Omezení na hranicích ohrožují výrobu i dodávky léků

0
489

Zástupci evropské asociace výrobců generických léčiv Medicines for Europe [MfE] se obrátili na Evropskou komisi [EK], aby zajistila hladký průchod účinných látek a léčiv přes hranice evropských zemí. Jen tak je podle nich možné zajistit plynulou výrobu a dodávky léků.

Situace je kritická zejména na italsko-rakouské a italsko-švýcarské hranici [viz ilustr. video z 13.3., pozn. red]. Na Ministerstvo dopravy ČR [MD ČR] a Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] se proto v této věci již i obrátila Česká asociace farmaceutických firem [ČAFF]. Ta je členem Medicines for Europe a sdružuje české společnosti zabývající se vývojem, výzkumem, výrobou a distribucí generických léčivých přípravků a biosimilars.

„Nemůžeme vyrábět a zajistit plynulé dodávky léků, pokud je naše logistika blokována na hranicích. Nebo, když musí být řidiči nákladních vozidel při přechodu přes hranice v karanténě,“ vysvětluje výkonný ředitel ČAFF Martin Mátl.

ČAFF v České republice sdružuje cca dvě desítky farmaceutických společností. Ty na tuzemský trh každoročně dodají v průměru cca 119 miliónů lékových balení. To je každý druhý lék, který denně užijí pacienti v ČR.

„Žádáme proto ministerstva vnitra a ministerstva dopravy, aby pomohla a podpořila v rámci Evropské komise zavedení opatření na zajištění plynulého toku potřebných surovin pro výrobu léků a léků samotných napříč Evropou,“ upřesňuje Martin Mátl.

Pro Zdravezpravy.cz dodal, že vicepremiér a ministr průmysl a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO] na žádost asociace již písemně reagoval. MD ČR se bude věcí zabývat.

EK má pomoci zajistit plynulé dodávky léků

„Obracíme se na vás s výzvou Medicines for Europe ke koordinovanému postupu při zajištění dodávek potřebného materiálu pro výrobu léčiv v EU. A tím zajištění maximální výroby a dodávek léků v rámci EU,“ uvádí v dopise Evropské komisi výkonný ředitel MfE Adrian van den Hoven.

Apeluje na posílení koordinace mezi Komisí a unijními státy [a státy mimo EU jako Spojené království, Švýcarsko, EHP atd.], aby farmaceutičtí výrobci mohli zajistit dodávky kdekoli v Evropě. Podle něj v tuto chvíli zásobování léky v této krizi není o statických zásobách, ale o udržení výroby na maximální kapacitě. To znamená zajištění dodávek surovin nezbytných pro výrobu a dodávky léků tam, kam je potřeba.

„Klíčem k udržení přístupu k potřebným lékům bude solidarita a koordinace. Žádáme proto ministerstva vnitra a ministerstva dopravy, aby tyto blokády okamžitě řešily,“ uvádí Adrian van den Hoven a navrhuje zřízení takzvaných Green Lanes, nebo-li zelených pruhů.

Co jsou zelené pruhy

Takzvané zelené pruhy by měly umožnit přepravu dodávek potřebných pro výrobu a přepravu léčiv. Podle MfE Irsko již toto opatření začíná zavádět. O jejich zavedení uvažuje i Rakousko. V praxi by zelené pruhy znamenaly zavedení jednotného označení kamionů, které přepravují léčivé látky a léčiva [na obr., pozn. red.]. Ale i další komponenty nutné pro výrobu léků. Cílem je umožnit jejich snadnou identifikaci. To proto, aby mohly rychle přecházet přes hranice.

„Uvítali bychom i vyhrazené silniční trasy. To proto, abychom v této náročné době urychlili pohyb naší logistiky,“ upřesňuje Adrian van den Hoven v dopise EK.

Argumentuje současnými problémy na hranici s Rakouskem a Švýcarskem pro kamiony, které opouštějí Itálii. To podle něj představuje narušení zásadních dodavatelských řetězců. Což z hlediska zajištění dodávek léčiv ohrožuje celou Evropu. Problémy jsou způsobeny rozdílnými pravidly uplatňovanými ministerstvy vnitra a dopravy v daných zemích.

„Takzvané zelené pruhy proto potřebujeme na všech hraničních přechodech. A zejména pak na těch, kde dochází ke zpožděním,“ upřesňuje Adrian van den Hoven v dopise.

MfE: Více než 300 továren

V dopise, který mají Zdravezpravy.cz k dispozici, Adrian van den Hoven dále žádá Evropskou komisi, aby prohlásila výrobu léčiv za zásadní evropský zájem. A to po dobu trvání krize Covid-19. Dále, aby zajistila fungování farmaceutického průmyslu bez nepřiměřených omezení. To proto, aby mohl zásobovat všechny evropské pacienty.

„Přijímáme, že vlády přijmou omezující opatření. Ale nesmí zabránit našim dopravcům opustit továrny s potřebnými léky nebo zásobami,“ uvádí Adrian van den Hoven s odkazem na blokování dodávek italských hranicích.

Výrobci generických léčivých přípravků dodávají v rámci Evropské unie 67 procent léků na předpis. Do nich patří i většina kritických léků potřebných k léčbě infikovaných pacientů. Léky vyrábějí v cca tří stovkách továren. Ty nyní pracují na 100 procent, aby zajistily dodávky jak akutních, tak chronických léků pro obyvatele celé Evropy.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here