Další dva pozitivní výsledky na koronavirus dnes ráno [3.3.] potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Počet nakažených koronavirem v ČR tak vzrostl na pět osob. Všichni nově nakažení byli v úzkém kontaktu s již infikovanými osobami.

Vážení čtenáři, aktuálizované a komplexní info o nemoci Covid-19 i počtu nakažených osob naleznete v rubrice: COVID-19, KORONAVIR SARS-CoV-2.

…V České republice bylo k dnešnímu ránu otestováno na infekci Covid-19 celkem 236 osob. Z toho bylo doposud potvrzeno pět pozitivních nálezů. Tři pozitivní výsledky doplnily v průběhu pondělního večera další dva. Jedná se o osoby, které byly v blízkém kontaktu s již dříve nakaženými. Ti jsou nyní hospitalizováni v Nemocnici Na Bulovce. Počet nakažených v ČR tak k dnešnímu dni činí pět osob.

Jsou to případy, které jsme my očekávali. Hygienici dohledávají osoby, se kterými nakažení přišli do kontaktu. Za dané situace je pozitivní, že se nám daří tyto případy podchycovat. A zatím nemáme v ČR další zcela nové případy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Koronavirus u předchozích třech pacientů včera v noci potvrdila berlínská laboratoř. Vzorky dalších dvou byly taktéž odeslány na potvrzení ze strany německých kolegů. Ministerstvo předpokládá, že výsledky budou do 24 hodin.

Počet nakažených koronavirem v ČR: 5 osob

V pořadí čtvrtou nakaženou osobou je žena, ročník 1967, která je hospitalizována v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Vrátila se z lyžařské dovolené z oblasti Veneto. Pobývala ve stejném hotelu jako muž, u něhož byly pozitivní výsledky potvrzeny již v neděli. U ženy se projevily chřipkové příznaky, jako jsou teplota, rýma, kašel, únava a bolest svalů. Poslední nakaženou je taktéž žena, ročník 1999. Pochází z Ekvádoru a studuje v Miláně. V České republice pobývala se studentkou z Ameriky, která taktéž studuje v italském Miláně. Ta v současné době tráví čas na izolaci v pražské Nemocnici Na Bulovce.

MZ ČR: Česko je pod kontrolou

Obavy z toho, že počet nakažených koronavirem v ČR poroste, jsou podle odborníků na místě. Infikované osoby, především pak americká studentka se svou kamarádkou z Ekvádoru [právě u ní byla nákaza potvrzena], pobývaly na několika místech s vyšším výskytem osob v Praze a Brně. Podle odborníků ale není důvod k panice, protože všechny kontakty nakažených osob byly podrobně zmapovány a dotčené osoby jsou v současné době v domácí izolaci. To potvrdila i ředitelka pražské hygienické stanice Zdenka Jágrová.

„Obě turistiky přiletěly 24. února z Milána do Vídně, kde byly ubytovány v hotelu. Poté se přesouvaly do Budapešti, Brna a Prahy, kde bydlely v Airbnb. V karanténě jsou řidič a 18 cestujících z autobusu, kterým dívky jely z Brna do Prahy, dva taxikáři, kteří je vezli do bytu a do nemocnice v Motole. V karanténě je i číšník z restaurace, kde byly na obědě,“ uvedla Zdenka Jágrová.

Dodala také, že byt, ve kterém studentky pobývaly se týden nepronajímá, bude dezinfikován a pod dohledem hygieniků.

„Informovali jsme také Vídeň a maďarskou stranu,“ ujistila.

Nemocní s infekcí Covid-19 jsou v dobrém stavu

Pozitivní zpráva je, že všichni pacienti s infekcí Covid-19 na infekčním oddělení v Praze a Ústí nad Labem mají mírné nebo dokonce žádné příznaky nákazy.

Jsme rádi, že u všech pacientů je mírný průběh. Na případu ženy z Ekvádoru vidíme, že musíme testy opakovat, protože je zde několikadenní inkubační doba. Současně nemůžeme testovat každého na přání, protože by testy mohly dávat falešně negativní výsledky. Je nutná indikace epidemiologa,“ vysvětlil ministr.

Další dobrá zpráva podle něj je, že od začátku tohoto týdne mohou nově provádět testy na koronavirus i další laboratoře v Česku. Doposud testování zajišťovala pouze Národní referenční laboratoř [NRL] Státního zdravotního ústavu [SZÚ] v Praze. Od pondělí testují na koronavirus nově i Zdravotní ústav v Ostravě, Nemocnice České Budějovice a dnes nově Fakultní nemocnice v Motole a v Hradci Králové. Testy na přítomnost koronaviru však není možné provést podle ministra Vojtěcha „pouze“ na vyžádání z preventivních důvodů. Testovaný musí být podle jeho slov pod dohledem akreditovaných laboratoří.

Bezpečnostní opatření proti Covidu-19

Doposud vydala Česká republika v souvislosti s nemocí Covid-19 tři mimořádná ochranná opatření. Ta by měla zamezit dalšímu šíření koronaviru. Od tohoto čtvrtka [5. 3. 2020] budou zrušeny přímé mezinárodní lety z Korejské republiky. A dále i všechny lety ze všech letišť na území regionů Emilia-Romagna, Piemont, Lombardie a Benátsko v Itálii. A to na všechna letiště na území České republiky. Ochranné opatření týkající se Korejské republiky platí do odvolání, opatření týkající se severní Itálie po dobu následujících 14 dnů.

Třetí opatření, ze kterého nemají radost především fanoušci zimních sportů a pořadatelé, je zákaz účasti diváků na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

„Vzhledem k postupnému šíření onemocnění koronaviru v sousedních či blízkých zemích, jako je Itálie, Německo, Rakousko, Švýcarsko nebo Chorvatsko, a předpokladu, že právě z těchto zemí by přijely tisíce návštěvníků, což by mohlo způsobit, že se koronavirus začne významně šířit na území ČR, přistoupilo Ministerstvo zdravotnictví po projednání tohoto opatření na Bezpečnostní radě státu k zákazu účasti diváků na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě,“ uvedlo MZ ČR na svých webových stránkách.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here