Od první potvrzené infekce Covid-19 v Česku uplynuly tři týdny. Od té doby se počty nakažených osob denně násobí a k dnešním dni [22. 3. 2020] je infikovaných 1 047 osob. Nejvíce nemocných je v Praze, Středočeském a Moravskoslezském kraji. Nemocní ale přibývají i v dalších krajích. Zhruba 15 584 osob bylo dosud v ČR na koronavirus otestováno.

První nákazu koronavirem SARS-CoV-2 v Česku, který vyvolává nemoc Covid-19, potvrdili hygienici v neděli 1. 3. 2020. Onemocněli jí navrátilci ze zahraničí, především z italských lyžařských center.

Od té doby se u nás nemocí Covid-19 infikovaly stovky osob a podle odborníků se další stovky až tisíce nakažených ještě očekávají.

„Je zřejmé, že křivku růstu počtu nakažených nelze zploštit během deseti dnů. Musíme doufat, že se nám ji podaří zploštit během měsíce a pak začne klesat. Je to běh na delší trať a nikdo nemůže očekávat, že to zvládneme za týden,“ říká předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Zdravezpravy.cz přinášejí přehled počtu nakažených osob nemocí Covid-19 a další podrobnosti podle krajů k 20. 3. 2020

[Zdroj: MZ ČR, aktuální graf zde]

Nejvíce nakažených je v Praze

Podle Hygienické stanice hlavního města Prahy je v Praze podle posledních výsledků laboratorních testů celkem 223 potvrzených případů onemocnění Covid-19. V průběhu včerejšího dne [čtvrtek 19.3.] bylo potvrzeno 42 nových nakažených osob. V nových případech jde o čtyřicet jedna dospělých nakažených osob a jedno dítě [24 mužů, 18 žen]. Nejvíce nemocných je ve věkové kategorii 25 až 64, jde o 154 nakažených osob z celkového počtu 223 infikovaných.

V oblastech způsobu přenosu nákazy se objevují například návraty z Německa nebo Rakouska. Některé nové, laboratorně potvrzené případy se pohybovaly v těsné blízkosti již dříve diagnostikovaných nemocných. Mezi novými případy zaznamenávány rovněž přenosy v rámci rodin.

Situace u pražských hasičů

Jako jedni z prvních byli infikováni i pražští hasiči. Počet pražských hasičů nakažených koronavirem se za poslední dva dny více než zdvojnásobil a to na 11. Ve středu hasiči hlásili pět nakažených. V karanténě jich je celkem 79, což je asi čtyřikrát více než ve středu. Nyní téměř třicítka hasičů čeká na výsledky testů a další na jejich provedení.

„Čelíme asi nejtěžší zkoušce v historii sboru. Máme jedenáct hasičů, kteří mají pozitivní test, otestovali jsme už 105 lidí. Pro nás to znamená významným způsobem zasáhnout do našeho fungování, zejména do služeb, které máme,” uvedl ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

Doplnil, že byl snížen počet hasičů ve směně. Jednu jich v obvyklém provozu slouží asi 180. V současné době jich je ve směně 121 a dalších 60 je připraveno v záloze. Z celkem deseti stanic pak musela být jedna uzavřena a vydezinfikována. Jde o stanici v Krči, která bude znovu v provozu od sobotních 7:00.

„Zároveň jsme omezili styk mezi našimi stanicemi na nezbytně nutné minimum,” řekl Roman Hlinovský. Již minulý týden byly uzavřeny areály stanic veřejnosti. Čištěny a dekontaminovány jsou také vozy. O vybavení hasiči jednají s městem i státem.

„Ve středu jsem přivezl 7 000 roušek, takže nějakou zásobu na nejbližší dny máme. Máme slíbeny další dodávky,” uvedl.

První dva případy nákazy ve sboru pražští hasiči ohlásili minulý týden v pátek, jeden hasič byl ze směny ze stanice Satalice, druhý ze strojní služby ve Strašnicích. Nakazili se při soukromé nebo sportovní aktivitě.

Středočeský kraj: Praha-východ a Benešovsko

S koronavirem bojují i hygienici ve středních Čechách, kde doposud potvrdili infekci Covid-19 u 75 lidí. Od čtvrtka jich v kraji přibylo 19.

„Nejvíce nakažených je na Praze-východ a na Benešovsku, v každém z okresů přibyly tři případy,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

V karanténě nařízené hygieniky je 65 lidí, další jsou v karanténě na základě nařízení jejich praktických lékařů, tyto osoby ale hygienici neevidují. Testováno na možnou nákazu koronavirem bylo ve Středočeském kraji prozatím 1 101 osob.

Dalším okresem v kraji s vysokým výskytem koronaviru je Mělnicko, kde hygienici hlásí 12 nakažených a v Praze-západ mají devět infikovaných. Nemocní jsou i na Příbramsku [7 nákaz], Nymbursku [5] a Kladensku [5]. Naopak nejméně nemocných infekcí Covid-19 hlásí okres Rakovník, kde je potvrzena nákaza pouze u jedné osoby. Všechny okresy ve Středočeském kraji mají alespoň jednoho nakaženého Covidem-19.

„Naprostá většina pacientů má v této chvíli lehký průběh onemocnění. Jedná se vesměs o lidi s cestovatelskou anamnézou a jejich kontakty,” uvádí tamní hygienici.

Moravskoslezský kraj má vyšší desítky nakažených

Moravskoslezský kraj hlásí k dnešnímu dni 89 lidí nakažených nemocí Covid-19. Proti pátečnímu odpoledni jde o nárůst o 15 osob. Podle hygieniků jde převážně o dohledané kontakty předchozích nemocných.

Nově dohledané případy souvisejí například s ping-pongovým turnajem na Bruntálsku nebo s nákazou u zaměstnanců korejské firmy na Frýdecko-Místecku.

Nejvíce nakažených v kraji je na Frýdecko-Místecku, kde je potvrzeno 29 nakažených. Dále na Ostravsku [15 nakažených] a Opavsku [12 nakažených].

Ze statistiky hygieniků vyplývá, že v regionu převládá komunitní nákaza nad cestovatelskou v poměru 69 ku 20 případům. Na nejvíce zasaženém Frýdecko-Místecku je 36 nakažených, nejlépe je na tom aktuálně Karvinsko se třemi nemocnými.

Olomoucký kraj má vyšší desítky nakažených

Olomoucký kraj má k dnešnímu dni celkem 62 osob nakažených novým typem koronaviru. Je to o čtyři více než poslední počty zveřejněné hejtmanem Ladislavem Oklešťkem ve čtvrtek večer. Čísla se pravděpodobně během dne ještě změní, vzorky lidem odebírají v celém kraji dvě posádky zdravotníků a od čtvrtka nově také zdravotníci ve vybudovaném odběrném místě nedaleko Litovle.

„Odběry biologického materiálu na test Covid-19 byly provedeny celkem u 468 osob. Testy, které doposud proběhly, byly v 60 případech pozitivní,” uvedli olomoučtí hygienici na svých stránkách.

Nejvíce nemocných je podle dosavadních informací z územního obvodu Litovle, kde bylo ve čtvrtek 20.3. potvrzeno 33 případů a 21 v Uničově. Právě Uničov, Litovel a dalších 19 obcí je již od pondělka uzavřeno kvůli šíření nákazy. Kromě dvou zdravotnických posádek v kraji začali zdravotníci z šesté polní nemocnice a Vojenské nemocnice Olomouc odebírat lidem vzorky v nově postaveném odběrném místě u Nových Zámků, na okraji postižené oblasti. Kapacitu má až 100 odběrů denně.

Jihomoravský kraj se blíží k vyšším desítkám nakažených

Jihomoravský kraj potvrdil další dva případy nákazy koronavirem. V kraji ho má už 47 lidí, mezi nimi je i devětapadesátiletý muž, který leží ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně a je ve vážném zdravotním stavu.

Nakažené koronavirem v Jihomoravském kraji hlásí několik jeho okresů. Nemocné má Brno, Blanensko, Znojemsko, Hodonínsko, Břeclavsko, kde se dokonce nakazili dva lékaři a dvě zdravotní sestry. Kvůli infekci musela být uzavřena dvě tamní oddělení – ARO a ORL.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně je hlavní nemocnicí pro moravské pacienty, kteří budou kvůli nákaze koronavirem v těžkém stavu. Nemocnice na to má vyčleněno 30 lůžek s plicním ventilátorem. Zatím má jednoho muže ve vážném stavu, který je na plicní podpoře.

Zlínský kraj hlásí nakažené výletníky 

Zlínský kraj má od včerejšího dne sedm nových potvrzených případů nákazy novým koronavirem. V kraji je tak celkem 47 nemocných. Všichni nově nakažení mají cestovatelskou anamnézu.

„Aktuálně máme v našem kraji potvrzenu nákazu novým typem koronaviru u 46 osob, 21 osob je z Uherskohradišťska, devět osob je ze Vsetínska, devět osob ze Zlínska a sedm nakažených je na Kroměřížsku. Souhrnně se jedná o 25 mužů a 21 žen. V 27 případech se jedná o cestovatelskou anamnézu a v 19 případech o kontaktní přenos,” uvedl hejtman Jiří Čunek [KDU-ČSL].

Dodal také, že dobrou zprávou je, že průběh nemoci u všech nakažených je velmi mírný a jsou v domácím léčení. Zdravotní stav hospitalizované seniorky z Uherskohradišťska je také dobrý a během dnešního dne bude pravděpodobně propuštěna do domácího léčení.

Deset nakažených je ve věkové kategorii 25 až 34 let, dalších deset v kategorii 45 až 54 let, sedm v kategorii 35 až 44 let a šest nakažených má mezi 55 a 64 lety. Nakažených je také pět dětí mladších čtrnácti let a po čtyřech v kategorii 15 až 24 let a nad 65 let.

První případ nákazy nemocí Covid-19 byl potvrzen minulý týden v pondělí [9.3.], a to u dvaačtyřicetileté ženy z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, která pobývala v Itálii. Infikovaná je i nakažená lékařka ve Vsetínské nemocnici a lékárnice v Kroměřížské nemocnici. Později přibyl další nakažený lékař na poliklinice v Rožnově pod Radhoštěm.

Jihočeský kraj má nízké počty nakažených osob

Jihočeští hygienici během pátečního dne potvrdily dalších 11 nových případů onemocnění koronavirem. V kraji je tak k dnešnímu dni 30 potvrzených případů s nemocí Covid-19.

„V jednom případě se jednalo o importované onemocnění ženy pracující v Rakousku. Ostatních deset případů tvoří kontaktní onemocnění v rodině, nebo onemocnění po kontaktu s už dříve hlášenou pozitivní osobou. To znamená, že tyto osoby již byly v nařízené karanténě. Počet nových rizikových kontaktů se tak nezvýšil,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici nařídili od začátku února preventivní domácí karanténu na jihu Čech pro přibližně 1400 lidí. Většinou se jedná o ty, kteří se vrátili ze zahraničních destinací zasažených nákazou.

Kvetoslava Kotrbová vyzvala takzvané pendlery, kteří denně jezdí za prací z českého příhraničí do Bavorska nebo Rakouska, aby necestovali.

„Naší odpovědností je ochrana zdraví občanů a povinností, pracovat s fakty. Rakousko mělo ve středu večer 1 646 pozitivních a sedm úmrtí, Německo 11 000 pozitivních a 20 úmrtí a sousední Bavorsko 1 700 případů a osm úmrtí. A když jako epidemiolog hodnotím dosavadních 19 případů, které v kraji máme, čtrnáct je jich spojeno s osobami, které pracovaly v zahraničí,” vysvětlila.

Karlovarský kraj: Nemocí trpí mladá dívka

K dnešnímu dni bylo v Karlovarském kraji celkem 23 nakažených osob s infekcí Covid-19. Během čtvrtka tak v kraji přibyly další čtyři případy, z nichž tři souvisejí s nákazou z Mariánských Lázní. U jednoho případu je místo nákazy neznámé, jde ale o přenos v České republice.

Nemoc Covid-19 je v kraji doposud potvrzena u 12 žen a 11 mužů, nejmladší nemocnou je 10letá dívka a nejstarším je 75letý muž. Celkem 220 osob bylo v kraji na možnou nákazu koronavirem testováno. Do karantény poslali hygienici 44 osob. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení další karantény nařídili lékaři u 365 osob.

Plzeňský kraj: Nízké počty nemocných

Ani Plzeňský kraj není v případech nemocnosti infekcí Covid-19 žádnou výjimkou. K dnešnímu dni tak plzeňští hygienici potvrdili nákazu celkem u 18 z testovaných osob. Všichni pozitivní lidé mají vazbu na zahraničí. Celkově bylo v kraji otestováno 923 osob s podezřením na přítomnost nového koronaviru. Tamní hygienici nařídili prozatím celkem 342 karantén a 187 z nich již ukončili.

Zdravotníci v kraji od čtvrtka 19.3. odebírají vzorky k vyšetření nově v areálu Rokycanské nemocnice. Dále se vzorky k vyšetření v kraji odebírají ještě na infekční klinice plzeňské fakultní nemocnice a testovat jezdí i zdravotníci ve třech sanitkách. Nově fungují odběrná místa ještě v Domažlické nemocnici a v areálu bývalé vojenské nemocnice v Plzni. Všechna místa odebírají vzorky pouze od lidí indikovaných hygienickou stanicí, ne od náhodných příchozích z ulice. V následujících dnech se otevřou odběrná místa i v dalších nemocnicích v kraji. Odebrané vzorky v kraji testuje laboratoř FN Plzeň. Má zároveň zatím dostatek testů, denně vyhodnotí několik desítek vzorků. Nemocnice je podle něj připravena i na případný nárůst počtu případů.

„Jasně víme, že pandemie nás postihne pouze tak, jak my se budeme chovat. Když se budeme chovat odpovědně, nárůst pacientů nebude tak dramatický jako v jiných státech, a máme reálnou šanci, že to všechno zvládneme,“ uvedl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek s tím, že lidé musí dodržovat karanténu a nastavená opatření.

Ústecký kraj: Tři lidé se již vyléčili

V Ústeckém kraji mají k dnešnímu dni celkem 32 nakažených osob, z toho se tři lidé vyléčili. Mezi nově potvrzenými jsou podle ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými, i zcela nové případy.

Krajská zdravotní, pod níž patří nemocnice v Ústí nad Labem, Děčíně, Chomutově, Teplicích a Mostě, ve čtvrtek začala testovat lidi v odběrových stanech. Přijít mohou pouze osoby na základě rozhodnutí hygieniků.

„První den bylo na seznamu 145 lidí, většina z nich přišla,” řekl mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Odběrová místa ve stanech jsou před pěti nemocnicemi Krajské zdravotní.

V chomutovské nemocnici je vchod do areálu pro veřejnost možný jen z Edisonovy a Beethovenovy ulice. V Chomutově začali odběr testů na nákazu novým typem koronaviru provádět 20.3. Lidé mohou přijet i autem. Odběr vzorků u lidí doma tak skončil.

Do ústecké nemocnice je vstup možný pouze přes stan před pavilonem B, v němž zdravotníci třídí pacienty mířící na jednotlivá zdravotnická pracoviště. Postupně chce vstup přes jedno místo zavést Krajská zdravotní i u dalších nemocnic.

Liberecký kraj: Velmi nízké počty nakažených osob

K dnešnímu dni je v Libereckém kraji prozatím potvrzeno devět případů nákazy koronavirem. Šest z infikovaných osob pochází z Jablonecka, po jednom mají na Liberecku, Českolipsku a Semilsku.

Na infekčním oddělení liberecké nemocnice jsou čtyři nemocní, dalších pět je v domácí izolaci.

Nakažených má Liberecký kraj nejméně v republice. Hygienici tam k dnešnímu dni otestovali celkem 290 osob, počet osob v karanténě z rozhodnutí hygieniků je v kraji 11 a z rozhodnutí praktického lékaře 3 270 a to včetně dětí. V Libereckém kraji je ze sedmi nakažených pět na infekčním oddělení liberecké nemocnice, průběh nemoci není u nikoho z nich vážný.

Královéhradecký kraj: Velmi nízké počty nakažených osob

Zatím ani Královéhradecký kraj nehlásí navýšení počtu nemocných Covidem-19 a zůstává jich v kraji celkem 14. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veroniky Krejčí je průběh nemoci u všech pacientů mírný. Hygienici v kraji celkem otestovali k dnešnímu ránu 20.3. celkem 151 osob, což je o pět více než v předchozím dni. Královéhradecký kraj je po Libereckém kraji a Vysočině třetím nejméně zasaženým regionem u nás.

Prvním nakaženým v Královéhradeckém kraji byl Američan, který trvale žije v Praze. V domácí karanténě je ale v hradeckém kraji. Jeho případ byl potvrzen v pondělí 9. března.

Vysočina: Covid-19 na oslavě MDŽ

K dnešnímu ránu potvrdili hygienici v kraji Vysočina další dva nové případy nemoci Covid-19. Infikovaní byli v kontaktu s lidmi, kteří byli na oslavě v obci Kynice na Havlíčkobrodsku, která je v současné době minimálně na dva týdny v totální izolaci. Celkem je v kraji potvrzeno 14 nákaz koronavirem.

V Kynicích se konala oslava MDŽ 7. března. Později se u jednoho z hostů z Prahy prokázala nákaza. Hygiena následně návštěvníkům oslavy nařídila karanténu. Testy postupně odhalily, že se na oslavě nakazilo šest lidí z Kynic i dalších míst Havlíčkobrodska. Obec je od pondělí v karanténě, která má trvat do odvolání, minimálně však 14 dnů.

Karanténa se tak týká v současné době několik tisíců osob v kraji a další osoby každým dnem přibývají.

Pardubický kraj: Nové drive-in odběrové místo

V Pardubickém kraji bylo dnes podle tamních hygieniků prokázáno onemocnění Covid-19 celkem u 18 osob. Pardubická nemocnice dnešním dnem 20.3. otevřela takzvané drive-in odběrové místo určené k vyšetření na přítomnost koronaviru. Lidé s doporučením k odběru vzorků do něj vjedou vlastním autem, stěry z krku a nosohltanu jim zdravotníci odeberou přímo ve voze. Odběrové místo bude fungovat od 8:00 do 12:00 v pracovní dny, od 9:00 do 12:00 v neděli, v sobotu se odebírat nebude.

Drive-in místo je umístěno ve vyhrazeném prostoru na spodním parkovišti nemocnice, kde je i samostatná brána. Pacienty, které na vyšetření pošlou hygienici, kontaktuje call centrum, jež jim určí přesný den a čas příjezdu, aby nevznikaly fronty. Pracují v něm studenti Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Druhé drive-in odběrové místo se připravuje v Litomyšlské nemocnici. V kraji působí také tři výjezdové týmy se sanitkami, které jsou za den schopné dohromady odebrat vzorky asi od 60 lidí. Dvě laboratoře v krajských nemocnicích a jedna soukromá mohou za den celkem zpracovat asi 150 vzorků.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here