Slovensko očkuje děti od pěti let. Podá i booster dávku

0
543
od_peti
Foto: Pixabay.com

Proticovidová vakcína se na Slovensku nově podává dětem od 5 do 11 let. Příští týden se začne i s přeočkováním třetí dávkou. Rozhodlo o tom tamní ministerstvo zdravotnictví. V Česku se o očkování dětí mladších 12 let nyní neuvažuje.

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský ve středu 8. září veřejnosti oznámil, že se od čtvrtka 9. září začnou v zemi proti covidu-19 očkovat i děti od pěti do 11 let. Jde tak o velmi odvážný krok, protože ani Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA], ani americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] zatím žádnou z vakcín nepovolil k očkování dětí mladších 12 let. Slovenská vláda ale argumentuje rychle rostoucími počty nově nakažených.

Nejen očkování dětí od pěti let, ale i třetí dávka všem

Do třetí z pětistupňové škály epidemického rizika přecházejí od příštího týdne tři čtvrtiny slovenských okresů. Podle tamního ministerstva zdravotnictví patří Slovensko k zemím s nejrychleji se šířící nákazou. Do země má navíc v příštím týdnu přijet na třídenní pastorační návštěvu papež František. Lidé ho budou vítat v Bratislavě, Prešově, Košicích a Šaštíně.

S bojem proti šíření viru u našich východních sousedů má pomoci i podávání třetí takzvané booster [posilující] dávky. Přeočkovat se budou moci od příštího týdne zájemci, u kterých od aplikace druhé dávky vakcíny uběhlo alespoň osm měsíců.

Registrace k přeočkování proti covidu se otevře 20. září

Denní počty nově nakažených na Slovensku se pohybují v rozmezí 400 až 500, což odpovídá situaci z letošního jara. V nemocnici s covidem-19 leží více než 160 pacientů. Podle ministerstva zdravotnictví devět z deseti hospitalizovaných pacientů nebylo plně nebo vůbec očkováno.

V Česku se očkují mladší 12 let pouze off-label

O očkování dětí od pěti do 11 let v tuto chvíli české ministerstvo zdravotnictví neuvažuje. Důvodem je fakt, že ani jedna z podmínečně registrovaných vakcín v zemích EU není doporučena k očkování dětí mladších 12 let.

Podle úřadu však může ošetřující lékař rozhodnout o výjimce a vakcínu i u nás podat dítěti mladšímu dvanácti let takzvaně off-label. To znamená mimo systém registrace a na svou odpovědnost. Jde například o vážně nemocné či chronické dětské pacienty ve vysokém riziku těžkého průběhu covidu v případě jejich nákazy. Jde však o individuální případy, kdy přínosy vakcinace prokazatelně převažují nad riziky souvisejícími s podáním očkovací látky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here