Podle aktuálních dat Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC] je nákaza koronavirem zvaným Covid-19 potvrzena u více než 242 tisíců osob [102 600 v EU a VB]. Více než 9 800 osob na následky nemoci Covid-19 zemřelo. [4 800 v EU a VB]. Současný pohyb lidí po celém světě zapříčinil, že se infekce ve velice krátké době rozšířila do Evropy. Problém je, že nemoc je dlouho bezpříznaková. Jak se proti koronaviru bránit?

[Článek je průběžně aktualizován, pozn. red.]. Po celém světě se nemocí Covid-19 podle údajů z Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC] nakazilo více než 242 tisíc osob a více než 9 800 jich zemřelo. Nákazu v několika málo týdnech potvrdily snad všechny evropské země. V neděli 1.3.2020 byly potvrzeny první tři případy nákazy i v České republice. Covid-19 dovezli výletníci z Itálie, která je nejpostiženější evropskou zemí vůbec. O pár dní později ministerstvo zdravotnictví začalo postupně potvrzovat další infikované. K dnešnímu dni [21.3.] má Česko potvrzeno zatím 995 osob s nemocí Covid-19. Zhruba u 46 procent nakažených neznají hygienici místo nákazy, cca třetina se nakazila v zahraničí a pětina v České republice. Někteří z pacientů jsou kvůli špatnému zdravotnímu stavu umístěny na jednotce intenzivní péče.

Většina pacientů má podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] lehčí průběh onemocnění, případně jsou v domácí izolaci. Výjimkou je šest pacientů, jejichž zdravotní stav je v současné době velmi vážný až kritický. Dva z těchto pacientů pravděpodobně užijí při léčbě experimentální lék Remdesivir, o který měli jejich ošetřující lékaři již požádat.

Opatření proti koronaviru

To, že je Itálie nejhůře zasaženou zemí epidemií koronaviru SARS-CoV-2, dokládá i pondělní rozhodnutí tamního předsedy vlády Giuseppe Conteho o zavedení celoplošné karantény. V celé zemi platí i zákaz veškerých společenských a sportovních akcí. A důvod je jednoznačný. Zabránit šíření koronaviru SARS-CoV-2, kterým se v zemi nakazilo více než 53 tisíc osob a více jak 4 800 infikovaných nemoci Covid-19 podlehlo [data k 21.3.2020]. Další silně zasaženou zemí koronavirem SARS-CoV-2 je Španělsko, které potvrdilo více než 25 tisíc nakažených a bezmála 1 320 osob v zemi na infekci zemřelo.

Situaci s koronavirem komplikuje i fakt, že osoba jím nakažená je infekční i v inkubační době. To znamená, sedm až 14 dní od nákazy, kdy je nemocný ještě bez příznaků. I proto zůstávají osoby, které se pohybovaly v blízkosti nakažených dva týdny v přísné karanténě.

Covid-19 a Česko

Na nákazu nebezpečným koronavirem se denně prověřují stovky osob i v ČR. V současné době bylo v laboratořích po celé zemi otestováno více než 9 tisíc osob. Nemoc Covid-19 byla potvrzena k 21.3. 2020 u 995 z testovaných osob.

Lékaři u nás rozlišují dva druhy karantény. Jednu nařizuje praktický lékař, který vystavuje pacientovi e-neschopenku. Druhým typem jsou karantény nařizované krajskými hygienickými stanicemi. Jde primárně o osoby, u kterých je riziko nákazy od pozitivně testovaného pacienta.

Kvůli prudkému nárůstu nemocných infekcí Covid-19 vláda zakázala s účinností od 16.3. do pondělí 24.března 6:00 hodin volný pohyb osob po celé České republice. Nařízení se nevztahuje na cesty do práce, za rodinou a na nákup základních životních potřeb jako jsou potraviny, drogerie a léky.

O víkendu začali hygienici potvrzovat pozitivní testy na koronavir u několika osob v Olomouckém kraji. Proto se v noci na pondělí 16.3. tamní hygienici rozhodli uzavřít některé obce v regionu. V izolaci je tak od pondělí 16.3. celkem 21 obcí na Olomoucku a také obec Kynice na Havlíčkobrodsku. Nařízená karanténa těchto obcí je podle hygieniků na domu minimálně dvou týdnů.

Infekce virem Covid-19 již byla prokázána v těchto zemích: Čína, Hongkong, Macau, Tchaj-wan, Filipíny, Austrálie, Kambodža, Kanada, Francie, Německo, Rakousko, Španělsko, Itálie, Finsko, Švédsko, Švýcarsko, Dánsko, Česká republika, Japonsko, Malajsie, Nepál, Singapur, Thajsko, Korejská republika, Spojené státy, Vietnam, Velká Británie a několik zemí Blízkého východu [Kuvajt, Bahrajn, Írán]. Americký prezident Donald Trump [12.3. 2020] ohlásil 30denní zákaz veškerých cest do Spojených států z Evropy, s výjimkou Británie.

Mapa světa s prokázanou nákazou koronavirem 2019-nCoV

Aktualizovaná mapa oblastí, kde byla prokázána nákaza virem Covid-19, je k dispozici zde.

Jak se bránit proti koronaviru

V souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vydalo několik pokynů, jak se proti koronaviru bránit. Pozor, mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou. Podle MZ ČR je důležité postupovat tak, jako se postupuje při klasickém respiračním onemocnění. To znamená jako v aktuálním chřipkovém období.

Podle předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PSP ČR Věry Adámkové hrozí přenos neznámého koronaviru mezi osobami ve vzdálenosti kratší 1,6 m. Podle ní stojí v současné době za zvážení podávání rukou, objímání nebo políbení při setkání či loučení. Upozorňuje také, že přenosu nemoci Covid-19 nezabrání ústní roušky, ale pouze respirační masky.

Jak se bránit proti koronaviru podle MZ ČR:
  • Vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní.
  • Dodržovat základní hygienická pravidla.
  • Používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí.
  • Nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí.
  • Jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! Kapénky se pak mohou jednoduše přenést dál!
  • Samozřejmě i zdravotníci sami by se měli chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty nejvíce do styku.
Podle České lékárnické komory [ČLnK] jsou důležité i roušky a antibakteriální gely.

Zdravého jedince rouška před infekcí koronavirem neochrání. K tomu je nutný respirátor s třídou ffp3. Roušky jsou vhodné pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili.”

Lékárníci upozorňují, že prevence před koronavirem je obdobná jako v chřipkové sezóně.

A jsou to právě chřipkové viry, které mají na svědomí tisíce, ale někdy i miliony úmrtí ročně.

Povinná karanténa pro navrátilce z Itálie

Od 7. března 2020 nařídilo Ministerstvo zdravotnictví ČR všem osobám s trvalým pobytem v České republice, které se navrátí z pobytu na území Itálie do České republiky, aby bezprostředně po návratu do České republiky oznámily tuto skutečnost svému praktickému lékaři. Pozor, telefonicky nebo jiným vzdáleným způsobem [mobilní aplikace, e-mail, skype apod.], nikoliv osobně. Ministerstvo dále nařídilo všem praktickým lékařům, aby u osob s trvalým pobytem v České republice, které se v období od 7. března 2020 vrátí z Itálie do České republiky, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů.

Toto nařízení se však nevztahuje pro tři kategorie osob pracujících v dopravě – řidiče nákladní dopravy, řidiče a posádky dopravní zdravotní služby a piloty dopravních letadel. Na tyto tři kategorie osob se tedy 14 denní karanténa po návratu z Itálie na území ČR nevztahuje.

Nařízená karanténa se však týká i všech osob s přechodným nebo trvalým pobytem v České republice nad 90 dní. Dále i pro osoby, které jsou na území České republiky zaměstnány, které se v období od 7. března 2020 vrátí z pobytu v Itálii do České republiky.

Zákaz akcí, uzavření škol a zavřené obchody

Vláda ČR ve čtvrtek 12.3.2020 kvůli ochraně zdraví obyvatel před koronavirem vyhlásila v Česku na 30 dní nouzový stav. Omezení se dotýkají cest do zahraničí a večerního provozu restaurací. Zavřená jsou divadla, kina, krytá sportoviště, kluby, knihovny i galerie. Zakázány jsou akce nad 30 účastníků. Od středy 11.3.2020 jsou uzavřeny základní, střední i vysoké školy. Většina měst postupně zavírá i mateřské školy a jesle.

V zemi platí nouzový stav a vláda s platností od půlnoci z neděle na pondělí zakázala cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí.

Vláda ČR v noci na 14.3.2020 zpřísnila opatření, která mají šíření koronaviru více zabránit. S účinností od 14.3. 2020 od 06:00 rozhodla vláda o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic, obchodů s elektronikou i tabákovými výrobky. Více zde.

Vidíme za současné situace jako příliš velké riziko shromažďování lidí ve velkých obchodních centrech a v restauracích. V žádném případě však nechceme omezit prodej potravin, léků, drogerie nebo pohonných hmot a dalších nejnutnějších potřeb,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Dodal zároveň, že občané se nemusí obávat, zásobování potravin totiž zůstává bez omezení a že není skutečně nutné vykupovat obchody.

Opatření má zatím trvat do úterý 24. března 06:00. Se stejnou účinností kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou jsou provozovny se zaměstnaneckým stravováním.

Ministerstvo v tomto čase také opakovaně upozorňuje na zvýšenou hygienu rukou.

„Je důležité, aby si lidé častěji myli ruce, udržovali vzdálenost na cca 1,5 – 2 metry, vyhýbali se davům či větším shromážděním. Nedoporučujeme ani podávání rukou a jiný blízký kontakt. Budeme dělat maximum pro to, abychom zabránili rozšíření infekce po České republice,“ uvedl ministr zdravotnictví.

K radikálním nařízením se vyjádřil i náměstek ministra a epidemiolog Roman Prymula.

„Uvědomujeme si, že jsou tato opatření velmi restriktivní, ale analyzovali jsme situaci v Evropě a sledovali jednotlivé přírůstky případů, které jsou v některých zemích explozivní a nedochází k jejich poklesu.“

Kvůli rostoucímu počtu infikovaných osob v Česku vláda od 16.3. až do pondělí 24.3. 6:00 hodin zakázala volný pohyb osob po celé České republice. Nařízení se nevztahuje na cesty do práce, za rodinou či do zdravotnického zařízení. Výjimkou jsou i cesty na nákupy pro základní životní potřeby [potraviny, drogerie, léky].

Co je Covid-19 a jak se přenáší

Ministerstvo zdravotnictví ČR dále definovalo, co je koronavir neboli vir s názvem Covid-19. Podle něj se jedná o souhrnné označení pro čtyři rody virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti.

Koronavir se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Každé onemocnění má samozřejmě svoji inkubační dobu. Odhaduje se, že by mohla být okolo sedmi dní, udává se ale až 14 dní. V současné době není k dispozici vakcína, která by chránila proti viru Covid-19.

Název koronavir je odvozen od charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční korony. Může způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom [SARS; Severe Acute Respiratory Syndrome] či infekci MERS [Middle East Respiratory Syndrome].

–VRN/ČTK–

2 KOMENTÁŘE

  1. Prosím o sdělení, kterými léky se lidé uzdravují, když léky na to nejsou. Tolik nemocných a dost lidí, kteří se z toho dostanou.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here