Třetí den po podání léku Remdesivir se zlepšil zdravotní stav vážně nemocného pacienta s Covid-19 ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze [VFN]. Lékaři pacienta mohli odpojit z mimotělního oběhu. Jeho zdravotní stav ale zůstává i nadále vážný a neobejde se bez plicní ventilace. Léčebné účinky Remdesiviru ale nejsou zatím jisté.

Pacientovi, který pracoval jako taxikář v Praze, selhaly v důsledku nemoci Covid-19 plíce. Lékaři z VFN jej proto kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu zhruba v polovině března napojili na mimotělní oběh ECMO, který mu do krve dodával kyslík.

„Situace pacienta se v současnosti vyvíjí mírně pozitivně. Byli jsme schopni ho odpojit od mimotělního oběhu. Nadále ale zůstává na plicní ventilaci, ze které se ho také postupně snažíme odvyknout. Jeho stav je i nadále velmi vážný. Zatím rozhodně není důvod k velkému optimismu. Nicméně jeho zdravotní stav se opravdu zlepšuje,“ říká ředitel VFN David Feltl.

ECMO [mimotělní membránová oxygenace] je metoda, která podporuje životní funkce pacienta. Podle způsobu zapojení přístroje nahrazuje buď funkci srdce nebo plic. Použití mimotělního oběhu ECMO dává pacientovi čas na vyléčení nemocného orgánu nebo k přechodu na další dlouhodobější podporu [transplantaci nevyléčitelně postiženého orgánu].

Účinky Remdesiviru: Ano či ne?

Tento týden, v úterý 24.3., pacientovi s Covid-19 lékaři poprvé podali experimentální lék Remdesivir. O jeho poskytnutí pacientovi musela VFN požádat americkou farmaceutickou společnost Gilead Science.

Podle Davida Feltla je nutné říci, že zdravotní stav vážně nemocného pacienta se mírně zlepšoval již před samotným podáním léku Remdesivir.

„Na pacientovi jsme intenzivně pracovali hned od začátku, kdy k nám byl přivezen. Nebyl čas čekat na lék. Již minulý víkend se jeho stav zlepšil a začali jsme jej postupně zkoušet odpojovat od přístroje ECMO,“ uvedl vedoucí lékař intenzivní péče KARIM VFN a 1. LF UK Martin Balík, který je zároveň ošetřujícím lékařem kritického pacienta.

Terapie je podle jeho slov komplexní a nemocnice na lék čekala týden. To je podle něj při intenzivní péči velice dlouhá doba. To znamená, že zdravotníci již před nasazením léku vyvinuli maximální úsilí, aby pacienta dostali z nejhoršího. Martin Balík i proto upřesňuje:

„Podávání léku pacientovi neuškodilo. Ale nemáme jistotu, že Remdesivir je klíčová substance. Vzhledem k tomu, jak se uzdravují jiní pacienti bez Remdesiviru, nemáme jistotu, zda nám skutečně v tomto případě pomohly účinky Remdesiviru.“

Podle něj teprve až další dny a vyhodnocení nálezů ukáží, zda účinky Remdesiviru skutečně pacientovi pomohly. Dodal, že Remdesivir budou pacientovi podávat ještě šest dní. A to prostřednictvím třicetiminutových nitrožilních infuzí.

Co je Remdesivir, co je ECMO

Experimentální lék Remdesivir je antivirotiku zabraňující množení virů. Původně byl vyvinut pro léčbu pacientů nakažených krvácivou horečkou Ebola v Kongu. Lék Světová zdravotnická organizace [WHO] označila za nejslibnějšího kandidáta proti koronaviru. To kvůli tomu, že v minulosti zabíral také na nemoci SARS a MERS.

Systém ECMO u pacientů s těžkým selháním srdce nebo plic nahrazuje jejich funkci na několik dnů až týdnů. Při použití podpůrného systému ECMO je krev kanylami vedena z těla pacienta do oxygenátoru. V něm dochází k jejímu okysličení a odstranění CO2 [náhrada funkce plic] a následně pumpou čerpána zpět do těla pacienta.

Podle toho, kam se krev do cévního systému vrací, se rozlišují způsoby zapojení a podpory. Volba je závislá na tom, zda je postižena funkce plic, srdce nebo obojího. Volba správného zapojení je nezbytná pro dobrou funkci celého systému, určuje výsledek terapie, zlepšuje prognózu pacienta a snižuje výskyt komplikací.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here