Koronavir Covid-19 se nečekaně přiblížil k Česku. V severní Itálii nemoc zabila již 34 osob a tamní úřady zatím potvrdily 1 700 nakažených. Totálně uzavřená jsou některá města na severu země. Lidé mají zakázáno do nich vcházet či je opouštět. A to pod pohrůžkou přísných trestů.  

Koronavir Covid-19 se v severní Itálii začal šířit před dvěma týdny. Nyní je jím zasaženo pět regionů. Nejvíce nemocných je v Lombardii, v nedalekém Benátsku a v regionu Emilia Romagna. Další nemocné potvrdily i jiné regiony na severu Itálie. Konkrétně oblast Piemont a Trident-Horní Adiže. Jeden případ potvrdila i oblast Lazio, s hlavním městem Řím. V tomto regionu se naštěstí ale dva lidé již uzdravili.

Koronavir Covid-19 uzavřel italská města

Italská vláda kvůli šířícímu se koronaviru uzavřela přístup do jedenácti měst na severu země. Celkem se izolace týká zhruba 50 tisíc osob, především v provincii Lodi. V izolovaných městech jsou zavřená školní zařízení a veřejná místa. Zavřeny jsou obchody i kostely. Ve jmenovaných oblastech byly úřady zrušeny všechny kulturní a sportovní akce, uzavřena jsou i muzea, divadla a mnohé památky. Lidé mají zakázáno tato města opouštět nebo je navštěvovat. A to pod pohrůžkou přísného trestního stíhání. A vyhlídky na lepší zítřky jsou momentálně v nedohlednu.

„Nemyslím si, že karanténní opatření v několika následujících dnech poleví,” uvedl italský premiér Giuseppe Cont, který dodal, že počet nemocných se v příštích dnech nejspíš zvýší.

Sousední Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko a Francie zatím uzavření hranic s Itálií nechystají. V současné době nechystá žádná omezení pohybu ani Evropská unie. Některé země však již přijaly preventivní opatření u cestujících z Itálie.

Česko bude jednat ve čtvrtek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] dnes uvedl, že situace v Itálii je znepokojující.

Počet nakažených výrazně stoupá. Proto jsem svolal na čtvrtek Ústřední epidemiologickou komisi, jejíž součástí jsou i další resorty a budeme probírat co s tím,“ řekl.

Podle něj se doposud zdálo, že situace je lokalizovaná, ale stav se změnil, protože počet infikovaných osob nemocí mimo Čínu stoupá.

„Itálie je velmi blízko, Češi ji navštěvují. Budeme to muset řešit a připravit se na krizové situace, pokud by infekce byla zavlečena do ČR. To chci ve čtvrtek řešit,“ upřesnil.

Podle něj je v České republice dostupných zhruba tisíc infekčních lůžek. V případě potřeby by bylo možné vytvořit i stovky až nižší tisíce dalších. Ministr dále potvrdil, že česká legislativa umožňuje v případě šíření nového koronaviru uzavřít zasažená města a obce ve spolupráci s policií a armádou. Podle náměstka ministra Romana Prymuly je problém, že velká část nakažených nemá žádné příznaky. Proto bude třeba zachytávat ty, kteří v rizikových italských regionech pobývali.

Zprávy o rychlém šíření koronaviru v Itálii znovu zvýšily poptávku po respiračních rouškách a dezinfekčních gelech v ČR. Jde o druhou vlnu zvýšeného zájmu o ochranné pomůcky. První vlna zájmu byla koncem ledna, kdy se virus začal rychle šířit ze svého ohniska ve městě Wu-chan v jihočínské provincii Chu-pej.

Chirurgické ústenky by měly už být všude, respirační roušky ještě někde nejsou, ale je to lokálně různé,” uvedl tiskový mluvčí lékárenské sítě Dr.Max Michal Petrov.

Výstražná zpráva MZV ČR

Do situace se aktivně vložilo i Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR]. To vydalo výstražnou zprávu, v níž jmenuje devět zasažených italských obcí v Lomboardii a jedné v Benátsku – Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano / Vo’ Eugenao.

Ministerstvo zároveň upozornilo české občany, že výše jmenovaná místa jsou v současné době v přísné izolaci. Podle něj je nemožné tato místa navštěvovat ani opouštět. Zůdraznilo, že situaci kontrolují italské bezpečnostní složky. Občanům ČR doporučilo, aby se zasaženým oblastem do doby vyřešení sanitární situace vyhnuli.

„Vzhledem k rychlému rozšíření koronaviru v severní Itálii upozorňujeme, že v případě nepříznivého vývoje situace v místě pobytu se návštěvníci mohou ocitnout v případné 14denní karanténě,“ varuje MZV ČR své občany na svých webových stránkách.

Letecké linky směřující z Česka do Itálie, které patří k těm nejvytíženějším, zatím fungují bez omezení. Pražské letiště pro lety do Itálie zavedlo zvláštní opatření. Bezpečnostní opatření zavádějí i dopravci. Podle mluvčího Letiště Praha postupují podle pokynů od zdravotnických a hygienických úřadů. V praxi to značí, že brány, kterými procházejí cestující z Itálie, jsou například častěji dezinfikovány.

Koronavir Covid-19: Jak se účinně bránit

Podle informací Ministerstva zahraničních věcí ČR je obecně třeba striktně dodržovat základní hygienická pravidla. Tedy časté a důkladné mytí rukou, nedotýkat se rukou nosu, tváří ani očí, vyhýbat se větší koncentraci osob, sledovat opatření a respektovat pokyny místních úřadů. V případě zdravotních potíží a podezření na kontakt s infikovanou osobou či prostředím se musí osoba spojit s rychlou lékařskou pomoc na čísle 112. V žádném případě by podezřelý na nákazu neměl navštěvovat nemocnice ani jiná zdravotní zařízení.

Ministerstvo zdravotnictví Itálie zřídilo informační linku na čísle (+39) 1500, další informace je možné nalézt na webových stránkách www.salute.gov.it. V případě nouze mají cestující volat pohotovostní linku Generálního konzulátu ČR v Miláně +39 375 63 78 179 nebo Velvyslanectví ČR v Římě +39 335 310 450. MZV ČR zároveň doporučuje cestujícím registraci v aplikaci drozd: Ta umožňuje úřadu se v případě potřeby s občany rychle spojit.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here