Nemoc covid-19 ohrožuje zejména obézní pacienty

0
309
obezni_pacienty
Foto: Pixabay.com

Obézním lidem hrozí dvakrát větší riziko, že se nakazí nemocí covid-19 než lidem s optimální hmotností. Vyplývá to ze srovnání nejnovějších studií, které zkoumaly průběh nemoci u 400 tisíců pacientů z Evropy, Asie a Ameriky. Výsledky jasně potvrzují, že covid postihuje obézní pacienty mnohem častěji než ty neobézní.

O 113 procent je vyšší riziko, že obézní lidé s koronavirem oproti lidem s optimální hmotností skončí v nemocnici. Jsou tu ale i další statistiky: Nárůst hospitalizací na JIP je u obézních pacientů s koronavirem o 74 procent vyšší než u neobézních pacientů. Riziko úmrtí je až o 48 procent vyšší než u neobézní populace.

„Výsledky metaanalýzy 75 studií provedené týmem profesora Popkina z univerzity v Severní Karolíně jsou alarmují a v určitém smyslu převratné,“ říká vedoucí Pracovní skupiny preventabilních onemocnění při Společnosti všeobecného lékařství [SVL] ČLS JEP Jozef Čupka.

Dodává, že obezita je odborníky i laiky většinou vnímána jako nemoc, u které se metabolické komplikace typu cukrovky, vysokého krevního tlaku či cholesterolu projeví s odstupem let. Pacienti proto mají falešný pocit dostatku času pro změnu životního stylu.

M. Matoulek: Obezitu s infarkty vidíme už i u třicátníků

Obézní pacienty s covidem provázejí komplikace

Podle vědců nové onemocnění covid-19 jasně ukazuje, že není prakticky žádný čas na jakýkoli odklad změn v managmentu obezity a je nutné jednat ihned. Argumentují pro takové jednání výsledky studií publikovaných v květnu 2020, z nichž jasně vyplývá, že se obézní pacienti potýkají s horším průběhem infekcí covid-19. A to hned z několika důvodů:

  • Obezita omezuje plicní ventilaci.
  • Obezita zhoršuje imunitní odpověď na virovou infekci.
  • Obezita zvyšuje v organismu zánětlivé procesy.
  • Obézní lidé jsou náchylnější k syndromu akutní respirační tísně. Což je v současnosti hlavní příčina úmrtí pacientů na koronavirus.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

Jozef Čupka upřesňuje, že velký obvod pasu a vysoká tělesná hmotnost také komplikují péči o pacienta v nemocnici. Například při zavedení plicní ventilace nebo položení nemocného na břicho, aby se zvýšil objem jeho dechu.

Vědci z výsledků studií dále predikují, že obézní jedince před koronavirem neochrání zřejmě ani vakcína proti covidu. Jejich imunita totiž nezvládne správně zareagovat na očkování. S podobným problémem totiž bojují obecně pacienti i u očkování proti chřipce.

„Vakcinace funguje na principu stimulace, kdy do těla zaneseme informace o povrchových antigenech – značkách – viru a ty nastartují imunitní buňky a začnou tvořit protilátky. Spuštění protilátek a délka jejich fungování je u obézních lidí kvůli změnám v tukové tkáni mnohem nižší,” tvrdí.

Jak předcházet obezitě a zvládat současnou situaci

Obezitě by měli lidé předcházet zdravým životním stylem s dostatkem pohybu. Což platí v současné době dvojnásob. Problém je, že bezpečnostní opatření omezují pohyb lidí a sociální kontakty. Lidé začali pracovat z domova, čímž z jejich dne zmizel přirozený pohyb jako chůze do práce, na oběd, nákupy. Počty obézních osob tak paradoxně rostou.

„Vidíme už nyní, že značná část lidí v první vlně pandemie přibrala cca jeden až pět kilogramů. Je to začarovaný kruh. Nemohli chodit ven a stýkat se s blízkými lidmi, což obecně zvyšuje stres, který následně řešili přejídáním. Ručička na váze poté zákonitě stoupá nahoru,“ vysvětluje Jozef Čupka.

Obezitu podmiňuje genetika a životní styl, ale lze se léčit

Důležité je podle něj nepropadat panice, jíst zdravě a nepřestávat s pohybem úplně. Totiž i cvičením se vyplavují hormony štěstí, které potlačují negativní stres. Důležité je komunikovat s ostatními a neřešit pobyt v domácnosti popíjením alkoholu.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here