Itálie jako první země v Evropě zavede povinné očkování

0
1283
Italie
Foto: Pixabay.com

Povinnost prokázat bezinfekčnost na koronavirus v zaměstnání zřejmě od října zavede Itálie. Půjde tak o první evropskou zemi s takovým opatřením. Covidový certifikát už musí mít v Itálii pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách.

O plošném dokládaní potvrzení o bezinfekčnosti finálně rozhodne italská vláda na dnešním zasedání. Podle tamní ministryně pro regionální záležitosti Mariastelly Gelminiové kabinet usiluje o to, aby nová pravidla platila pro zaměstnance ve veřejném i soukromém sektoru.

„Směřujeme k zavedení povinného zeleného pasu nejen pro pracovníky ve veřejném sektoru, ale i v tom soukromém. Očkování je jedinou zbraní, kterou proti covidu máme, a infekci můžeme zvládnout jen tak, že naočkujeme většinu populace,“ řekla Gelminiová rozhlasové stanici RAI.

S platností od října by tak v případě schválení povinnosti v Itálii všichni pracovníci svému zaměstnavateli předkládali doklad o očkování proti covidu-19, potvrzení o prodělaném onemocnění, anebo čerstvý negativní test na koronavirus. Podle vlády Maria Draghiho by zaměstnance bez osvědčení mohl zaměstnavatel dočasně přeložit na jinou pracovní pozici. Případně jim dočasné pozastavit plat. V tuto chvíli ale není jasné, zda by absence dokladu byl i důvod pro rozvázání pracovního poměru, jak poznamenala agentura Reuters.

Opozice se odvolává na omezování svobod

Postupné zavádění povinných certifikátů o očkování rozděluje italskou veřejnost. Hlasitým odpůrcem je například předseda opoziční strany Liga Matteo Salvini. Jeho strana tvrdí, že jde o omezení osobních svobod a plíživý způsob, jak donutit lidi k očkování proti covidu.

Na neplaceném volnu je v Řecku přes 6 tisíc zdravotníků

Premiér Draghi se i přes nesouhlas některých politiků ve středu 15. srpna přeci jen sešel s vedením odborů a představil jim své plány. Šéf odborů CGIL Maurizio Landini poté veřejnosti vzkázal, že klíčové je pro něj to, aby testy na koronavirus byly dostupné zdarma pro ty, kdo vakcínu odmítají. Podle něj by lidé neměli platit za to, aby mohli pracovat.

Itálie již zavedla povinné očkování u zdravotníků

Itálie byla vůbec první země, která schválila povinné očkování pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách. Platí tam již od letošního května. Odmítačům očkování pracujících v těchto oborech tamní vláda pohrozila okamžitým propuštěním ze zaměstnaneckého poměru bez odstupného. V červnu povinnou vakcinaci v sociálních službách zavedla také Anglie.

Očkování proti covidu se v USA stává postupně povinné

Od nového školního roku v Itálii navíc bezinfekčnost povinně prokazují také učitelé a ostatní zaměstnanci škol stejně jako studenti na univerzitách. Aktuálně je v Itálii plně očkováno kolem 65 procent populace, 73 procent lidí má za sebou alespoň první dávku vakcíny.

Šedesátimilionová Itálie patří v EU k zemím, které šíření koronaviru tvrdě zasáhlo. Loni tam při vrcholu pandemie denně s covidem umíralo k jednomu tisíci pacientů. Ve výsledných číslech tak má Itálie nejvíce obětí covidu-19 po Velké Británii. Na infekci v zemi zemřelo přes 130 tisíc lidí.

Aktualizace: Itálie se stala první evropskou zemí, která bude po všech zaměstnancích požadovat, aby se prokazovali covidovými certifikáty. O novém opatření, podle něhož musí mít každý člověk na pracovišti doklad o očkování proti covidu-19, zotavení z této nemoci nebo o negativním testu na koronavirus, na svém zasedání 16. září 2021 rozhodla vláda. Platit začne 15. října. Ministryně pro regionální záležitosti Mariastella Gelminiová už ve středu řekla, že kabinet chce, aby nová pravidla platila pro zaměstnance ve veřejném i soukromém sektoru.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here