Český trh s respirátory i testy na covid nemá pravidla

0
587
trh_s_respiratory
Foto: Celní správa

Pražští celníci včera zajistili 680 tisíc respirátorů dovezených z Číny, které nebyly nijak označeny a neměly certifikáty osvědčující jejich účinnost. V Praze jde o první významnou zajištěnou zásilku v tomto měsíci. Tuzemský trh s respirátory, ale už i testy na covid je podle odborníků takovým zbožím přímo zahlcen.

Zásilku si celníci vybrali ke kontrole na základě informací a analýzy dat, které dostali již po vstupu zboží do EU, tedy v přístavu. U respirátorů chybějí certifikáty, takže nelze ani určit, jakou mají účinnost. Nad tím nevěřícně kroutí hlavou i šéf Celního úřadu pro hlavní město Praha Josef Vachtl.

„My historicky poprvé jsme se setkali se situací, že jsme objevili při kontrolách respirátory, které vůbec nejsou jakkoli označeny,“ říká

Respirátory dle účinnosti jejich technické normy
  • Respirátor typu GB 19083-2010 stupeň 3: Účinnost ≥ 99,97 %
  • Respirátory typu KN100 / KP100: Účinnost ≥ 99,97 %
  • Respirátory FFP3: Účinnost ≥ 99 %
  • Respirátory GB 19083-2010 stupeň 2: Účinnost ≥ 99 %
  • Respirátory GB 19083-2010 stupeň 1: Účinnost ≥ 95 %
  • Respirátory KN95 / KP95: Účinnost ≥ 95 %
  • Respirátory FFP2: Účinnost ≥ 94 %
  • Respirátory KN90 / KP90: Účinnost ≥ 90 %
  • Respirátory FFP1: Účinnost ≥ 80 %

Ochranné prostředky, které měly podle mluvčí celního úřadu Ivany Kurkové hodnotu přes dva miliony korun, mířily na evropský trh. Podle Vachtla je nyní na dovozci, aby navrhl řešení situace. Zlikvidovat či odvézt zajištěné respirátory mimo EU musí dovozce na své vlastní náklady. Zboží se nemůže pustit do volného oběhu. Kurková doplnila, že trestní stíhání v tomto případě nehrozí.

Dovozy necertifikovaných respirátorů z Číny

Podle odborníků takových a obdobných zásilek putuje Českou republikou bezpočet. Je to sotva pár dnů, kdy například zástupci Asociace nanotechnologického průmyslu ČR [ANP ČR] a Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků [AVDZP] apelovali na zásah České obchodní inspekce [ČOI] proti prodejům zejména čínských respirátorů bez potřebné certifikace. Inspekce ale uvedla, že proti čínským respirátorům nelze nic namítat, i když neprošly certifikací.

Zástupci domácích výrobců přesto upozornili, že od nezávazného doporučení Evropské komise [EK] dovážet ochranné zdravotnické pomůcky, včetně respirátorů, bez potřebné evropské certifikace uplynul rok. Sama ČOI žádosti o takové výjimky oficiálně přijímala od 13. 3. do 15. 6. 2020. Důvod byl kritický nedostatek ochranných zdravotnických pomůcek.

To už ale podle předsedkyně představenstva Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků [AVDZP] Jany Vykoukalové neplatí. I přesto je i nyní na tuzemském trhu velký objem necertifikovaných respirátorů bez označení CE. A další objemy na něm přibývají.

Orgán dozoru nad trhem toto protiprávní jednání dostatečně razantně neřeší. Nelegální výrobky nestahuje z trhu a neudílí citelné pokuty. Navíc aktivně neřeší prodej respirátorů nesplňujících evropskou normu EN 149,“ tvrdí.

Přidává se i Asociace nanotechnologického průmyslu

„Stát dovozcům nelegálních respirátorů KN95 a N95 protizákonný prodej nejen umožňuje, ale vláda jim ještě na jejich nelegální zboží odpustila DPH,“ říká předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Popora českých výrobců zdravotnických pomůcek byla jen iluze

Podle něj měli dodavatelé, kterým výjimku tehdy ČOI udělila, dostatek času řádně projít certifikací. To znamená získat potřebnou technickou normu. Skutečnost, že tak neučinili, má dopady do trhu ve formě jejich menších nákladů oproti tuzemským výrobcům a dodavatelům. A dále v tom, že bez certifikace nelze ohlídat kvalitu výrobků. Což ve finále znamená, že na trh i nadále přicházejí výrobky vysoce nekvalitní.

„Je na čase, aby v České republice začaly zákony platit pro každého. Vyzýváme vládu, aby přestala poškozovat poctivé české výrobce a ukončila toleranci a podporu prodeje nelegálního zboží v ČR,” dodal.

ČOI námitky proti čínským respirátorům odmítá

Mluvčí ČOI Jiří Fröhlich situaci nestaví zdaleka tak dramaticky jako zástupci tuzemských výrobců ochranných zdravotnických pomůcek, tedy i respirátorů. Podle něj technické normy v českém právním řádu nemají samy o sobě obecnou závaznost a označení N95 nebo KN95 na respirátoru neznamená nic zavrženíhodného.

„Nelze samozřejmě nikdy zcela vyloučit, že deklarace úrovně FFP2, KN95 či N95 na konkrétním kusu, výrobní šarži nebo i typu výrobku z nějakého důvodu neodpovídá skutečnosti. To už je však problematika zcela odlišné úrovně, která neopodstatňuje současné snahy prohlásit v rámci konkurenčního boje nějakou jakostní deklaraci dle technické normy paušálně za nelegální na našem trhu,” argumentoval Fröhlich.

Čína loni vyšla z krize jako vítěz. Čínský HDP vzrostl o 2,3 %

Odborníci z trhu jeho slova chápou, avšak nejsou si jistí, zda plně chápe podstatu problémů, který oni musejí řešit. Případně, zda se jen nepokouší odvádět pozornost od jádra pudla. Mluvčí ČOI se naštěstí docela jasně vyjádřil již na začátku února. Tehdy argumentoval, že obchodníci s čínskými respirátory mohou doprodávat zásoby získané díky výjimce z loňského jara. Případně díky výjimce z jiného členského státu Evropské unie.

Tomu však nechce věřit Jakub Král ze společnosti Porta Medica, která se na obchod a legislativu spojenou s ochrannými zdravotnickými pomůckami specializuje.

„Osobně jsem viděl hned několik takových výjimek a na žádné z nich nebylo uvedeno, že by platila do vyprodání zásob. Ať už pro žadatele o výjimku, anebo dalších článků distribučního řetězce. Žadatel směl dodávat na trh osobní ochranné prostředky bez evropského označení CE pouze po dobu platnosti dotyčné výjimky,” uvedl Jakub Král, právní expert ze vzdělávací a konzultační společnosti Porta Medica.

Spory o to, co lze, nebo nelze

Podle Fröhlicha však o tom, zda lze, či nelze výrobky uvedené legálně na trh doprodat, nerozhoduje okolnost, zda to bylo, či nebylo výslovně uvedeno v textu povolení.

„Výrobky uvedené legálně na trh, což je i případ respirátorů splňujících podmínky dotyčného povolení, na něm z povahy věci již mohou zůstat,” uvedl.

Čína ve výši přebytku obchodní bilance loni překonala Německo

Doplnil, že ČOI vítá, že po zavedení aktuálních vládních opatření se situace kolem covidu zlepšuje a nově nakažených začíná ubývat.

„Je velká škoda, že tento stav ohrožují až dramatické zprávy o respirátorech KN95, které spotřebitele v konečném důsledku matou a navozují dojem, že tyto výrobky jsou prakticky neúčinné. Funkční respirátor s filtrací 94 % a vyšší je pro spotřebitele užitečný a plní svou funkci, pokud je řádně nasazen,” vysvětlil, aniž by bylo zřejmé proč, neboť o to spor neběží.

Trh s respirátory, ale už i s covid testy není pod kontrolou

Dnes už každý ví, že KN95 odpovídá evropské normě respirátoru FFP2. Podstata problému tkví v tom, zda na obchodu s respirátory budou vydělávat domácí výrobci, nebo čínští výrobci, solidní či nesolidní dodavatelé. A to za situace, kdy česká a evropská ekonomika pod náporem šíření „čínského viru“ kolabuje, zatímco čínská ekonomika zažívá prudké oživení. Za což vděčí zejména pak více než stoprocentnímu růstu svého exportu.

Problémy na českém trhu přitom nejsou pouze s respirátory, ale také s testy na covid, které nově musejí využívat k testování svých zaměstnanců firmy a úřady.

Testovat na covid musí i malé firmy. Výdaje nejsou zanedbatelné

„Toto opatření způsobilo velký přetlak poptávky po těchto testech nad jejich krátkodobou nabídkou. Opět se toho chytlo velké množství spekulantů, kteří ve zdravotnictví dlouhodobě nepodnikají,” uzavírá pro ZdraveZpravy.cz Jakub Král.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here