Jihočeský kraj podpoří nové lékaře částkou 1,5 mil. Kč

0
1358
Jihocesky_kraj
Foto: Pixabay.com

Příspěvek 15 tisíc Kč na bydlení měsíčně a motivační dotaci ve výši 600 tisíc korun nabídne Jihočeský kraj nově příchozím lékařům. Vedení kraje tím chce vyřešit slabé zajištění zdravotní péče na jihu Čech.

Finanční pobídkou chce Jihočeský kraj do regionu přilákat nové lékaře, především pak praktiky a stomatology. Motivační dotaci na jednoho lékaře stanovil na 600 tisíc korun. První rok lékaři vyplatí 400 tisíc korun, druhý a třetí rok pak vždy po sto tisících. Nově příchozím lékařům navíc uhradí náklady na bydlení v celkové výši 900 tisíc korun. Ty rozpočte na dobu pěti let. Měsíčně tak lékaři pošle 15 tisíc korun.

„Lékaře chceme je přivést tam, kde je snížená dostupnost zdravotní péče. Zatím počítáme s jednotkami milionů korun, kdyby v prvním roce přišlo pět, sedm lékařů,“ řekl po jednání hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba [ODS].

Při motivování nových lékařů plánuje kraj spolupracovat také s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR [VZP ČR] a obcemi. Společný cíl má být, aby lékaři setrvali v regionu minimálně pět let.

Lékaři chybí hlavně v menších městech

Hejtman Kuba dále vysvětlil, že lékaři dnes raději provozují praxi ve větších městech. Což u rozlohou větších krajů, jako je právě ten Jihočeský, vede k tomu, že pokrytí lékařskou službou není dostatečné.

„Jde nám o to, že ten člověk tady musí aspoň pět let zůstat. Jsme připraveni jim poskytnout finanční částku, pokud do Jihočeského kraje přijdou, a pět let jim hradit náklady s bydlením, aby to bylo bydlení pro celou rodinu,” vysvětlil.

Podle něj se musí samospráva chovat při lákání nových lékařů či učitelů obdobně jako firmy, když hledají nové inženýry nebo konstruktéry.

Náborové příspěvky jsou stále častější. Činí desítky i stovky tisíc

Spolupráci při náboru nových lékařů a otevírání či přebírání praxí přislíbila i VZP ČR. Jsou to totiž právě zdravotní pojišťovny, za kterými jde dostupnost zdravotní péče v zemi. VZP ČR nedostatečné zajištění zdravotní péče v regionu nepopírá.

„Absolutně jsme tuto iniciativu přivítali. Jsme připraveni informovat kraj o situaci, kterou mapujeme, jak je zdravotní péče v kraji dostupná,“ řekl ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek s tím, že pojišťovna pak s vybranými lékaři uzavře smlouvu.

Na jihu Čech v současné době podle odhadů chybí desítky lékařů. Nové posily plánuje kraj hledat i na Slovensku. V praxi to má vypadat tak, že kraj bude přijímat konkrétní požadavky od obcí.

Motivační program bude ještě schvalovat zastupitelstvo

O krajském motivačním programu pro lékaře má v říjnu ještě jednat zastupitelstvo. Opoziční Piráti se již nechali slyšet, že takovouto akci kraje uvítají.

„Rozhodně tuto iniciativu podporuji. Je to velký problém Jihočeského kraje stejně jako ostatních krajů, dostupnost zdravotní péče, zejména zubařů,“ řekl jihočeský poslanec za Piráty Lukáš Kolařík.

Úhrady 2022: Zubaři budou dostupnější, říká Vojtěch

Zároveň připomněl, že je nutné podporu do regionu rovnoměrně rozmístit. Varoval tím, před soustředěním poskytovatelů zdravotní péče do větších měst.

„Aby to nedopadlo, že ve velkých městech budeme mít spoustu zubařů, ale v malých jich budeme mít nedostatek,“ dodal.

Nedostatek lékařů neřeší jen Jihočeský kraj

Nedostatek lékařů, ale i zdravotních sester v regionech je dlouhodobý problém. Podle dostupných dat je průměrný věk ambulantních specialistů a praktických lékařů v České republice 58 let. Průměrný věk zdravotní sestry 46 let. Podle odborníků Česko zaspalo z hlediska výchovy nových lékařů a zdravotních sester minimálně 15 let vývoje.

Dětští lékaři v primární péči chybí, řešení se hledá roky

Kritická situace je v regionech zejména v dostupnosti stomatologické péče. Problémy mají města, jako jsou Opava, Tábor, Bruntál, Rumburk či Strakonice a stovky dalších českých měst. Navyšováním úhrad a motivačními bonusy se snaží situaci řešit Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] posledních několik let.

Najít zubaře je potíž, tvrdí už i zdravotní pojišťovny

Doporučení lidem, kteří se potýkají s chybějící stomatologickou péči, zní obrátit se na svou zdravotní pojišťovnu. A u ní vyžadovat pomoc. Jsou to totiž, jak již bylo řečeno, právě zdravotní pojišťovny, které jsou zodpovědné za dostupnost zdravotní péče v Česku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here