Příspěvek na očkování je vůbec nejvíce využívaným benefitem klientů České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP]. Jen za poslední dva roky pojištěnci třetí největší zdravotní pojišťovny na trhu [1,3 mil. klientů] vyčerpali na preventivní očkování téměř sto milionů korun.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna loni vydala z fondu prevence na očkování 54 milionů korun a předloni 45 milionů.

„Očkování je účinnou prevencí onemocnění infekčními chorobami a podle rostoucího zájmu o uvedený příspěvek si tento fakt uvědomuje stále více našich klientů,“ uvádí mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Podle ní si jenom loni o příspěvek požádalo 67 tisíc pojištěnců, což je meziročně téměř o deset tisíc pojištěnců více. Pojišťovna přispívá na očkování dospělým pojištěncům jeden tisíc korun, na očkování dětí částku 1 500 korun. To platí pro všechna očkování proti infekčním onemocněním, která nejsou hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

Na co se lidé očkují

Nejčastěji příspěvek na očkování pojištěnci využívají na vakcinaci proti klíšťové encefalitidě. Jde o infekční onemocnění virového původu, které postihuje mozek a mozkové blány a je přenášeno většinou klíšťaty.

„Proti tomuto onemocnění se s příspěvkem od ČPZP v uplynulém roce chránilo vakcínou 41 134 pojištěnců, což je meziročně o 4 624 pojištěnců více,“ vysvětluje Elenka Mazurová.

Čerpání příspěvku na očkování proti klíšťové encefalitidě tak podle ní loni bylo 31,2 milionu korun, v předchozím roce to bylo 27,1 milionu a v roce 2017 17,5 milionu korun.

Jak klienti ČPZP čerpali příspěvky na očkování v letech 2019 a 2018

Čerpání v mil. Kč

Počet čerpání

Očkování v roce 2019

53 772 985

66 797

Z toho klíšťová encefalitida

31 242 016

41 134

Očkování v roce 2018

44 609 456

57 178

Z toho klíšťová encefalitida

27 098 562

36 510

[Zdroj: ČPZP]

Podle Elenky Mazurové stojí za připomenutí, že ještě za rok 2017 vynaložila ČPZP na ochranu před klíšťovou encefalitidou svých klientů zhruba 17,5 milionu korun. Možnost tohoto očkování zároveň využilo 22 786 pojištěnců.

„Příspěvek je poskytován na kteroukoliv dávku/vakcínu očkovacího cyklu, není poskytován na aplikaci vakcíny. Naočkovat se lze rovněž proti chřipce, přičemž chřipkové vakcíny jsou dlouhodobě považovány za jedny z nejbezpečnějších,“ upozorňuje Elenka Mazurová.

Nejenom příspěvek na očkování

Podle ní ČPZP, která má více než sto poboček po celé republice, ale u klientů vedle očkování boduje i s dalšími preventivními programy.

„K nejčastěji využívaným patří také příspěvek 700 korun na Pravidelný pohyb, nebo program Letní tábory, kde lze čerpat příspěvek až tisíc korun. Spolu s očkováním to v uplynulém roce byly naše tři nejčerpanější programy,“ doplňuje Elenka Mazurová.

Dlouhodobě oblíbené jsou i příspěvky pro těhotné ženy, maminky po porodu a jejich děti. Ty v souhrnu činí tři tisíce korun. Významnou částku ve výši tisíc korun nabízí ČPZP dětem na plavecké kurzy. Rodiče mohou čerpat až 500 korun na ochrannou přilbu pro své děti.

–RED–   

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here