Registrace chronicky nemocných pacientů k očkování proti covidu-19 začne snad příští týden. Registrovat a očkovat je má jejich ošetřující lékař s pomocí speciálně přidělených kódů. Uvedl to dnes po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika její předseda Andrej Babiš [ANO].

Na odsunutí chronicky nemocných v Očkovací strategii proti covidu-19 Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] už upozorňovali jejich zástupci i lékaři několikrát. Počátkem března se 42 pacientských organizací obrátilo na předsedu vlády Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] s otevřeným dopisem, ve kterém jejich zástupci upozorňovali na dle nich neférové upřednostnění učitelů a osob nad 70 let v očkování právě před chronicky nemocnými pacienty.

„Ukázat prstem na ty ´správné´ skupiny přitom není úkol pro politiky, ale pro epidemiology a specialisty v oblasti veřejného zdraví,“ uvedl v dopise za pacientské organizace, konkrétně přípravný výbor nové Národní asociace pacientských organizací, předseda zapsaného spolku Česká společnost AIDS pomoc Robert Hejzák

Pacientské spolky odmítají změny v očkovací strategii

Po dnešním jednání Rady vlády pro zdravotní rizika to ale vypadá, že se i dlouhodobě nemocní lidé covid vakcíny v příštích týdnech přeci jen dočkají. Předseda vlády dnes po jednání rady uvedl, že by se mohli chronicky nemocní začít k očkování registrovat už v příštím týdnu.

„Vypadá to tak, že ambulantní specialisté by měli [pro pacienty] obdržet speciální kódy, podobně jako to je nyní u učitelů,“ popsal připravovanou změnu v registraci k očkování.

Registrace chronicky nemocných začne příští týden

Upřesnil dále, že předpokládá spuštění registračního systému už v příštím týdnu. Již dříve avizovanou informaci o tom, že se registrační systém od dubna otevře pro další věkovou skupinu [mladší 70 let, pozn. red.] avšak premiér dnes nepotvrdil.

„Jsou úvahy o dalším snížení věkové kategorie, jestli to bude 65 nebo 60, uvidíme,“ konstatoval Babiš.

Zdravotníci, senioři a také pedagogové i policisté

V tuto chvíli se do registračního systému k očkování proti covidu hlásí zdravotníci a všichni senioři starší 70 let. Od konce února pak i učitelé, kteří se do systému registrují s pomocí unikátního kódu, který obdrží od svého zaměstnavatele.

Registrace k očkování učitelů startuje tuto sobotu 27. 2.

Do očkování už se zapojili někteří praktičtí lékaři, kteří mohou vakcinovat i své pacienty mladší 70 let. Ovšem pouze za předpokladu, že jsou v případě nákazy v riziku těžkého průběhu nemoci covid. Vakcíny už dostávají i další profese, jako jsou vojáci. Ministr zdravotnictví Blatný minulý týden dokonce uvedl, že od dubna se začne s očkováním některých policistů.

K očkování u praktika se neregistrují zájemci centrálně

V Česku se od 27. prosince 2020, kdy se s očkováním začalo, podalo v součtu 1,12 milionu dávek vakcín. Z toho více než 308 tisíc lidé dostalo i druhou dávku vakcíny. Aktuálně se v Evropě očkuje čtyřmi vakcínami, jež schválil evropský lékový regulátor. A sice v pořadí prvně schválenou vakcínou Comirnaty, dále látkou Moderna, AstraZeneca a v minulém týdnu i první jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson, která do Česko přijde podle stávajících plánů v druhé polovině dubna.

Vakcína Janssen dorazí do zemí EU již v dubnu

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here