Úplavice v Ústí nad Labem se rozšířila do dalších lokalit

0
808

Počet nemocných úplavicí se v Ústí nad Labem zvýšil. Infekce se šíří především mezi Romy v městské části Předlice a nové případy hygienici potvrdili v další lokalitě s převážně romskou populací Krásném Březně. Celkový počet nakažených je v tuto chvíli deset osob.

O výskytu úplavice informovaly Zdravezpravy.cz 15. února. Tehdy hygienici v městské části Předlice [záběry z Předlic jsou ilustrační, pozn. red.] laboratorně potvrdili úplavici u pěti Romů. Zdravotníci následně provedli vyšetření v místní základní škole a dalších kolektivních zařízeních. Všechny děti se musely dostavit k lékaři na vyšetření. Zdravotníci zároveň poučili obyvatele Předlic o tom, jak se mají chovat. Seznámili je s pravidly osobní hygieny, používáním dezinfekce a dalšími opatřeními proti šíření nákazy. Podle slov ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Olgy Štorkánové byli všichni nakažení Romové. Mnozí z nich přitom neměli v České republice lékaře, nebyli registrovaní u české zdravotní pojišťovny.

Úplavice se mezi Romy šíří dále

V dalších dnech hygienici potvrdili nákazu i v nedalekém Krásném Březně. Tento týden se počet nakažených zvýšil na deset osob, z toho je osm dětí. Nemoc se přitom šíří především mezi Romy v městské části Předlice. Ta patří k jedné z takzvaně vyloučených lokalit.

„Tato skupina obyvatel migruje přes město, dvě z rodin, kde se nemoc vyskytla, bydlely vedle sebe v Krásném Březně. Ohniskem tak nejsou jen Předlice,” uvedla Eva Patrasová z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Nemocní se v současné době léčí v izolaci na infekčním oddělení v nemocnici. Nákazy se týkají dospělých osob a malých dětí, které ještě nenavštěvují kolektivy.

„Jsou to všechno buď malé děti nebo dospělé osoby,” řekla Eva Patrasová.

Dodala také, že poslední dva laboratorně potvrzené případy se objevily o víkendu.

Zdravotníci školí rodiny o pravidlech hygieny

V současné době hygienici kontrolují, zda rodiny, u nichž se úplavice vyskytla, navštívily lékaře a doporučují jim i opatření v domácnostech.

„Je to zejména dezinfekce povrchů, členové rodin se poučují o hygieně rukou a dospělým zdůrazňujeme, že mytí rukou musí kontrolovat u dětí. V rodinách se provádí tři kontrolní výtěry na případný záchyt onemocnění,” říká Eva Patrasová.

Podle ní je průběh nemoci u nakažených osob individuální. Někteří z nich dostali antibiotika.

„Dokud nejsou negativní, musí zůstat na infekčním oddělení,“ dodala.

Úplavice neboli shigelóza je vysoce nakažlivé průjmové onemocnění vyvolané bakterií Shigella. Projevuje se nejčastěji bolestí břicha, křečí, horečkou a silným vodnatým průjmem. Šíří se kontaminovanými potravinami, vodou a fekálně orální cestou. Nemoc se objevuje především v rozvojových oblastech světa.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here