Zhruba 7 200 osob s nemocí Covid-19 na konci dubna v případě lepšího scénáře a až 30 tisíc v případě toho horšího. K tomu zhruba 40% podíl nakažených seniorů. To jsou predikce budoucího vývoje Covid-19 Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] pro následující týdny.

V současné době [k 1.4.] je v Česku potvrzeno 3 589 osob s infekcí Covid-19, z nichž se 61 pacientů uzdravilo a 40 osob nákaze podlehlo. Laboratoře zpracovaly více než 55 tisíc odebraných vzorků na Covid-19.

V polovině dubna by v ČR mohlo být podle výpočetních modelů zdravotnických statistiků kolem osmi tisíc laboratorně potvrzených případů Covid-19. Na jeho konci pak 14 200 případů. Podíl nakažených seniorů může podle odhadů ÚZIS stoupnout na cca 40 procent.

„Všechny parametry se mohou hodně lišit a my se snažíme používat zlatý střed,“ uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek s tím, že spolu s postupně nasbíranými daty se budou modely výpočtů postupně zpřesňovat.

Podle údajů Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] je k dnešnímu dni [1.4.] 312 pacientů s Covid-19 hospitalizováno v nemocnicích, 60 z nich vyžaduje plicní ventilaci a jeden nemocný je napojený na mimotělní oxygenaci [ECMO].

Jaká jsou čísla ÚZIS u vývoje Covid-19

Modely výpočtů ÚZISu ve svých odhadech vycházejí z reprodukčního čísla. To znamená počtu lidí, kteří se průměrně nakazí od jednoho nemocného. Na konci března bylo v Česku odhadováno 1,1 nakažených osob od jednoho nemocného. Podle Ladislava Duška se cifra může pohybovat od 0,87 do 1,33.

„Na začátku jsme použili reprodukční číslo 2,6. Nově od března odhadujeme, že první vlna opatření reprodukční číslo snížila na 1,32 a omezení volného pohybu na 1,1,“ vysvětlil princip statistického výpočtu Ladislav Dušek.

Do modelů podle něj dále promlouvá i inkubační doba a podíl pacientů, kteří nemoc prodělají bez příznaků, a zdravotnický systém je tak nezachytí. ÚZIS v tomto případě počítá asi s desetinou nakažených.

Optimistický vs. pesimistický scénář vývoje Covid-19

Statistici z ÚZIS ve svých odhadech počítají se dvěma krajními možnostmi. V tom optimistickém scénáři by mohlo být v Česku v polovině dubna 5 600 případů nákazy novým koronavirem a na konci měsíce 7 200. Naopak v případě horšího vývoje bude 12 300 nakažených osob v polovině měsíce dubna a zhruba 30 tisíc osob na jeho konci. U té horší varianty predikce pak vyvstává otázka, jestli je český zdravotní systém schopen tak vysoký počet nakažených koronavirem zvládnout.

„I toto číslo by český zdravotní systém měl zvládnout,“ tvrdí Ladislav Dušek.

Podle předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého je hraniční číslo, kdy by mohly nastat problémy ve zdravotnictví kolem 45 tisíců nakažených. Záleží především na počtu hospitalizovaných pacientů, na vytíženosti plicních ventilací a mimotělní oxygenace.

V současné době podle Ladislava Duška stráví zhruba třináct procent nemocných část léčby v nemocnicích. Dosud jich bylo kolem 400, přičemž čtvrtina z nich vyžaduje intenzivní péči.

Ochrana seniorů před Covid-19

Nejčastějšími obětmi infekce Covid-19 jsou senioři. To platí i pro Českou republiku. Právě osoby nad 65 let věku jsou nejvíce zastoupeni mezi doposud 40 zemřelými a k nákaze u nich došlo navíc často v domovech pro seniory.

Modely ÚZIS počítají s tím, že pokud zůstane mezi nakaženými seniorů zhruba pětina, bude jich zhruba 2 750. Pokud by se podíl zvýšil na 40 procent, pozitivně testovaných nad 65 let by bylo kolem 4000.

V současné době je podíl seniorů mezi nakaženými infekcí Covid-19 zhruba 22procentní. Skutečností také ale je, že senioři patří k nejčastěji testovaným osobám. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] není možné vytvořit nějakou prognózu toho, jak se nemoc bude v těchto domovech šířit. Domovů pro seniory a podobných zařízeních, které zajišťují sociální služby seniorům, je u nás cca 900. Celkově mají více než 57 tisíc lůžek.

Ministerstvo od pondělí [30.3.] nařídilo testovat alespoň všechny nově přijímané klienty, ať už z jiných zařízení, z rodin nebo z nemocnic. Chce se zaměřit i na testování personálu těchto zařízení, od kterého se klienti často nakazí. Podle ministra by se u něj v pravidelných časových odstupech mohly používat rychlotesty.

„V zařízeních přímé péče pracuje 41 000 lidí. Je nereálné je testovat třeba každý den,“ říká ministr Adam Vojtěch.

Ministerstvo dále nařídilo domovům, aby vyčlenily pro nakažené seniory asi desetinu kapacit a aby o ně pečoval izolovaný personál. Zřizovatelé domovů pro seniory si však dlouhodobě stěžují na nedostatek pomůcek. Podle některých není ani možná péče o nakažené v jejich podmínkách. Vhodnější by podle nich bylo infikované seniory přesunout do nemocnic. Ty ale zase namítají, že kapacity jsou potřeba pro lidi, kteří mají vážné průběhy a potřebují intenzivní péči. V krajích by podle ministra zdravotnictví proto měly vzniknout vyhrazené kapacity pro případný přesun nakažených seniorů, o které se domovy nebudou schopné postarat.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here