Školáci dostali dárek. Má to být další plošné otestování

0
749
plosne_otestovani
Ilustrace: Pixabay.com

Školáci se na koronavirus zřejmě otestují ještě v podzimních měsících. Šlo by o dvoukolové plošné otestování. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] si tím chce zmonitorovat vývoj kolem šíření viru na školách.

Tříkolový plošný screening na základních a středních školách nedopadl nijak dramaticky. Jeho výsledky kopírují obecný trend šíření koronaviru ve společnosti. Počty potvrzených případů na školách v čase nerostly, v několika krajích klesaly. I přesto ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] mluví o dalším plošném testování, které by školáky mělo čekat ještě do konce letošního roku.

„K plošnému screeningu bychom přistoupili ještě v průběhu podzimu, abychom zmapovali, jak jsme na tom s vývojem šíření epidemie na školách,“ uvedl na tiskové konferenci k výsledkům testování na školách s tím, že by šlo zřejmě o dvoukolové testování.

„Budeme to ještě konzultovat s hygienou,“ dodal.

WHO: Školy se mají v pandemii zavírat jako poslední

Nyní úřad s pokračováním plošného testování na školách nepočítá. Nevylučuje však, že jej nařídí v některých regionech s vyšší mírou pozitivity jak u personálu škol, tak samotných žáků. Za stávající situace není dle něj v plánu nařizovat ani povinné testování ve firmách.

AG testů je v Česku dostatek

S dodávkou antigenních testů [AG] do škol, kde by ministerstvo zdravotnictví případně zavedlo povinné testování, by neměl být problém. Podle ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy [za ANO] je testů dostatek.

„Z vysoutěžené dodávky bylo zaveženo 4,2 milionu kusů testů, pokud o testování hlavní hygienička rozhodne, tak můžeme jako MŠMT uplatnit ještě opci na 1,6 milionu kusů testů,“ vysvětlil s tím, že k tomu také dojde.

Dodal, že na skladech Správy státních hmotných rezerv [SSHR] leží aktuálně k dispozici ještě dva miliony kusů dalších AG testů.

„Ty je také možné využít, když ministerstvo zdravotnictví rozhodne o testování,“ dodal.

Plošné otestování žáků a jeho výsledky

Tříkolové testování žáků základních, středních a vyšších odborných škol [VOŠ] ukázalo obecně nízkou virovou nálož. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška připadá v průměru dvanáct potvrzených záchytů na 100 tisíc testů u žáků základních škol. O něco horší výsledky pak vykazuje testování na středních a vyšších odborných školách, kde na 100 tisíc testů připadá 21 pozitivních případů.

„Největší záchyt byl v Karlovarském kraji na středních školách, po 1. kole testování byl až na 213 na 100 tisíc testů, nyní to ale klesá,“ uvedl Dušek.

Ostatní kraje jsou dle něj v normě. Žádný z nich není z hlediska šíření koronaviru nijak výrazně rizikový.

„Což potvrzují i krajské hygienické stanice,“ upřesnil.

Opatření proti covidu tvrdě dopadají na děti a mládež

V konkrétních číslech pak plošné otestování potvrdilo pozitivitu celkem u 438 osob. 290 z nich připadá na základní školy a 148 pak na středoškoláky. Celkem se provedlo zhruba 3,2 milionu testů. Podle údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ] u nás střední školu navštěvuje kolem 433 tisíc studentů na celkem 1 280 středních školách. Do základních škol, včetně víceletých gymnázií u nás pak chodí zhruba jeden milion žáků.

Virus se šíří mezi nenaočkovanými, nikoli jen mladými

Ladislav Dušek zároveň upozornil, že nákaza koronavirem se nešíří pouze mezi mladými, jak ve společnosti často zaznívá, ale mezi nenaočkovanými. A ti jsou nejvíce zastoupení právě mezi mladší generací.

„V populaci do 19 let připadá 92,3 procenta nově potvrzených případů na lidi bez očkování,“ řekl.

V celorepublikovém měřítku je podle něj Česko teď na záchytové hladině 25 případů na 100 tisíc za týden. A to nás řadí mezi země s nižším rizikem nákazy i podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC], které nás indikuje jako zelenou zemi.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here