Americké zdravotnické úřady vyzvaly občany, aby se začali připravovat na šíření nového koronaviru ve Spojených státech. V Medical Center University of Nebrasca zároveň začalo klinické testování léku remdesivir, který by podle vědců mohl být účinný na nákazu Covid-19.

Oznámení amerického Centra pro kontrolu nemocí [CDC] naznačuje změnu přístupu vládní agentury. Ta se dosud soustředila na bránění novému koronaviru v proniknutí do země a uvalení karantény na ty, kteří přicestovali z Číny.

„Data z posledních týdnů o šíření do dalších zemí zvýšila naše obavy i očekávání, že nákaza propukne i mezi našimi občany,” řekla novinářům Nancy Messonnierová z CDC.

Dodala, že zatím není známo, kdy nákaza do Spojených států dorazí, ani jak složitá situace bude. Může ale podle ní vážně narušit každodenní život v zemi.

Varování před koronavirem vydal i americký ministr zdravotnictví Alex Azar. Senátnímu výboru sdělil, že se ve Spojených státech pravděpodobně vyskytnou další případy nákazy. Zákonodárce zároveň požádal, aby na boj s epidemií vyčlenili 2,5 miliardy dolarů [58 miliard korun]. Důvody k obavám plynou zejména z rozšíření nákazy v Itálii a Íránu.

Testování léku remdesivir

Mezitím v hlavním městě amerického státu Nebraska Lincolnu v Medical Center University of Nebrasca [UNMC] začaly klinické testy léku remdesivir, který by mohl pomoci lidem nakaženým novým typem koronaviru. Lék před několika lety vyvinul tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář.

Dvaapadesátiletý virolog začal svou vědeckou dráhu v dejvickém Ústavu organické chemie a biochemie [ÚOCHB] Akademie věd ČR. V roce 1994 ho na stáž do kalifornského sídla Gilead Sciences vyslal český světově proslulý profesor z ÚOCHB Antonín Holý. Nyní Tomáš Cihlář zastává v Gilead funkci viceprezidenta pro virologii.

Remdesivir už lékaři v USA využili při léčbě malého počtu pacientů. Jedním z nich byl muž ve státě Washington nakažený novým koronavirem, který se následně vyléčil. Není však přímo prokazatelné, že za jeho zotavením stál právě lék z dílny firmy Gilead Sciences.

Lékaři plánují do aktuálních testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích světa. Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék.

Prvním účastníkem testu v USA je nakažený Američan ve fakultní nemocnici univerzity v Nebrasce. Ten byl nedávno evakuován z výletní lodi Diamond Princess, která byla kvůli výskytu koronaviru na palubě od začátku února dva týdny v karanténě v japonském přístavu Jokohama. Do studie se však budou moci zapojit všichni pacienti hospitalizovaní s nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Jedinou podmínkou je, že musí vykazovat alespoň mírné symptomy nákazy. Takových je v nemocnici nyní dvanáct.

Remdesivir a Antonín Holý

Remdesivir patří do stejné kategorie antivirových látek jako ty, na nichž firma Gilead spolupracovala s již zesnulým a světově proslulým profesorem Antonínem Holým. Gilead ve spolupráci s ním dlouhodobě rozvíjela výzkum takzvaných nukleotidových profarmak. Léčiva z nich vzniklá se dnes úspěšně používají po celém světě k léčbě HIV a virové hepatitidy.

Na Covid-19 zatím neexistuje žádný lék ani vakcína. Lékaři tak nakaženým podávají pouze přípravky, které zmírňují symptomy nemoci, mezi něž patří horečka, kašel a dušnost. V těžkých případech pomáhají pacientům s dýcháním či okysličováním krve přístroje, aby se zmírnila námaha plic a srdce.

V Číně, odkud se nový koronavirus šíří a kde má nejvíce obětí, začaly dvě podobné studie již dříve. Předmětem jedné z nich je rovněž remdesivir, druhá se týká možného využití léků proti viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS.

Světová zdravotnická organizace [WHO] označila v lednu remdesivir za “nejslibnějšího kandidáta” na lék proti nemoci Covid-19. Látku lékaři už krátce zkoušeli na pacientech nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, kde však testy následně zastavili. WHO však citovala studie, podle nichž remdesivir zabíral na nemoci SARS a MERS, jež jsou způsobeny příbuzným typem koronaviru.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here