Zákon o kompenzacích, který má vyrovnat zdravotnickým a sociálním zařízením ztráty kvůli zákazu neakutní péče a zvýšeným nákladům za covidové pacienty, schválila včera [15.3.] vláda. Nyní se čeká na jednání v Parlamentu ČR a vyhlášku ke kompenzacím od Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Zákon o kompenzacích zohledňuje výpadky v plánovaných příjmech poskytovatelů hrazené zdravotní péče kvůli omezením v neakutní péči. Zároveň má i dorovnat zvýšené náklady, jež poskytovatelům vznikly a stále vznikají v důsledku péče o pacienty s onemocněním covid-19. Obdobně tomu bylo i loni po jarní vlně epidemie, kdy se kvůli útlumu mimocovidové péče dostala mnohá zdravotnická zařízení do ekonomických potíží.

Kompenzační vyhláška zamířila do Sbírky zákonů

Ztráty a zvýšené náklady jim tak po vydání kompenzační vyhlášky, která je v gesci MZ ČR, uhradí zdravotní pojišťovny. Obě komory Parlamentu zákon projednají zřejmě ve zrychleném řízení.

Nemocnice ztrácí až 3,2 mld. Kč měsíčně

Podle odhadů ministerstva zdravotnictví tratí tuzemské nemocnice za každý měsíc trvání pandemie covidu cca 3,2 miliardy korun. S tím ale nepočítala každoročně vydávaná úhradová vyhláška, která upravuje finance pro jednotlivé segmenty zdravotní péče. Nyní tak čeká na schválení zákon o kompenzacích. Následně dojde k vydání nové kompenzační vyhlášky. Až na jejím základě pojišťovny poskytovatelům zdravotních služeb výpadky vyrovnají. A to nejpozději v ročním vyúčtování v létě 2022.

Cílem je stanovit právní rámec na kompenzaci nákladů podobně jako v minulém roce,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

Dodal, že zdravotním pojišťovnám tento zákon ukládá povinnost poskytovatelům zdravotní péče vykázané náklady kompenzovat.

Úhradová vyhláška s druhou vlnou epidemie nepočítala

Letošní úhradová vyhláška se dohadovala mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovali zdravotní péče v roce 2020. Nepočítala s dalšími náklady na léčbu pacientů v další vlně epidemie covidu-19. Reálně loni pojišťovny vydaly za vykázanou zdravotní péči 352 miliard korun. Což už bylo o 5,5 miliardy korun více než původně plánovaly.

Úhrady pojišťoven za akutní péči letos porostou o 11 %

Pojišťovny poskytovatelům zdravotní péče hradí nasmlouvané částky vícero způsoby. Buď formou pojišťovně vykázaných výkonů, měsíčních plateb nebo měsíčních záloh podle péče vykázané v posledním uzavřeném roce [případně i navýšené úhradovou vyhláškou, pozn. red.]. Například nemocnice tak loni dostávaly zálohy vypočítané podle roku 2018. Loňská kompenzační vyhláška jim pak stanovila podmínku, že nebudou poskytnuté prostředky vracet v případě, že dosáhnout alespoň 79 a 83 procent tehdejšího objemu péče.

Kompenzační vyhláška upraví i odměny

Plánovaná vyhláška má mimo kompenzací za nenaplněnou plánovanou zdravotní péči upravit i výplatu odměn za práci při druhé vlně epidemie covidu. Zdravotníci v lůžkové péči odměny dostanou od svého zaměstnavatele, který prostředky na ně dostane po schválení žádosti o dotaci. Tu již vyhlásilo MZ ČR.

MZ ČR vypsalo dotace na odměny pro zdravotníky

Z kompenzační vyhlášky a tedy prostředků zdravotního pojištění se pak vyplatí mimořádné odměny například pro pracovníky zdravotnické záchranné služby, laboratoří, ambulancí. Podle ministra Blatného bude výše odměn pro mimolůžkovou péči shodná s těmi v lůžkové péči, tedy ve výši až 75 tisíc korun hrubého při plném pracovním úvazku za práci od října 2020 do února 2021. Nezdravotníci se dočkají až 30 tisíc korun hrubého.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here