Na neplaceném volnu je v Řecku přes 6 tisíc zdravotníků

0
409
v_Recku
Foto: Poedin

Na neplacenou dovolenou kvůli absenci očkování proti covidu-19 poslala zdravotnická zařízení v Řecku zhruba šest tisíc pracovníků. V zemi totiž od 1. září platí povinnost očkování personálu poskytovatelů zdravotních služeb.

Povinnost očkování proti covidu-19 pro pracovníky soukromých i státních zdravotnických zařízení platí od středy 1. září. Výjimku z vládního nařízení mají pouze rozočkované osoby [očkované pouze jednou dávkou při dvoudávkovém schématu, pozn. red.], lidé po prodělaném covidu-19. A také ti, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů. Doložit to svému zaměstnavateli musí potvrzením od ošetřujícího lékaře.

Ostatní nenaočkovaní pracovníci ve zdravotnictví se museli od 1. září odebrat na neplacenou dovolenou. Podobná povinnost v zemi platí od poloviny srpna i pro zaměstnance v pečovatelských domech. Přičemž povinnost kontroly, jsou-li pracovníci v těchto segmentech naočkovaní či nikoli, má zaměstnavatel. Za porušení nařízení mu hrozí vysoká finanční sankce.

Tento týden řecký nejvyšší správní soud navíc zamítl žádost odborů, aby pozastavil účinnost zákona, který nařizuje povinné očkování personálu v nemocnicích a pečovatelských domech. Další obdobnou stížností se má správní soud zabývat 8. října.

Odborům se přístup řecké vlády příliš nelíbí

S povinným očkováním pracovníků v řeckém zdravotnictví příliš nesouhlasí tamní odbory. Panhelénská federace zaměstnanců státních nemocnic [POEDIN] vyzvala vládu, aby platnost nařízení ještě o několik týdnů odložila. Asi dva tisíce zdravotníků má podle ní již domluvený termín pro podání vakcíny, někteří se šli očkovat na poslední chvíli ve středu.

Povinné očkování zdravotníků budí vášně v celé Evropě

Federace kvůli tisícům zdravotníkům na neplaceném volnu varovala před narušením chodu zdravotnických zařízení v zemi. Podle zdravotnických odborů je v Řecku naočkováno asi 94 procent lékařů a na 90 procent zdravotních sester a dalšího nemocničního personálu. Za zbytek zástupci POEDIN demonstrují. Na jedné z demonstrací byl prezident organizace Michalis Giannakos lehce zraněn bezpečnostními složkami [viz foto výše, pozn. red.]

Řecké ministerstvo zdravotnictví odhadlo, že neplacené dovolené neočkovaných by se mohly týkat asi 10 tisíců lidí. I to má ale podle úřadu řeešení. Ministerstvo pro případ nedostatku zdravotníků již zajistilo tříměsíční pracovní smlouvy pro dočasný personál, který má neočkované zaměstnance zastoupit.

Očkování si v USA podmiňují zaměstnavatelé

První evropská země, která schválila povinné očkování pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách, byla Itálie. Ta ho zavedla již letos v březnu. Odmítačům očkování pracujících v těchto oborech pohrozila okamžitým propuštěním ze zaměstnaneckého poměru bez odstupného. V červnu povinné očkování v sociálních službách zavedla Anglie.

K očkování všemi možnými způsoby vybízí i administrativa amerického prezidenta Joea Bidena. Stále velká část Američanů ale stále váhá a někteří vakcíny striktně odmítají. Federální vláda přitom nemá pravomoc očkování ve Spojených státech plošně nařídit. Ke zvyšování proočkovanosti v USA tak v poslední době přispívá přístup některých velkých firem, které si očkování proti covidu kladou jako podmínku pro výkon povolání.

Očkování proti covidu se v USA stává postupně povinné

Postupně se k nim přidávají další instituce, jako jsou univerzity, nemocnice a místní úřady. Očkování po svých zaměstnancích již vyžadují i velké firmy, jakou jsou Facebook, Google a Microsoft. Dále firmy provozující alternativní taxislužby Uber a Lyft, největší soukromý zaměstnavatel Walmart, největší producent potravin v USA Tyson Foods, filmové a streamovací společnosti Netflix a také Disney. Přidaly se dokonce i banky Morgan Stanley a Goldmans Sachs a provozovatel aerolinek United Air Lines.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here