Cestování do USA se Evropanům otevře již v listopadu

0
1159
cestovani_do_USA
Foto: Pixabay.com

Očkování a čerstvý test na koronavirus současně umožní od listopadu cestování do USA. V pondělí [20.9.] to oznámil koordinátor protiepidemické politiky v Bílém domě Jeff Zients.

Volnější cestování do USA ze zemí Evropské unie a Velké Británie by se mohlo otevřít letos v listopadu. Po déle než roční uzavírce plánuje Bílý dům změnu stávajících omezení pro přijíždějící ze zahraničí. Podle Jeffa Zientse však za podmínky, že ještě před nástupem do letadla směřujícího do Spojených států předloží cestující potvrzení o dokončeném očkování proti covidu-19 a současně i negativní výsledek testu ne staršího tří dnů. Jedině tak po příletu na americké území nebude muset přijíždějící do povinné karantény.

„Mezinárodní doprava je klíčová pro spojování rodin a přátel, pro malé i velké podniky a pro podporu otevřeného šíření myšlenek a kultury,“ uvedl Zients k novému systému protiepidemických opatření v letecké dopravě.

Očkování proti covidu se v USA stává postupně povinné

Dodal, že upravený systém mezinárodní letecké dopravy posílí bezpečí Američanů v jejich domovině stejně jako bezpečnost v letecké dopravě.

Otevřené cestování do USA evropské země vítají

Plánovaný konec zákazu cestování do USA ocenila většina evropských politiků. Například nově jmenovaná britská ministryně zahraničí Liz Trussová prohlásila: „Skvělá zpráva pro lidi cestující ze Spojeného království do Spojených států. Důležité pro naši ekonomickou obnovu, rodiny a obchod.“

O “skvělé zprávě” se na twitteru rozepsal i německý ministr financí Olaf Scholz.

Za zmínku stojí i poznámka agentury AP, podle které se současné americké restrikce staly jen zdrojem rostoucí geopolitické frustrace. Obzvláště pak mezi evropskými činiteli. Pravda je, že Evropská unie i Velká Británie otevřely hranice plně očkovaným Američanům podstatně dříve. Navíc epidemická situace v Evropě je ve srovnání s tou v USA v posledních týdnech výrazně lepší.

Konec restrikcí z dob prezidenta D. Trumpa i Bidena

Nová politika v prevenci šíření koronaviru tak má nahradit restrikce, které na území USA začaly platit loni ještě za úřadu bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Po nástupu Joea Bidena se protiepidemická opatření ještě o něco zpřísnila. Washington aktuálně nepovoluje vstup většině cizinců cestujících ze zemí schengenského prostoru, Velké Británie, Číny, Indie, Jihoafrické republiky, Íránu a Brazílie.

Americká vláda v pondělí [20.9.] současně s novými pravidly pro cestování ohlásila prodloužení platnosti omezení na pozemních hranicích s Mexikem a Kanadou. Zákaz “zbytných” cest ze sousedních zemí, který trvá už od března 2020, tak zřejmě zůstane v platnosti minimálně do 21. října.

Výjimku mají pouze Američané a lidé s trvalým pobytem v USA. Ti mohou do země cestovat i z výše jmenovaných regionů. Což zůstane v platnosti i nadále. Pro neočkované lidi vracející se do země ale plánuje současná vláda v listopadu zavést povinné testování na koronavirus, a to těsně před odletem a po přistání.

Oběti covidu se v USA rovnají obětem španělské chřipky

Nedobrá zpráva je, že stále narůstají denní počty nakažených a zemřelých ve Spojených státech. V posledním týdnu zemřelo s covidem v průměru dva tisíce nakažených za den. Taková čísla USA vykazovaly začátkem letošního března. Třetina ze všech nových úmrtí hlásí jižanské státy Texas a Florida.

V USA se aktuálně vedou odborné diskuse o posilovací dávce covidové vakcíny. Především v souvislosti s nakažlivější variantou delta, kterou se častěji nakazí i plně očkovaní lidé.

Americký FDA plně schválil vakcínu od Pfizer/BioNTech

Panel nezávislých odborných poradců amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] v pátek doporučil podání třetí dávky vakcíny od Pfizer/BioNTech pouze osobám starším 65 let nebo lidem v riziku těžkého průběhu nemoci. Podle vládního experta Anthonyho Fauciho se v příštích týdnech agentura vyjádří k nutnosti dalších dávek u vakcín firem Moderna a Johnson & Johnson.

Bilance covidu v USA je podobná španělské chřipce

Americká bilance úmrtí spojených s covidem-19 nyní dosahuje čísla 675 tisíc. To je pro srovnání odhadovaný počet lidí, které v letech 1918 až 1919 v USA zabila epidemie takzvané španělské chřipky, uvedla agentura AP s upozorněním, že jde o poměrné srovnání, protože USA tehdy měla asi jen třetinovou populaci oproti dnešku.

Chřipkové viry mají na svědomí stovky milionů životů

Podle odborníků může být skutečný počet úmrtí způsobených covidem-19 ale výrazně vyšší, než je součet oficiálních statistik z amerických států a teritorií. Podle modelu vědců z Washingtonské univerzity už počet obětí překročil dokonce jeden milion.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here