množstvím potenciálních dárců plazmy.

Remdesivir nejenom pro těžce nemocné s Covid-19

Přednosta Kliniky infekčních nemocí 1. LF UK a ÚVN Michal Holub uvádí, že se rovněž jedná o zařazení České republiky do klinické studie firmy Gilead s remdesivirem.

„Případné zařazení naší republiky mezi studijní centra by umožnilo podávat remdesivir i pacientům se středně závažným průběhem Covid-19, což by mohlo vést k zastavení rozvoje onemocnění před nástupem jeho kritických stadií,“ uvádí Michal Holub.

Účinky Remdesiviru na Covid-19 nejsou zatím jisté

Lék remdesivir prozatím u nás dostal jeden pacient s nemocí covid-19 a to ve Všeobecné fakultní nemocnici [VFN] v Praze. Po několika dnech užívání remdesiviru lékaři nemocného odpojili z mimotělního oběhu. Jeho zdravotní stav však podle sdělení lékařů zůstává i nadále vážný a neobejde se bez plicní ventilace. Léčebné účinky remdesiviru se zatím zcela jistě nepotvrdily.

„Situace pacienta se v současnosti vyvíjí mírně pozitivně. Byli jsme schopni ho odpojit od mimotělního oběhu. Nadále ale zůstává na plicní ventilaci, ze které se ho také postupně snažíme odvyknout. Jeho stav je i nadále velmi vážný. Zatím rozhodně není důvod k velkému optimismu. Nicméně jeho zdravotní stav se opravdu zlepšuje,“ uvedl v minulém týdnu ředitel VFN David Feltl.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here