Britští odborníci nedoporučují očkovat zdravou mládež

0
459
britsti
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Britští odborníci dohlížející na očkování proti covidu-19 v zemi nedoporučují vakcinovat zdravé děti od 12 do 15 let. Doporučení britské komise se týká dětí bez zdravotních problémů.

Ve svém doporučení se britský výbor pro vakcinaci a imunizaci [JCVI] shoduje, že očkování proti covidu-19 přináší nejmladší věkové skupině jen malé výhody.

„Dostupné důkazy naznačují, že výhody vakcinace proti covidu-19 pro osobní zdraví osob ve věku 12 až 15 let, které nemají zdravotní problémy zvyšující riziko těžkého průběhu covidu-19, jsou malé,“ uvedl ve svém stanovisku britský výbor pro vakcinaci a imunizaci.

Možná rizika vakcinace v této věkové skupině jsou dle vyjádření JCVI nízká, ale potenciálně závažná a stále se ještě prověřují. V nouzovém režimu se v Evropě aktuálně očkuje mládež od 12 do 15 let jen dvěma vakcínami. A sice látkou od firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Očkování mládeže ve Velké Británii

Proti covidu-19 se podle současných podmínek platných v Británii očkují přednostně děti s oslabeným imunitním systémem. Odborníci mluví o zhruba 150 tisících dětí. Dále mládež s jinými zdravotními problémy, jako je například Downům syndrom. Anebo i ti, kteří žijí ve společné domácnosti s osobami ve vyšším riziku těžkého průběhu onemocnění v případě jejich nakažení.

EMA otestovala vakcínu Comirnaty u 2 260 dětí

V nejbližších dnech se k prioritní skupině v očkování na britských ostrovech přidají také děti ve věku 12 až 15 let s dalšími zdravotními omezeními. Dospívající starší 16 let se v zemi již očkují běžně, pokud se k vakcinaci tedy dobrovolně rozhodnou.

Očkovat děti v riziku doporučila zprvu i německá STIKO

Plošné očkování dětí od 12 do 15 let původně nedoporučila ani německá Stálá očkovací komise [Ständige Impfkommission – STIKO]. Ta je nezávislý poradní orgán Institutu Roberta Kocha [RKI]. Vakcínu by podle jejího stanoviska vydaného v první polovině června měly dostávat pouze děti se zdravotními problémy. Své nedoporučení tehdy zdůvodnila nedostatkem vědeckých podkladů o rizicích očkování u mládeže od 12 do 17 let.

Očkování tehdy doporučila dětem v riziku zdravotních komplikací v případě jejich nákazy. Konkrétně dětem s astmatem, diabetem, kardiovaskulárními obtížemi, obezitou či stejně jako nyní v Británii Downovým syndromem.

V Německu doporučili proti covidu plošné očkování dětí

V polovině srpna vydala očkovací komise STIKO změněné stanovisko. V něm již doporučuje proti covidu-19 očkovat všechny děti starší 12 let. Změnu v doporučení vysvětlila tím, že už získala dostatečné množství dat o očkování mládeže ve věku 12 až 17 let.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here