Samoizolace po návratu z ciziny končí, formulář zůstává

0
596
samoizolace
Foto: Pixabay.com

Samoizolace po návratu ze zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem končí. Od středy [27.10.] se neočkovaní navrátilci z těchto zemí jen otestují a do výsledku testu musí nosit respirátor. Příjezdový formulář zůstává.

Povinnost samoizolace po návratu z rizikových zemí [červených a tmavě červených zemí, pozn. red.] změnilo Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] v reakci na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který ji s platností od 1. listopadu zcela zrušil.

„Pro návraty z červených a z tmavě červených zemí nebude již nutné podstoupit samoizolaci,“ potvrdilo ministerstvo ve své zprávě.

Soud ve svém rozhodnutí uvedl, že je třeba ministerstvu poskytnout časový prostor, aby mohlo opatření upravit tak, aby nedocházelo k omezování základních lidských práv a svobod. K nim podle něj patří také svoboda pohybu, kterou zaručuje Listina základních lidských práv a svobod.

Konec samoizolace v Čechách

Dosud museli lidé z rizikových zemí, které každý týden stanovuje MZ ČR podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC], zůstat po návratu do Česka v domácí izolaci. V době mezi 5. až 14. dnem od návratu se pak nechali otestovat PCR nebo AG testem. Teprve po potvrzení negativity směli opustit své domovy.

Od středy 27. října tato praxe končí. Neočkovaní cestující nově nezůstávají v preventivní karanténě. Mají ale povinnost nechat se na koronavirus otestovat a do výsledku testu nosit na všech místech respirační masku. A kvůli zajištění trasování rizikových kontaktů zůstává i povinnost vyplnit příjezdový formulář, a to ještě před samotným návratem do země.

Výjimka jsou cestující, kteří do Česka přicestují z rizikových zemí veřejnou dopravou. Ti pak musí PCR nebo AG test i dále podstoupit ještě před příjezdem do Česka.

Návrat do práce po příjezdu z rizikové země

Nové ministerské opatření už neupravuje podmínky pro návrat z takzvaných černě označených zemí. Do nich se nedoporučovalo cestovat vůbec. Důvod je, že takové země už dnes semafor cestovatele neřeší.

Upravené znění opatření pro návraty do Česka dále ruší povinnost zaměstnavatele, aby na pracoviště nevpustil svého zaměstnance, který se vrátil z rizikové země. A podle původního znění opatření měl být do výsledku testu v domácí separaci.

Testovat se na koronavirus po příjezdu ze všech zemí světa pak nemusejí lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19. Tedy ti, u kterých od poslední dávky vakcíny uběhlo alespoň 14 dní. Dále lidé v uznané postinfekční imunitě po dobu 180 dnů od prokázání onemocnění covid-19.

„Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář. Formulář má během posledního měsíce 633 820 vyplnění a je tak důležitým nástrojem v boji proti epidemii covid-19,“ připomíná závěrem ministerstvo zdravotnictví.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here