80 % covid pacientů na JIP má nadváhu či je obézní

0
841
pacientu
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Až 80 % covid pacientů ležících na jednotkách intenzivní péče [JIP] má nadváhu či obezitu. Zhruba pětina z pacientů na JIP je mladší 60 let a desetina pod 50 let. A dále: Finanční rezervy zdravotních pojišťoven vydrží nanejvýš do konce roku. To a další zaznělo včera [17. 3.] na sněmovním výboru pro zdravotnictví.

V nemocnicích leží aktuálně více než devět tisíc pacientů s covidem-19, zdravotní stav zhruba dvou tisíců z nich vyžaduje intenzivní péči. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška jde převážně o pacienty s nadváhou a obezitou. Totiž pouze 20 % z pacientů na JIP má běžnou tělesnou hmotnost, ostatní mají nadváhu a obezitu. To potvrzuje názor, že vyšší věk společně s vyšší hmotností jsou zásadním rizikovým faktorem pro vážný průběh nemoci covid-19.

M. Matoulek: Obezitu s infarkty vidíme už i u třicátníků

Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] na jednání výboru potvrdil výsledky očkování proti covidu. Což doložil na statistikách úmrtnosti u lidí starších 80 let. Ještě do konce letošního ledna připadala polovina všech úmrtí na covid na věkovou kategorii 80+, v polovině března se trend o něco zpomalil. Dnes u nás na covid umírá kolem 39 % seniorů starších 80 let.

Pořadí očkování seniorů nad 70 let určí jejich věk

Ředitel ÚZIS Dušek na jednání výboru řekl, že denně se u nás koronavirem nově nakazí 1 500 až 2 tisíce osob starších 65 let. Ze stávajících statistik vyplývá, že zhruba třetina z nich bude v několika dnech vyžadovat zdravotní péči v nemocnici.

„Dalších sedm dní budou nemocnice zcela jistě v této enormní zátěži,“ řekl Dušek.

Pokles počtů nakažených podle něj bude trvat minimálně do poloviny dubna. Upozornil dále, že z nakažených seniorů jen minimum žije v zařízeních sociálních služeb. V nich se totiž s očkováním začalo nejdříve. Dušek dále uvedl, že dalších zhruba 20 až 25 procent pacientů zůstává v nemocnici déle než 20 dnů po prvním testu z pozitivním výsledkem. Statistiky hospitalizovaných pacientů s covidem je však ve svých datech nevykazují.

Zdravotní pojišťovny budou do konce roku bez rezerv

Ministr Blatný se na jednání výboru vyjádřil také k financování zdravotní péče. Podle něj zdravotní pojišťovny již do konce letošního roku vyčerpají finanční rezervy z minulých let.

Zákon o kompenzacích čeká na jednání v Parlamentu

Náměstkyně ministra Helena Rögnerová doplnila, že na účtech pojišťovny mají v tuto chvíli asi 64 miliard korun, z nichž 40 miliard v základním fondu. Z těchto peněz půjde zhruba deset miliard na očkování proti covidu-19. Jedenáct miliard vezmou odměny zdravotníků, další miliardy bude stát nařízené testování ve firmách.

Testování v podnicích může zdiskreditovat celé testování

Podle Rögnerové zatím není jasné, jestli situaci může zlepšit vývoj ekonomiky, nebo bude třeba dofinancování navýšením platby za státní pojištěnce.

„Předpokládali jsme, že systém [veřejného zdravotního pojištění] bude stabilní do roku 2023, ale nebude. Bude stabilní maximálně do konce tohoto roku,“ řekl v této souvislosti ministr Blatný.

Úhrady pojišťoven za akutní péči letos porostou o 11 %

Situace by se dle jeho přesvědčení mohla zlepšit nejdříve koncem letošního roku.

„Zatím bychom to měli zvládnout, ale už nemáme rezervy na další roky,“ řekla Rögnerová.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here