Lékařská fakulta v Plzni otevře příští rok nový kampus

0
1070
Lekarska_fakulta_v_Plzni
Foto: LF UK Plzeň

Lékařská fakulta v Plzni zahájí příští akademický rok již v novém moderním kampusu na Lochotíně. Kolaudace budov je v plánu na jaro příštího roku. Nový kampus fakultě umožní přijmout o 10 až 15 procent více studentů.

Náklady na výstavbu moderních budov mají dle stávajícího rozpočtu činit 1,75 miliardy korun. Výstavba nového univerzitního kampusu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni začala v roce 2012. Druhá fáze výstavby pak na podzim roku 2019. Její součástí bylo zbudování objektu s šesti nadzemními a třemi podzemními podlažími.

Akademický rok 2022-23 už zahájí studenti v novém

Nový kampus lékařské fakulty tak dnes tvoří několik nových objektů. V posledním z nich plánují stavaři ještě do zimy stihnout osadit okna, aby v něm mohli topit a pracovat uvnitř na posledních stavebních úpravách. Zjara pak chtějí budovu doplnit o vnitřní vybavení a na přelomu května a června je v plánu kolaudace.

V prostorách nového kampusu tak studenti lékařské fakulty zahájí zřejmě již následující akademický rok 2022-2023. Aktuálně jich na fakultě, která vzdělává mediky všeobecného a zubního lékařství, studuje kolem dvou tisíc.

„Budova se příští rok zaplní studenty a učiteli a vznikne tu nejmodernější komplex lékařské fakulty v České republice,“ říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Do nové budovy, která je po více než 75 letech prvním objektem vyprojektovaným přímo pro potřeby lékařské fakulty, se přestěhuje osm teoretických ústavů. V budovách jsou celkem tři posluchárny, 23 místností na praktika a semináře. Dále i několik vyšetřoven s ambulancemi, 29 laboratoří, moderní simulační centrum, studovny a další prostory k vzdělávání a výzkumu. Přesune se sem také děkanát, knihovna a bude tu i menza.

Lékařská fakulta v Plzni nabídne staré budovy k prodeji

Největší výhoda nového kampusu je podle děkana LF Jindřicha Fínka kromě kompletně nového vybavení i těsná vazba na plzeňskou fakultní nemocnici a Biomedicínské centrum. V nich totiž působí mnoho pedagogů fakulty. Přiblížením pracovišť se také zefektivní provoz, zjednoduší se sdílení laboratoří a přístrojů a rozšíří spolupráce pracovišť fakulty.

Podle rektora UK Tomáše Zimy dokončení moderního kampusu dovolí fakultně navýšit kapacity přijímaných studentů. Každým rokem přijme fakulta ke studiu kolem 300 uchazečů na všeobecné lékařství a 50 na zubní lékařství. Studium dokončí podle děkana Fínka 75 až 80 procent přijatých studentů. Díky novému kampusu by mohla fakulta přijmout o deset až 15 procent studentů více. V anglickém programu přijímá LF do prvních ročníků kolem sta studentů všeobecného a zubního lékařství.

Otázka pak je, co bude s původními budovami lékařské fakulty. Její vedení nyní pracuje s plánem většinu historických objektů prodat.

Součástí zázemí budou i inteligentní simulátory

Kampus medikům nabídne i modernější výuku. Při studiu jim pomohou pokročilé simulátory [na foto LF UK Plzeň vpravo, pozn. red.], na nichž si vyzkoušejí detailně široké spektrum úkonů od odběru krve přes lumbální punkci, endoskopii až třeba po porod. Moderní přístroje dokážou dokonale nasimulovat zdravotní komplikace pacienta, včetně jeho reakcí na medikův zákrok. Počítač spolu s vyučujícími také vyhodnocuje, nakolik student provedl daný úkon správně.

Nové simulační centrum urgentní medicíny bude v PNB

„Dokážeme simulovat například srdeční selhání a třeba čtyřiadvacetihodinový vývoj zdravotního stavu pacienta. Studenti musejí nejen určit diagnózu a zahájit léčbu, ale musejí simulovaný stav pacienta průběžně sledovat a dělat samostatná rozhodnutí o léčbě,“ popsal Jindřich Fínek.

Lékařská fakulta v Plzni modernizuje na etapy

První etapa stavby nového kampusu začala již v roce 2012. Do roku 2014 vyrostly v sousedství Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně tři nové objekty. Sídlo pro pět teoretických ústavů fakulty a dvě budovy Biomedicínského centra, které se z větší části věnuje výzkumu. Zatímco první etapa výstavby zahrnovala investice do budov a přístrojů ve výši 462 milionů Kč, do aktuálně dokončované výstavby budov se investovalo téměř 1,5 miliardy korun.

V budoucnu se počítá ještě s třetí etapou výstavby. Tou by měla být sportovní hala a zároveň sídlo Ústavu tělesné výchovy, který jako jediný i po dokončení aktuální druhé etapy zůstane umístěn mimo nový kampus.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here