Čeští školáci mají často opačné stravovací návyky

0
373
stravovaci_navyky
Foto: Pixabay.com

České děti mají často obrácené stravovací návyky. Nesnídají, svačí jen poskrovnu, ti starší ani neobědvají. Odpoledne a večer pak zahánějí hlad rychlými cukry a tloustnou. Ke zdravému vývoji přitom pomůže stravování otočit.

Tělesný výdej energie u dětí vzrůstá od rána a vrcholí zhruba v době odpolední svačiny. Snídaně by měla proto podle doporučení odborníků ze Státního zdravotního ústavu [SZÚ] představovat zhruba 18 procent denní energie.

Zásady správného stravování u školáka
  • Jíst pravidelně, ideálně 5x až 6x denně, nevynechávat denní příjem zeleniny a ovoce.
  • Omezovat příjem tuků, dávat přednost rostlinným tukům.
  • Dodržovat pitný režim, omezit slazené nápoje a nadměrnou konzumaci potravin s vysokým obsahem cukrů.
  • Nezapomínat na zdroje vápníku, tedy tradiční mléčné výrobky.
  • Nezapomínat na zdroje bílkovin, jako jsou libové maso, luštěniny, tvaroh.
  • Nezapomínat i na konzumaci ryb, které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, především v tučných rybách.

Avšak podle dat ústavu u nás žáci přijímají běžně až o třetinu energie méně. A u následujících pokrmů není situace o moc lepší.

„Energetický deficit se projevuje i u přesnídávky, nebo chcete-li svačiny. Průměrně se doporučuje asi 15 % energie na svačinu,“ říká vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.

Upozorňuje přitom, že problémy se stravováním vidí odborníci častěji u dívek na druhém stupni základních škol.

Školáci zanedbávají snídaně, svačiny i obědy

A nedostatek energie školáci obvykle nedoženou ani obědem. Ten by měl u dětí pokrýt zhruba 35 procent denní energie, v praxi ale představuje sotva 30 procent. Některé děti, především starší žáci, si na něj do jídelny ani nezajdou.

„Situaci nepomáhají ani stres ve škole, emoce či přísně vymezený čas na konzumaci jídla,“ dodává Ruprich.

Mléko k dětské obezitě nepřispívá, spíše naopak

Výsledek pak podle něj je, že děti dostávají velký hlad až v odpoledních hodinách, kdy po výuce vyrážejí do obchodů. Tam nakupují sladká a tučná jídla, která zapíjejí sladkými nápoji.

„Odpolední svačina by měla obsahovat asi 10 procent energie. V průměru ale vidíme, že u takového jídla odpoledne děti přijímají více energie, a to především 2 až 3x více přidaných cukrů,“ upozorňuje s tím, že je to vzhledem k dennímu režimu stravování pochopitelné.

Špatné stravovací návyky zdraví neprospějí

Totiž – děti uspokojí svůj velký hlad rychlými cukry, starší chlapci často i uzeninami. A jejich mozek je pak na chvíli spokojený. Obdobně to vypadá i doma u večeře, případně druhé večeře, kdy děti přijímají zbytečně hodně energie před spaním.

České děti se málo hýbou a přibývají na váze

„Z takového stravovacího režimu se nesmí stát zvyk, protože následky na zdraví dětí jsou pak téměř nevyhnutelné,“ varuje profesor Ruprich.

Popsané stravovací návyky totiž vedou k přibývání tělesné hmotnosti. Což je dnes až u třetiny českých dětí zřejmé pouhým okem. Prázdné kalorie jsou navíc spojeny s nedostatkem vitamínů a minerálních látek.

Nedostatek jódu v těle ohrožuje zdraví dětí i jejich IQ

„To znamená nejen špatný poměr tuků a svalové hmoty, ale může to už v dětském věku přispět k rozvoji diabetu, nežádoucímu zatížení rostoucího těla, deformaci kloubů, zanášení cév a podobně,“ varují závěrem odborníci ze SZÚ.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here