Česko navázalo kontakt s americkou farmaceutickou firmou Gilead. Ta intenzivně testuje lék remdesivir proti nemoci Covid-19. V praxi to znamená, že pokud by se v ČR objevil infikovaný pacient s vážným průběhem nemoci, firma k nám dodá experimentální lék remdesivir.

Na tiskové konferenci po jednání se zástupci jednotlivých nemocnic v pražské Fakultní nemocnici v Motole to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„Bylo nám řečeno v případě potřeby a vyhodnocení stavu pacienta, ke kterému dojde v USA, bychom dostali dodávku léku pro jeho léčení,“ uvedl Roman Prymula.

Gilead Sciences, Inc. je americkou biofarmaceutickou společností, která se zaměřuje na výzkum a vývoj inovativních léčiv. Společnost se zaměřuje zejména na antivirotika. Mezi její nejznámější produkty patří Tamiflu užívané v léčbě chřipky nebo Viread užívaný v léčbě HIV/AIDS a hepatitidy B. Právě v posledně jmenovaných případech pracuje s patentem na léčebné látky, který odkoupila od Antonína Holého a jeho týmu. Mezi majitele firmy patří i globální americké investiční skupiny BlackRock a The Vanguard Group.

Lék remdesivir: Klinické testy v USA

Klinické testy léku remdesivir začaly v USA před několika dny. Lékaři chtějí do testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích. Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo. Tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března.

Lék remdesivir před několika lety vyvinul tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář. Dvaapadesátiletý virolog začal svou vědeckou dráhu v Ústavu organické chemie a biochemie [ÚOCHB] Akademie věd ČR. V roce 1994 ho na stáž do kalifornského sídla Gilead Sciences vyslal český světově proslulý profesor z ÚOCHB Antonín Holý. Nyní Tomáš Cihlář zastává v Gilead funkci viceprezidenta pro virologii.

Remdesivir už lékaři v USA využili při léčbě malého počtu pacientů. Jedním z nich byl muž ve státě Washington nakažený novým koronavirem, který se následně vyléčil. Není však přímo prokazatelné, že za jeho zotavením stál právě lék z dílny firmy Gilead Sciences.

Podle PR manažerky Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Markéty Kolanové Gilead ve spolupráci s čínskými úřady podporuje dvě klinická hodnocení svého přípravku přímo v Číně. Dále pak provádí globální klinické hodnocení vedené Národním institutem pro alergické a infekční choroby USA [NIAID – National Institute of Allergy and Infectious Diseases].

„Gilead pro tyto studie poskytuje léčivou látku zdarma, výsledky studií v Číně se očekávají v dubnu. Firma rovněž zahajuje dvě klinická hodnocení léčiva ve fázi 3 v Asii a dalších zemích s velkým počtem potvrzených případů Covid-19,“ upřesnila Markéta Kolanová.

Na Covid-19 zatím neexistuje žádný lék ani vakcína. Lékaři tak nakaženým podávají pouze přípravky, které zmírňují symptomy nemoci, mezi něž patří horečka, kašel a dušnost. V těžkých případech pomáhají pacientům s dýcháním či okysličováním krve přístroje, aby se zmírnila námaha plic a srdce. U 80 procent nakažených, včetně všech v Česku, probíhá infekce mírně. Vyléčit se už podařilo téměř 90 000 z téměř 243 000 nakažených. Více než 9 800 osob nemoci podlehlo, většinou šlo o starší a vážně nemocné pacienty.

Navýšení laboratorních kapacit

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] navýšilo laboratorní kapacity na testování koronaviru SARS-CoV-2. Veškeré vzorky doposud na koronavirus testovala pražská Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu. Její kapacita je 48 vzorků dvakrát denně. Nově bude provádět diagnostiku Covid-19 i Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Nemocnice České Budějovice, Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice v Ústí nad Labem a další. Celý seznam vyšetřujících laboratoří najdete zde. V každém kraji navíc fungují mobilní odběrová místa pro speciální případy.

Nově je také možné odebírat vzorky přímo v domácí karanténě, kam za nemocným přijedou zdravotníci sanitkou. Pokud o testování rozhodne krajský epidemiolog, zavolá speciální sanitku, která na infekčním oddělení jedné ze třinácti nemocnic vyzvedne takzvanou odběrovou sestru. Pacientovi doma odebere krev a výtěr z nosohltanu. Do nemocnic budou převáženi jen lidé ve vážném stavu.

Podmínky testování

Testování na koronavirus je diagnostické. Stejně jako v okolních státech Evropy je v ČR dodržován postup laboratorního vyšetření osob pouze v indikovaném případě podezření na onemocnění Covid-19.

Podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] případ vyžadující laboratorní diagnostiku je případ splňující podmínky, kdy pacient trpí akutním respiračním onemocněním. To je kašel, teplota, dušnost a v období 14 dní před začátkem prvních příznaků byl v úzkém kontaktu s potvrzeným nebo pravděpodobným případem infekce Covid-19. Anebo pobýval v oblasti s předpokládaným přenosem onemocnění v populaci. Testováni budou také pacienti s těžkým průběhem respiračního onemocnění bez epidemiologické anamnézy. Kritéria pro laboratorní testování osob jsou vyhodnocena epidemiologem krajské hygienické stanice.

Situace v Česku

ČR má prozatím 995 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru [k 21.3. 2020]. U 46 procent nakažených neznají hygienici místo nákazy, zhruba třetina se nakazila v zahraničí a pětina v Česku. Čísla budou podle prohlášení předsedy vlády Andreje Babiše stále růst.

Šest pacientů nakažených koronavirem je v současné době ve velmi vážném až kritickém stavu a jsou na jednotce intenzivní péče. Dva z těchto pacientů by mohli v budoucích dnech dostat experimentální lék s účinnou látkou remdesivir od americké firmy Gilead. O jeho užití zažádala nemocniční zařízení, ve kterých se pacienti léčí.

Celkový počet testovaných osob s podezřením na Covid-19 bylo k 21.3.2020 cca 13 704. V karanténě jsou v Česku v tuto chvíli tisíce osob.

Lékaři u nás rozlišují dva druhy karantény. Jednu nařizuje praktický lékař, který vystavuje pacientovi e-neschopenku. Tento druh karantény v současné době praktici nařídili zhruba 7 000 osobám. Druhým typem jsou karantény nařizované krajskými hygienickými stanicemi. Jde primárně o osoby, u kterých je riziko nákazy od pozitivně testovaného pacienta.

Kvůli vysokému počtu infikovaných osob na Olomoucku rozhodli hygienici uzavřít některé obce v regionu. V izolaci je tak od pondělí 16.3. celkem 21 obcí na Olomoucku a také obec Kynice na Havlíčkobrodsku. Nařízená karanténa těchto obcí je podle hygieniků na dobu minimálně dvou týdnů. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly jde však o raritní opatření a ve větších městských aglomerací taková opatření zaváděna nebudou.

„Nechceme sahat ke karanténním opatřením plošného rázu. Tady to však namístě bylo, protože bylo 25 nemocných v poměrně malé komunitě, přes 1000 kontaktů. Proto bylo sáhnuto k tomuto opatření. Jak jsem předeslal, určitě taková opatření nebudou na úrovni větších městských aglomerací,“ uvedl k izolaci několika obcí Roman Prymula.

Stav nouze v Česku

Vláda ČR ve čtvrtek 12.3.2020 kvůli ochraně zdraví obyvatel před koronavirem vyhlásila v Česku na 30 dní nouzový stav. Omezení se dotýkají cest do zahraničí a večerního provozu restaurací. Zavřená jsou divadla, kina, krytá sportoviště, kluby, knihovny i galerie. Zakázány jsou akce nad 30 účastníků. Od středy 11.3.2020 jsou uzavřeny základní, střední i vysoké školy. Většina měst postupně zavírá i mateřské školy a jesle.

V zemi platí nouzový stav a vláda s platností od půlnoci z neděle na pondělí zakázala cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí.

Vláda ČR v noci na 14.3.2020 zpřísnila opatření, která mají šíření koronaviru více zabránit. S účinností od 14.3. 2020 od 06:00 rozhodla vláda o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic, obchodů s elektronikou i tabákovými výrobky. Více zde.

Vidíme za současné situace jako příliš velké riziko shromažďování lidí ve velkých obchodních centrech a v restauracích. V žádném případě však nechceme omezit prodej potravin, léků, drogerie nebo pohonných hmot a dalších nejnutnějších potřeb,“ uvedl k zavedení opatření předseda vlády Andrej Babiš.

Upozornil zároveň, že občané se nemusí obávat, zásobování potravin totiž zůstává bez omezení. Podle něj není skutečně nutné vykupovat obchody.

Opatření má zatím trvat do úterý 24. března 06:00. Se stejnou účinností kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou jsou provozovny se zaměstnaneckým stravováním.

Kvůli rostoucímu počtu infikovaných osob v Česku vláda od 16.3. až do pondělí 24.3. 6:00 hodin zakázala volný pohyb osob po celé České republice. Nařízení se nevztahuje na cesty do práce, za rodinou či do zdravotnického zařízení. Výjimkou jsou i cesty na nákupy pro základní životní potřeby [potraviny, drogerie, léky].

SMSky, plakáty, měření teploty a nařízená karanténa

Lidé s trvalým pobytem v České republice, kteří se vracejí z Itálie, mají [od soboty 7. 3. 2020] povinnost se bezprostředně po návratu do ČR nahlásit u svého praktického lékaře. A to telefonicky nebo jiným vzdáleným způsobem bez osobního kontaktu. Praktičtí lékaři mají za povinnost rozhodnout o karanténě, a to na dva týdny. Pokud lidé nejsou u praktika zaregistrováni, tak se musí ozvat jakémukoliv praktikovi.

Česká pošta tento týden roznese do všech schránek 4,96 milionu letáků s informacemi o novém typu koronaviru. Lidé by je měli dostávat od úterý. Leták obsahuje preventivní informace o koronaviru. Shrnuje příznaky nákazy, radí s prevencí a také vyvrací některé mýty, které epidemii provází. Informace jsou i na dálničních informačních tabulích, na nádražích, v mezinárodních spojích nebo v obchodních centrech. Informační letáky ode dneška rozdávají i policisté na deseti hraničních přechodech řidičům a namátkově jim měří tělesnou teplotu.

Všichni tři mobilní operátoři již od minulého týdne zasílají zákazníkům, kteří se vracejí z ciziny do Česka, informační SMS o nebezpečí nákazy novým typem koronaviru. Zpráva je vyzve, aby vzhledem k pobytu v zahraničí kontrolovali svůj zdravotní stav, zejména teplotu nad 38 stupňů, a řídili se doporučeními na stránkách ministerstva zdravotnictví. Po jednání se zástupci ministerstva zdravotnictví to uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here