Téměř půl miliardy korun vynaloží investiční skupina Penta na potírání šíření koronaviru SARS-CoV-2. Za více než 400 milionů korun nakoupí 3,5 milionu kusů ochranných pomůcek, speciální zdravotnický materiál i rapid testy na Covid-19. Peníze dá i na okamžité a nutné úpravy svých zdravotnických zařízení a lékáren.

Penta patří v regionu střední Evropy k největším investorům ve zdravotnickém sektoru. Ve všech jejích zdravotnických zařízeních [na obrázku Nemocnice Ostrov v Karlovarském kraji, pozn. red.] pracuje přes 30 tisíc zaměstnanců.

„Pokud se nám podaří dostat do republiky všechen objednaný materiál, poskytneme část i státním zařízením. Určitě jim tak přenecháme ten, který se přiděluje, anebo velmi obtížně získává tady v republice,“ říká jeden ze spolumajitelů Penty Marek Dospiva.

Podle něj je ale nyní pro Pentu absolutně prioritní vybavit své zaměstnance speciálním materiálem a ochrannými pomůckami, kterých je nyní všude nedostatek.

„Musíme zabezpečit naše lidi v nemocnicích i lékárnách, aby mohli pomáhat ostatním. Pracují za extrémních podmínek, stejně jako všichni zdravotníci v zemi si zasluhují obdiv a úctu,“ upřesňuje Marek Dospiva.

Nákup ochranných pomůcek

Podle vyjádření skupiny Penta v následujících dnech do Čech a na Slovensko doveze přibližně 3,5 miliónu kusů ochranných pomůcek. A to i včetně žádaných respirátorů FFP3 a FFP2. Objednala i takzvané rapid testy [test do 15 minut, pozn. red.] z Číny, které umožní rychle otestovat až 100 tisíc lidí.

„Nelze zpochybnit, že celá naše společnost čelí krizi bezprecedentních rozměrů. Naše týmy pracují ve dne v noci, abychom zabezpečili naše zdravotnická zařízení tak, abychom byli schopni se maximálně postarat o pacienty,“ říká další ze spolumajitelů Penty Jaroslav Haščák.

Jen samotné náklady na testování dosáhnout podle zástupců skupiny 55 miliónů korun. Právě rychlé otestování lidí je podle zástupců Penty to, po čem volají odborníci a doporučuje Světová zdravotnická organizace [WHO].

Penta: Více než 44 tisíc zaměstnanců

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, médiích a v realitním developmentu. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 44 000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2018 výše 10,4 miliard eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě a Varšavě.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here