BioNTech rozjíždí výrobu vakcíny pro děti od pěti let

0
399
vakciny_pro_deti
Foto: BioNTech

Společnost BioNTech požádá v nejbližších týdnech úřady o schválení své proticovidové vakcíny pro děti od pěti do jedenácti let. S očkováním dětí v této věkové kategorii začali již na Slovensku.

Podání žádosti o schválení vakcíny Comirnaty pro děti od pěti do jedenácti let potvrdila německému týdeníku Der Spiegel Özlem Türeciová, spoluzakladatelka firmy BioNTech. Ta vakcínu Comirnaty vyrábí ve spolupráci s americkou farmaceutickou společností Pfizer.

„V nejbližších týdnech úřadům na celém světě, i tady v Evropě, předložíme studii týkající se pěti až jedenáctiletých dětí a požádáme o schválení naší vakcíny pro tuto věkovou kategorii,” řekla Türeciová.

EMA otestovala vakcínu Comirnaty u 2 260 dětí

Společnost již podle ní pracuje na přípravách výroby této vakcíny pro děti. Bude obsahovat stejné látky jako ta pro dospělé, bude jich ale o něco méně. Ugur Sahin, manžel Türeciové a další ze zakladatelů firmy BioNTech, uvedl, že ke konci roku budou k dispozici data ze studie týkající se očkování dětí od šesti měsíců. Podle lékařských statistik připadá na hospitalizace 1,8 procenta dětských pacientů. Dětem tak hrozí vážné symptomy při nákaze koronavirem podstatně méně než dospělým.

Vakcíny pro děti od pěti let si schválili na Slovensku

Od čtvrtka 9. září mohou vakcínu Pfizer/BioNTech dostat děti od pěti let věku na Slovensku. Očkování je na žádost rodičů a po schválení pediatrem, případně jiným odborníkem. Děti dostávají oproti dospělým asi třetinovou dávku.

Slovensko očkuje děti od pěti let. Podá i booster dávku

I tak jde o velmi odvážný krok, protože ani Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA], ani americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] zatím žádnou z vakcín nepovolily k očkování dětí mladších 12 let. Avšak slovenská vláda argumentuje rychle rostoucími počty nově nakažených.

V Česku se s očkováním dětí do 12 let zatím nepočítá

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] tento týden uvedlo, že zatím nepočítá s tím, že by umožnilo očkování dětí mladších 12 let.

„Vakcína pro tyto děti v tuto chvíli registraci nemá, a to ani u Evropské lékové agentury, ani u amerického Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a z našeho pohledu tedy v tuto chvíli není dostatek dat proto, abychom mohli vakcínu aplikovat plošně dětem mladším 12 let,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Britští odborníci nedoporučují očkovat zdravou mládež

Zároveň dodal, že pokud by nějaký ošetřující lékař vyhodnotil v individuálních případech podání vakcíny jako přínosné, není to vyloučeno. V tuto chvíli by to ale dle jeho slov bylo na odpovědnost lékaře.

Za nešťastné zároveň označil, když někteří lékaři odmítají dětem starším 12 let vakcínu proti covidu-19 podat. Podle něj ministerstvo nemá informace o tom, že by očkování mělo u dětí závažné nežádoucí účinky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here