Do Česka letos dorazí kolem milionu chřipkových vakcín

0
446
chripkovych_vakcin
Foto: Pixabay.com

Letos do Česka dorazí zhruba jeden milion chřipkových vakcín. To je o 10 až 20 procent více než loni. Přednost v očkování dostanou rizikové osoby. Vakcínu proti chřipce i její podání jim uhradí zdravotní pojišťovna.

Celkové počty dávek chřipkových vakcín určují sami výrobci. Vycházejí přitom z objemu objednávek, které jim lékaři odesílají v lednu daného roku. Jejich počty pak ještě navyšují v závislosti na tom, kolik lidí o vakcinaci projeví dodatečný zájem v předchozím období.

„Důvodem je obava, aby se nemusely nepoužité vakcíny pak vyhazovat. Zatímco v roce 2019 se nepoužily desítky tisíc dávek, vloni byl zájem enormní a vyočkovalo se prakticky vše. Tomu by měl odpovídat i navýšený objem pro letošní rok,” říká výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Martin Balada s tím, že loni do Česka dorazilo celkem 900 tisíc dávek chřipkových vakcín.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

Stejně jako každý rok vyjednávají zástupci tuzemských zdravotních pojišťoven s výrobci chřipkových vakcín o jejich nákupní ceně.

„I letos se již podařilo s výrobci tradičních vakcín najít shodu na ceně za dávku tak, že jejich vakcíny budou mít rizikoví pacienti zcela bez doplatku,“ říká Balada.

Chřipkových vakcín pro rizikové skupiny má být dost

I letos budou mít při očkování proti chřipce přednost rizikové skupiny obyvatel. To jsou lidé ve věku nad 65 let, pacienti s chronickým onemocnění a imunodeficitem.

Podle odhadů SZP ČR se u nás proti chřipce loni naočkovalo zhruba 600 tisíc takových pojištěnců. Tito lidé mají navíc očkování proti chřipce plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Ostatní pojištěnci už si za vakcínu včetně jejího podání u lékaře zaplatí.

Cena samotné očkovací látky se pohybuje kolem 300 korun, její aplikace pak kolem 50 korun. Za upozornění stojí i to, že na pořízení vakcíny proti chřipce a nejenom jí, přispívá většina zdravotních pojišťoven ze svých fondů prevence.

Vakcíny proti chřipce se podávají desítky let

Chřipkové vakcíny mají podle odborníků velice dobrý bezpečnostní profil, což dokládá i fakt, že se jimi očkuje již skoro sedmdesát let. Vakcína se podává dětem již od šesti měsíců věku a těhotným ženám od 2. trimestru gravidity.

U zdravé populace snižuje očkování výskyt chřipky o 70 až 90 procent. U seniorů 65+ klesá díky očkování především riziko vzniku závažného průběhu nemoci a komplikací, a to o více než 60 procent, riziko úmrtí dokonce o 80 procent,“ tvrdí ředitelka Hygienické stanice hl. města Prahy Zdeňka Jágrová.

Čeští senioři zanedbávají očkování proti chřipce

V České republice se používají pouze vakcíny, které neobsahují živé formy virů. Aktivují imunitní systém pro boj se živým virem chřipky, samotnou nemoc ale nemohou vyvolat. Pokud se objeví nežádoucí účinky, pak mezi ně patří nejčastěji zarudnutí nebo otok v místě vpichu, únava, zvýšená teplota, bolest svalů nebo kloubů. Tyto příznaky během několika hodin až dnů odezní a nevyžadují žádnou léčbu.

Očkovat proti chřipce je možné současně s jakoukoli jinou vakcínou, a tedy i očkovací látkou proti covidu-19. Podat by ji měl zdravotník jen do odlišného místa.

Chřipkové vakcíny se každý rok upravují

Složení vakcín proti viru chřipky každoročně doporučuje poradní skupina expertů Světové zdravotnické organizace [WHO]. Vychází přitom z globálního virologického sledování chřipky. Každý rok se totiž objevují nové kmeny tohoto viru, a proto se musí vakcíny s očkovací látkou každoročně upravovat.

Covid vytlačil chřipku, ta ale už letos hrozí twindemií

Při výrobě vakcín proti chřipce se nejběžněji používá výrobní proces na bázi vaječných kultur. Při zpracování nové vakcíny začíná výroba pomnožením viru ve vejcích. Virus je poté usmrcen neboli inaktivován, následuje štěpení neboli disociace virových částic a rozpuštění reprezentativních částí viru [solubilizace antigenů]. Po očištění a sterilní filtraci se tyto antigeny individuálních kmenů smíchají, aby se dosáhlo požadovaného množství kmenu ve vakcíně. Poté je každá dávka balena jako jednorázová stříkačka.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here