Odborníci volají po plné úhradě očkování proti klíšťové encefalitidě ze zdravotního pojištění [ZP]. Podle nich by to pomohlo lidem i zdravotním pojišťovnám. Poukazují na nízkou proočkovanost proti klíšťové encefalitidě v České republice ve srovnání se západními zeměmi.

Podle vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Jana Kynčla by bylo výhodnější, kdyby byla vakcína hrazená ze zdravotního pojištění. Nyní na ni pojišťovny přispívají ze svých fondů prevence, kam ale plynou příjmy z pokut, penále za neplacení pojistného nebo úroků z účtů.

„Náklady na očkování jsou přitom zanedbatelné, pokud je porovnáme s částkou, o niž pacienti přijdou z důvodu několikatýdenní pracovní neschopnosti. Nebo dokonce v případě dlouhodobých následků. To znamená, že prevence by byla méně nákladná než léčba následků,” říká Jan Kynčl.

Dodává, že podle studií nákladové efektivity očkování v zahraničí, by se očkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění vyplatilo i v České republice. Očkovat by se zřejmě nechalo více lidí.

Kolik stojí očkování proti klíšťové encefalitidě

Jedna očkovací dávka stojí asi 900 korun, k vybudování ochrany jsou třeba dvě dávky v odstupu 14 dní až tří měsíců, další pak do roka. Potom následuje pravidelné přeočkování po třech až pěti letech, na které ale lidé často zapomínají.

V současné době si očkovací cyklus proti klíšťové encefalitidě musí lidé zaplatit z vlastních peněz. Část ceny jim až poté a na vyžádání vrátí zdravotní pojišťovna. Pojišťovny na očkování přispívají od sta korun až po 1500 korun za rok. Příspěvek patří k nejčastěji čerpaným benefitům z fondů prevence pojišťoven.

Proti klíšťové encefalitidě je ale podle průzkumu společnosti Ipsos očkováno asi jen 29 procent české populace. Mezi mladými dospělými se proti infekci chrání každý druhý, u starších 55 let dokonce každý pátý.

Ročně se nakazí vyšší stovky lidí

Loni se klíšťovou encefalitidou nakazilo 774 lidí. Což bylo nejvíce za posledních osm let. K nejčastěji nakaženým patřili lidé mezi 60 až 64 lety.

„Onemocnění u starších osob mívá horší průběh, často se rozvine těžší neurologické postižení, dochází ke zhoršení funkcí nervového systému i ve smyslu zhoršení paměti, výbavnosti, poruch spánku,” popsala lékařka Lenka Petroušová z Fakultní nemocnice v Ostravě.

Pacienti po nakažení encefalitidou obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Běžná rekonvalescence při lehčím průběhu trvá čtyři až šest týdnů, u starších ještě déle. Některým nemocným mohou zůstat i trvalé následky. Navíc encefalitida může zhoršit průběh jejich dalších nemocí. Například cukrovku nebo srdeční potíže.

Počty nakažených klíšťovou encefalitidou v letech 2009 až 2019

[Zdroj: SZÚ]

Rok

2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

Počet

816

589

861

573

625

410

351

565

687

712

774

Jak se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě

Podle odborníků je nejlepší začít s očkováním proti klíšťové encefalitidě v zimě či na jejím konci, aby bylo plně účinné už v časném létě, kdy začne naplno aktivita klíšťat. Očkuje se třemi dávkami vakcíny. Potřebná hladina protilátek v organismu vzniká po aplikování prvních dvou. Ale je nutné absolvovat celé třídávkové základní očkovací schéma. Jinak není zaručen ochranný účinek.

Existuje také možnost zrychleného schématu, kdy se druhou dávkou očkuje již za 7 dní po první dávce a třetí následuje za dalších 14 dní. Ovšem podle odborníků, pokud k tomu nevedou zdravotní důvody, je lepší absolvovat běžné schéma kvůli zaručení plné účinnosti očkování. Následné přeočkování se provádí po třech letech a pak každých cca 5 let, u starších osob se ale doporučuje přeočkování častější, každé tři roky.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here