Své dítě bych dnes proti TBC očkovat nenechal

0
2535
proti TBC, Milan Trojánek
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Od roku 2010 se v Česku přestali celoplošně očkovat novorozenci proti TBC. Vakcinují se pouze děti ve zvýšeném riziku nákazy. Na to, zda je to dobře, se Zdravezpravy.cz zeptaly Milana Trojánka z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Je podle vás dobře, že se v Česku proti TBC již neočkuje?

Patřím jednoznačně mezi zastánce očkování obecně, avšak v případě tuberkulózy souhlasím s tím, že se očkují pouze vybrané rizikové skupiny.

Proč?

V případě tuberkulózy panuje dost specifická situace. U každého očkování je vždy třeba zvážit pro a proti. Epidemiologická situace v případě tuberkulózy je v současné době dobrá a jednoznačně se nezhoršuje.

Na druhou stranu, v Česku pracují i lidé ze zahraničí. Není výjimkou, když přicházejí s TBC. Není to argument pro zavedení očkování proti TBC?

Neříkám, že současný stav musí zůstat dalších dvacet let. Ale nepřeceňujme to riziko, je však důležité vývoj této situace monitorovat.

Otázka ovšem může stát i tak, zda ho nyní nepodceňujeme?

Epidemiologická situace je, jak jsem již řekl, velmi dobrá a k nárůstu incidence onemocnění nedochází. A je třeba také říci, že rizika vyplývající z BCG vakcinace nejsou zcela zanedbatelná. Jde například o časté postižení lymfatických uzlin nebo lokální reakce, které často vedly k odsouvání aplikace ostatních vakcín. V některých případech, pokud dítě bude trpět sice vzácným, ale závažným selháním imunity, může po očkování touto vakcínou dojít i k rozvoji závažné systémové infekce.

Problém je tedy v typu vakcíny?

Ano, když si vezmu plusy a mínusy, tak pokud nebudeme mít jinou a lepší vakcínu, tak bych v tuto chvíli v naší situaci plošnou vakcinaci proti tuberkulóze nepodpořil. Myslím si, že je pochopitelné, že očkujeme pouze specifikované a rizikové skupiny. Ochrana, kterou vakcína poskytuje, nás chrání jenom proti některým formám infekce, jako je například takzvaná miliární tuberkulóza nebo bazilární meningitida. Proti plicní formě dlouhodobě spolehlivě nechrání. Proto bych v tuto chvíli já osobně své dítě BCG vakcínou neočkoval. Jiná situace by však byla, pokud bych patřil mezi rizikové skupiny.

Proč?

Nejsem specialista pro tuto oblast, ale když si uvědomíme, jaká je epidemiologická situace a jakou ochranu vakcína poskytuje, tak plně chápu, že v této situaci plošně neočkujeme. Obdobně jako většina vyspělých států Evropy.

Jste v tomto zajedno i s ostatními lékaři?

My jako infektologové a vakcinologové jsme ve shodě. Jiný náhled možná mohou mít lidé z kalmetizačních center.

Setkal jste se v praxi se špatnou reakcí u očkování proti tuberkulóze?

Ano, na stáži jsem je viděl. Šlo o nehojící se rozsáhlý zánět uzliny po očkování.

Očkování proti meningokoku

V současné době je ve schvalovacím procesu návrh na hrazení z veřejného zdravotního pojištění očkování dětem do jednoho roku věku proti meningokoku . Je to krok správným směrem?

Je třeba si říci, že onemocnění, které meningokok vyvolává, je závažné. Těchto případů však není mnoho a vakcína je finančně náročná. Zase je důležité zvážit všechna pro a proti. V tomto případě to je zejména o finančních nákladech.

Souhlasíte se zavedením této vakcinace?

Chápu, proč se očkují kojenci, neboť riziko je nejvyšší právě v tomto věku. Jako hlavní proti vnímám zejména finanční nákladnost očkování. Musíme si říci, jestli na to máme prostředky ve zdravotnickém systému. A pokud ano, tak to nabídněme a hraďme.

A to i přesto, že se jedná o nákladnou aktivitu, která může ubírat peníze jinde?

Vakcína proti meningokoku jistě není a zřejmě nikdy nebude nákladově efektivní, zejména když si uvědomíme, kolik případů tohoto onemocnění je hlášeno. Na druhou stranu systém, který toto nastavuje, může mít různé důvody, proč řekne, že to bude hradit. Například, protože je o vakcínu velký zájem, je pro rodiče finančně náročná atd.

Nechal byste své malé dítě naočkovat proti meningokoku?

Chápu rodiče, kteří nechají dítě očkovat proti meningokoku. Onemocnění probíhá rychle, je závažné, často jsou po něm následky. Na druhou stranu počet případů není příliš vysoký. A fakt je i to, že ta cena vakcíny je poměrně vysoká. Já osobně vzhledem k tomu, že pracuji na infekční klinice bych své dítě očkovat nechal.

Kde by podle vás byla úhrada očkování efektivnější. Hovoří se například o rotavirech…

Pokud bych si mohl vybrat asi bych preferoval právě zavedení hrazeného očkování, u kterého se vložené finance „systému“ mohou vrátit. Vzhledem k tomu, že rotavirové enteritidy jsou velmi častým důvodem přijetí kojenců a batolat na lůžková oddělení, já bych toto očkování podpořil. Ale zásadní je samozřejmě kvalifikovaný názor skupiny odborníků podložený studiemi o nákladové efektivitě.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here