Covid-19 v Česku!!! Přivezli ho výletníci z Itálie

0
744
Covid-19 v Česku
Foto: Pixabay.com

Česko má první tři potvrzené nákazy koronavirem. Jde o dva muže české národnosti a jednu americkou studentku, která přijela do Česka jako turistka. Všichni nakažení byli v posledních dnech v Itálii. Jejich testy nyní ještě zkoumá laboratoř v Berlíně. Ta má ještě potvrdit, že skutečně je Covid-19 v Česku.

„V České republice máme první tři případy nemoci Covid-19. Jsou to případy, které byly potvrzeny v rámci Národní referenční laboratoře [NRL]. Jsou to tedy zatím suspektní případy. Pro potvrzení posíláme vzorky do laboratoře v Berlíně, ale s největší pravděpodobností to jsou skutečně tři pozitivní případy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

V Nemocnici Na Bulovce je hospitalizován muž, ročník 1952, který navštívil v posledních dnech konferenci na univerzitě v italském Udine.

„Tento pán s námi byl v kontaktu už od 26. února, takže v době, kdy začal mít první potíže, jsme ho poučili, aby zůstal v domácí karanténě, obtíže se mu stupňovali, proto šel včera na infekční kliniku Na Bulovce a byl určen k tomu, aby mu byl udělán odběr,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Covid-19 v Česku: Na skok do Prahy z Milána

Žena z Ameriky, ročník 1999, studuje v italském Miláně. Do České republiky přicestovala jako turistka se svou kamarádkou z Ekvádoru. Prvotně byla nakažená kvůli zdravotním problémům vyšetřena na urgentním příjmu v Nemocnici v Motole.

„Vše proběhlo tak jak má. Bylo s ní nakládáno jako s potenciálně infekční, všichni zdravotníci měli ochranné pomůcky. Takže riziko nákazy v Motole bylo minimalizováno a následně z Motola byla převezena do Nemocnice Na Bulovce,“ uvedl ministr.

Dodal, že kamarádka nemocné sice vykazuje příznaky nákazy nemocí Covid-19, ale její testy jsou momentálně negativní.

Covid-19 v Česku: Na dovolenou do Itálie

Třetí nakaženou osobou je 44letý muž, který je hospitalizován v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Taktéž pobýval se svou rodinou v posledních dnech v severní Itálii v oblasti Benátska. Na dovolenou cestoval autem s manželkou a čtyřmi dětmi. Ti jsou v domácí karanténě, bez příznaků a čekají je laboratorní testy.

„Všechny občany prosíme, pokud to není nezbytně nutné, aby nejezdili na dovolenou do Itálie. Doporučení nedáváme nadarmo,“ vyzval ministr české občany.

Uzavření hranic vyloučil. Podle úřadů by šíření onemocnění nezastavilo, maximálně zpomalilo. Dodal, že nakažení jsou izolováni na infekčních klinikách. Hygienici nyní provádí potřebná epidemiologická šetření včetně dohledávání všech osob, se kterými přišli nakažení do blízkého kontaktu.

Ministerstvo zdravotnictví píše SMS

Mobilní operátoři poslali v pátek po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] všem svým českým zákazníkům, kteří pobývají v zemích s nákazami koronaviru informační SMS. Zpráva upozorňuje na nebezpečí nákazy a odkazuje na webové stránky ministerstva zdravotnictví. Tam mohou lidé najít podrobné údaje o koronaviru a nemoci COVID-19.

„SMS obdrželi v pátek večer všichni Češi, kteří jsou v současné době v Číně, Hongkongu, Íránu, Japonsku, Singapuru, Jižní Koreji a Itálii,“ uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí [APMSG] Jiří Grund.

V textu zpráv, které O2, Vodafone a T-Mobil rozesílaly, informuje ministerstvo zdravotnictví příjemce, že se nachází v zemi se zvýšeným výskytem koronaviru. Radí řídit se pokyny daného státu a českého ministerstva zdravotnictví. V další SMS určené lidem pobývajícím na severu Itálie ještě dodává, aby Češi po návratu kontaktovali lékaře, případně krajskou hygienickou stanici. Žádá však, aby přímo k doktorovi nebo do nemocnice nechodili.

Covid-19 v dalších unijních zemích

Německo: V Německu se počet nakažených osob novým typem koronaviru oproti sobotě takřka zdvojnásobil. V současné době německé ministerstvo zdravotnictví eviduje celkem 117 případů. Nejpostiženější německou spolkovou zemí je Severní Porýní-Vestfálsko, kde bylo zaznamenáno 66 případů nákazy. Nemoc Covid-19, kterou koronavir způsobuje, postihla i čtyři děti navštěvující mateřskou školku. Vychovatelka působící ve školce se dříve nakazila. Podle německých úřadů se všem daří dobře a jejich zdravotní stav je stabilizovaný.

V pátek se nákaza nemocí Covid-19 potvrdila i u vychovatele z družiny na jedné ze základních škol v Bonnu. Nákaza se potvrdila u dalšího učitele ze školy v Mönchengladbachu. Žáci i personál školy jsou proto v domácí karanténě. Několik dalších případů nákazy Covid-19 ohlásilo v posledních dnech i sousední Bavorsko. Úřady tam zatím potvrdily 19 pozitivních testů na neznámý koronavirus. Bádensko-Württembersko má momentálně 15 nemocných a Hesensko potvrdilo osm infikovaných. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn před několika dny prohlásil, že vzhledem k rostoucímu počtu nemocných není možné v zemi vysledovat všechny části řetězce při šíření nákazy.

Rakousko: Sousední Rakousko má prozatím 14 nemocných koronavirem. Rakouské ministerstvo zdravotnictví k novým případům uvedlo, že je mimořádně důležité určit okruh osob, se kterými se infikovaní dostali do kontaktu. To je podle ministerstva v Rakousku díky omezenému počtu nakažených stále možné na rozdíl od Německa, kde se počet nakažených během jednoho dne zdvojnásobil.

Itálie: Z evropských zemí je nejvíce zasažena Itálie, konkrétně její severní část. Počet nakažených je k dnešnímu dni 1 700. Nemoci Covid-19 tam podlehlo 34 pacientů. Podle italských úřadů se 83 nakažených z nemoci již zotavilo. Nejvíce zasaženými regiony v Itálii jsou Lombardie, Emilia-Romagna a okolí Benátek. Úřady oznámily, že školní a předškolní zařízení zůstanou uzavřené i následující týden.

Francie: Francouzské úřady potvrdily k dnešnímu dni více než stovku pozitivních případů nákazy neznámým koronavirem. V nemocnici je téměř 90 nemocných, z toho devět ve vážném stavu. Dvě osoby na následky nákazy koronavirem ve Francii zemřely. Nutno také říci, že minimálně dvanáct nakažených se z nákazy koronavirem uzdravilo. Francie byla první evropskou zemí, která nákazu nemocí Covid-19 před několika týdny oznámila. Kvůli šíření nového koronaviru Francie zakázala do odvolání veřejná shromáždění s účastí nad pět tisíc lidí.

Nedobré zprávy o přítomnosti Covidu-19 hlásí postupně další evropské země. Španělsko má prozatím 79 nakažených, Velká Británie 23 nákaz, do deseti případů hlásí Dánsko, Finsko, Švýcarsko. Bez potvrzení nákazy tak zůstává již minimum států, včetně Slovenska.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here