Města zařizují stomatologům ordinace. Chtějí je přilákat

0
286
stomatologům
Foto: Pixabay.com

Ve Šluknovském výběžku na Děčínsku, kde žije zhruba 55 tisíc lidí, ordinuje 20 zubařů. Z nich je 16 v důchodovém věku. Na jednoho zubaře tam tak připadá více než 2 700 obyvatel. Pokud jeden skončí s praxí, zvedne se počet přibližně na 2 900. Města se proto snaží stomatology lákat třeba i tím, že jim vybaví ordinace. 

Podle starosty čtyřtisícové Krásné Lípy v severovýchodní části okresu Děčín Jana Koláře [Sdružení 2018] má jejich město velké štěstí.

„Podařilo se nám zachytit zájem u dvou mladých zubařů. Oba jsou do 30 let,“ říká starosta Jan Kolář.

Uváví, že do úpravy dvou nových ordinací investovalo město dva miliony korun a mladým stomatologům poskytlo také bydlení. Podle něj je jeden zubař schopen obsloužit zhruba dva tisíce pacientů.

Do nových ordinací v Krásné Lípě se mohli nejprve telefonicky přihlašovat pacienti nezávisle na místě trvalého bydliště. Později se lidé hlásili osobně a pod podmínkou, že jsou obyvateli města Krásná Lípa.

„Zájem byl obrovský. Vyvolávalo to až určitou paniku, byla to dost nepříjemná situace,“ dodává Jan Kolář.

Města se předhánějí v nabídce stomatologům

Ve své snaze nalákat stomatology není Krásná Lípa sama. Kupříkladu ve Varnsdorfu čeká na zubaře nové křeslo i ordinace, ale i tak zůstává po půl roce ordinace stále prázdná.

„Ordinace je připravená, je tam koupené křeslo, úplně nové,“ řekl starosta Roland Solloch [za ANO]. Dva mladí zubaři však dle jeho slov šli právě do Krásné Lípy.

„My jsme s nimi mluvili a nabízeli jim možnost, že by mohli být u nás, ale bohužel si vybrali Krásnou Lípu,“ upřesnil.

Podle něj je s dostupností stomatologické péče v regionu dlouhodobě problém. Šluknovský výběžek eviduje 22 pracujících stomatologů. Pouze jeden z nich ale provozuje například ortodontickou ordinaci [úsek zubního lékařství, který zahrnuje diagnostikování, prevenci a léčbu zubních a obličejových anomálií], další pak parodontologickou péči. Ze zbylých 20 je pět starších 70 let a osmi lékařům je přes 65 let. Další tři dosáhli důchodového věku.

Problém se stomatology je v celé ČR

Dostupnost stomatologické péče je kritická v celé České republice. Zubaři buď nejsou, anebo jsou, ale z kapacitních důvodů nepřijímají do své péče nové pacienty. Nedobrá situace bude pravděpodobně eskalovat i v následujících měsících a letech. To kvůli odchodu přesluhujících stomatologů do penze. Jejich ordinace totiž nemá často kdo převzít.  Problémy s dostupností stomatologa v minulosti připustily i zdravotní pojišťovny.

„Stomatologů není málo, je jich dost. Ale je potřeba, aby v poskytování stomatologické péče pracovali takzvaně na pojišťovnu. A to se právě v posledních letech dost rozvolnilo,“ uvedl v rozhovoru pro Zdravezpravy.cz náměstek pro zdravotní péči Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] David Šmehlík.

Od letošního roku tak platí nová úhradová vyhláška, ve které zdravotní pojišťovny významně navýšily úhrady stomatologům za péči o registrované pojištěnce. Vykázat ji zdravotní pojišťovně přitom může jen takzvaně registrující lékař. To znamená, že pokud má zubař kapacitu, musí nabírat nové klienty. Podle zdravotních pojišťoven je v Česku cca osm tisíc stomatologů. Odhady hovoří, že stomatologickou praxi zajišťuje zhruba šest tisíc z nich.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here