Končí největší dětská psychiatrická nemocnice v Česku

1
1469
psychiatricka_nemocnice
Foto: DPN Opařany

Dětská psychiatrická nemocnice Opařany na Táborsku spadající pod Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ukončí svůj provoz po bezmála stoleté existenci. Nemá dostatek kvalifikovaných lékařů.

O ukončení provozu jedné ze tří nemocnic tohoto typu v Česku dnes [9. září] informoval před zasedáním jihočeského zastupitelstva hejtman Martin Kuba [ODS]. Služby místo Opařan by dle něj měla nově zajišťovat českobudějovická nemocnice.

„Na posledních jednání jsme se zatím dohodli, že ministerstvo musí zajistit lékaře, protože my zde v Českých Budějovicích dětské psychiatry nemáme. Ministerstvo se to snaží udělat a my připravíme prostory, aby zde odpovídající péče byla zajištěna,“ vysvětlil Kuba.

Než dítě přijme dětský psychiatr, uběhne i půl roku

Provoz nemocnice v Opařanech ukončí od příštího roku

Podle odhadů by měla českobudějovická nemocnice převzít služby psychiatrické nemocnice v Opařanech již od příštího roku. Pacienti tak budou přechodně umístěni na psychiatrickém oddělení Nemocnice České Budějovice.

„Ale budeme budovat zvláštní psychiatrické oddělení pro děti, na což uvolníme budovu současného archivu, pro který postavíme nový objekt,“ řekl Kuba.

Dodal, že Jihočeský kraj, který je jediným akcionářem českobudějovické nemocnice, bude po ministerstvu zdravotnictví vyžadovat peníze na výstavbu nové budovy.

„My jsme s tímto projektem nepočítali a nebude to stát pár korun,“ zdůraznil.

Situaci v opařanské nemocnici podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] intenzivně řeší i jeho úřad. Uvedl, že v zařízení dlouhodobě chybí lékařský personál.

„Bohužel tam v předchozích letech nedošlo k určité generační obměně. Lékaři, kteří tam byli, si nevychovali své nástupce,” reagoval dnes ministr.

Duševní poruchy v ČR ohrožují až 13 % dětí a mládeže

Dodal, že České Budějovice jsou pro psychiatry atraktivnější lokalita a tak bude snazší je tam i získat. Zároveň uznal, že dětských psychiatrů je v Česku poskrovnu.

„Oslovil jsem všechny dětské psychiatry, kteří atestovali nedávno, s žádostí, aby se zapojili do péče. Věřím tomu, že právě atraktivita Českých Budějovic by mohla vést k tomu, že tam ti mladí lékaři půjdou,” uvedl k otázce řešení situace kolem uzavření opařanské nemocnice ministr Vojtěch.

Další případné využití areálu nemocnice v Opařanech není v tuto chvíli jasné. Dle Vojtěcha je nyní prioritou zajištění péče. Komplex by ale podle něj mohl sloužit například pro další sociální služby.

Dětská psychiatrická nemocnice funguje od roku 1924

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má celkem 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od pěti do 18 let přichází z Jihočeského kraje. Ročně v ní lékaři a ostatní zdravotníci pečují na lůžkách a v ambulancích o kolem tisícovky dětí z celé České republiky.

Areál nemocnice se rozkládá v barokním komplexu bývalého opařanského zámku. Ten byl původně od počátku 18. století jezuitským klášterem. Po několika majetkových změnách zahájil provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září roku 1887. Psychiatrickou péči o dospělé nahradila roku 1924 až doposud dětská psychiatrie.

MZ ČR dostane na příští rok 24 mld. Kč, o miliardu navíc

Nemocnice nabízí kompletní zdravotní služby lůžkové pro neodkladné psychiatrické akutní stavy zejména z Jihočeského kraje, pro stavy vyžadující následnou péči v oboru dětská a dorostová psychiatrie pro děti od tří do 18 let z celého Česka. Nemocnice zajišťuje zdravotní služby ambulantní v oboru dětská a dorostová psychiatrie a dospělá psychiatrie. Dále v oboru klinická psychologie a fyzioterapie.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here