Pražská záchranka zajistila vakcíny proti chřipce pro všechny své zaměstnance, kteří o ni požádali. Snaží se tím zachovat bezproblémový provoz Zdravotnické záchranné služby hl. města Prahy [ZZS HMP] v době pandemie covidu-19 a nastupující sezóny chřipky.

Záchranka zajistila vakcíny proti chřipce pro všechny své kolegyně a kolegy se zájmem o ně. Očkování je dobrovolné a požádat o něj mohou zdravotníci stejně jako administrativní personál ZZS HMP. Cílem nabídky je zachování nepřetržité akceschopnosti v poskytování zdravotní péče pacientům i v podzimních a zimních měsících.

S očkováním proti chřipce je třeba letos začít co nejdříve

„Děláme vše pro to, abychom ochránili naše lidi a zajistili na území hlavního města poskytování péče pacientům bez omezení. Vedle zavedené distribuce ochranných pomůcek chceme nyní na podzim předejít očkováním i chřipkovým onemocněním zaměstnanců,“ říká ředitel ZZS HMP Petr Kolouch.

Podle něj je důležité minimalizovat riziko přenosu chřipkové nákazy. I proto se i on sám již nechal proti chřipce naočkovat. Kvůli covidu se očkování dalších pracovníků ZZS HMP uskuteční v několika etapách. Kolegyně a kolegy naočkují přímo lékaři zdravotnické záchranné služby. Nikdo ze záchranky tak nemusí navštívit praktického lékaře.

V Praze záchranáři vyjíždějí k 30 covid pacientům denně

Počet výjezdů záchranářských a lékařských posádek se v Praze pohybuje v posledních týdnech okolo 350 za den. Jde spíše o horní hranici dlouhodobého průměru. Přičemž posádky se zdravotníky denně poskytují péči cca 30 pacientům s onemocněním covid-19.

Naši zdravotníci zasahují od jara ve zvýšeném stupni ochrany za použití respirátorů nebo celoobličejových masek s dýchacími filtry, případně i v celotělových ochranných oblecích. Je to pro ně velmi náročné a vyžaduje to velké nasazení, ale díky tomu nemáme případ, kdy by se náš zaměstnanec nakazil nemocí covid-19 od pacienta,“ uvádí Petr Kolouch.

Pražská záchranka přijala v posledních týdnech i zvýšená bezpečnostní opatření na všech pracovištích a výjezdových základnách. To kvůli omezení rizika covidu mezi zaměstnanci. Nyní jsou tak novým typem koronaviru nakaženy pouze jednotky zdravotníků ZZS HMP. Záchranka tak může poskytovat péči pacientům v Praze a jejím okolí bez omezení.

Pražská záchranka zvládla na jedničku i jarní epidemii

Nízké počty nakažených zaměstnanců vykazovala ZZS HMP také při jarní epidemii koronaviru, kdy ve druhé polovině května potvrdila nákazu covidem-19 u pěti svých zaměstnanců.

Pražská záchranka ohlásila pět nakažených záchranářů

V té době již poskytli zdravotní péči až jedné tisícovce pacientů s vážným podezřením na nákazu novým koronavirem. Nízký počet nakažených zástupci ZZS HMP vysvětlují tím, že se jim na jaře podařilo včas zajistit ochranné zdravotnické pomůcky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here