Pfizer žádá FDA o schválení vakcíny pro děti 5 až 11 let

0
459
pro_deti
Foto: Pixabay.com

Americká společnost Pfizer a německá společnost BioNTech oficiálně požádaly amerického lékového regulátora FDA o schválení vakcíny Comirnaty pro děti ve věku od pěti do jedenácti let.

Děti od pěti do 11 let by podle Pfizeru měly dostávat jen třetinu dávky, která se podává osobám starším dvanácti let. I tak se jim však podle firmy vytvoří stejné množství protilátek jako u starších osob po standardní dávce.

Pracovník Bílého domu pověřený řízením boje proti covidu-19 Jeff Zients pak v televizi CNN prohlásil, že v případně kladného stanoviska amerických regulačních úřadů, by se děti starší pěti let mohly v USA začít očkovat již v listopadu.

Americký FDA plně schválil vakcínu od Pfizer/BioNTech

Podávání vakcín proti covidu-19 dětem starším pěti let bude moci v USA začít až v případě, že se k němu vyjádří kladně FDA a současně i americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC].

Vakcíny pro děti mají v USA zlepšit situaci na školách

Po vakcinaci dětí ve věku pět až 11 let volají podle agentury AP rodiče i pediatři. Nákaza se u dětí totiž podle lékařů projevuje stále častěji. V USA na ně připadá každý čtvrtý nový případ infekce covidu-19. Odborníci to přičítají nakažlivější delta variantě viru.

Ačkoliv je u dětí menší riziko těžkého průběhu nemoci, u některých k němu přeci jen dochází. Hrozí rovněž, že virus přenesou na někoho ze zranitelnějších skupin obyvatelstva. Očkování by podle expertů mohlo rovněž pomoci s návratem k normálnímu provozu ve školách. V USA na mnoha z nich totiž narušil výuku rozmach nákazy mezi žáky.

Cestování do USA se Evropanům otevře již v listopadu

Společnost Pfizer zkoušela svou vakcínu na 2 268 dobrovolnících mezi pěti až 11 lety a uvádí, že se u nich neobjevily vážnější vedlejší účinky. Agentura AP však poznamenala, že tato studie není dostatečně velká na to, aby odhalila velmi vzácné vedlejší účinky. Zmiňuje například zánět srdečního svalu [myokarditida], který se v ojedinělých případech objevil u některých pacientů po druhé dávce, především pak u mladých mužů.

Testování vakcíny na dětech od 2 do pěti let

Formální podání žádosti o schválení vakcíny Comirnaty pro děti od pěti do 11 let Pfizer oznámil na svém twitterovém účtu. FDA se nyní musí rozhodnout, zda je k dispozici dostatek důkazů o účinnosti očkovací látky u této věkové skupiny. A také, zda se u dětí neprojevují nebezpečné vedlejší účinky. K věci se nejprve vyjádří nezávislý poradní panel, který se sejde 26. října a poté dá FDA svoje doporučení.

Dodejme, že Pfizer a BioNTech nyní testují účinnost své vakcíny rovněž u dětí mezi dvěma a pěti lety a u skupiny od šesti měsíců do dvou let. Předběžná data z těchto studií budou zřejmě k dispozici ještě před koncem letošního roku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here