Opařany nekončí, noví lékaři dostanou milion korun

0
1206
Oparany
Foto: DPN Opařany

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku nezavře. Její zřizovatel, Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], pro ni zajistil dětské psychiatry. Odměnou jim dá finanční benefit milion korun.

O ukončení provozu jedné ze tří dětských psychiatrických nemocnic v Česku informoval na začátku letošního září jihočeský hejtman Martin Kuba [ODS]. Jako důvod uzavření uvedl nedostatek kvalifikovaného personálu, konkrétně dětských psychiatrů. Nemocnice tak měla skončit letos k 31. prosinci. Pacienty si měla převzít českobudějovická nemocnice, jejímž zřizovatelem je Jihočeský kraj.

Dnes [26.10.] ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] na sociální síti ale oznámil, že opařanská dětská nemocnice ke konci roku svůj provoz neukončí. MZ ČR se totiž podařilo nakonec přeci jen sehnat mladé lékaře.

„Opařany udržíme. Napnuli jsme všechny síly. Oslovil jsem dopisem lékaře v regionu, i ty právě atestující. Nabídli jsme jim zajímavé finanční podmínky,“ uvedl ministr.

Končí největší dětská psychiatrická nemocnice v Česku

Ppodle informací z webu opařanské nemocnice tak dostane každý lékař, který do ní nastoupí, finanční bonus ve výši jednoho milionu korun.

„Dětská psychiatrická nemocnice Opařany přijme do pracovního poměru primáře/primářku a nabízí významný náborový příspěvek ve výši až 1 mil. Kč za podmínky příslibu setrvání v zaměstnání v DPN Opařany po dobu min. 3 let,” píše nemocnice.

Stejný finanční benefit pak slibuje také nové lékařce či lékaři s atestací v oboru dětská a dorostová psychiatrie.

Dvě lékařky jdou do penze a nemocnice málem skončila

V psychiatrické nemocnici Opařany nyní pracují dvě atestované dětské psychiatričky. Obě dvě již před časem oznámily, že chtějí koncem roku odejít do důchodu.

„Ředitelka a primářka Iva Hodková již před časem ministerstvu zdravotnictví oznámila, že odchází k 31. prosinci do důchodu. Stejně tak primářka Jana Holendová,“ řekla mluvčí DPN Opařany Jana Sosna Voňavková.

Jihočeský kraj podpoří nové lékaře částkou 1,5 mil. Kč

Ministr Adam Vojtěch upřesnil, že s přesvědčováním mladých lékařů jim pomohla také odborná lékařská společnost. Podstatné je nyní podle něj to, aby vedení nemocnice pokračovalo v úsilí jeho resortu a vybudovalo si stabilní personální základnu.

„Dětská psychiatrie obecně potřebuje speciální péči,“ dodal.

Dětská psychiatrická nemocnice funguje od roku 1924

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má celkem 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od pěti do 18 let přichází z Jihočeského kraje. Ročně v ní lékaři a ostatní zdravotníci pečují na lůžkách a v ambulancích o kolem tisícovky dětí z celé České republiky.

Areál nemocnice se rozkládá v barokním komplexu bývalého opařanského zámku. Ten byl původně od počátku 18. století jezuitským klášterem. Po několika majetkových změnách zahájil provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září roku 1887. Psychiatrickou péči o dospělé nahradila roku 1924 až doposud dětská psychiatrie.

Než dítě přijme dětský psychiatr, uběhne i půl roku

Nemocnice nabízí kompletní zdravotní služby lůžkové pro neodkladné psychiatrické akutní stavy zejména z Jihočeského kraje, pro stavy vyžadující následnou péči v oboru dětská a dorostová psychiatrie pro děti od tří do 18 let z celého Česka. Nemocnice zajišťuje zdravotní služby ambulantní v oboru dětská a dorostová psychiatrie a dospělá psychiatrie. Dále v oboru klinická psychologie a fyzioterapie.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here