Nedostatek jódu v těle ohrožuje zdraví dětí i jejich IQ

0
998
jodu
Foto: Pixabay.com

Třetina těhotných a kojících žen v Česku má nedostatek jódu v těle. Nízký příjem jódu přitom vážně ohrožuje duševní i tělesné zdraví dítěte a významně snižuje hodnotu jeho IQ. Na problém upozornila Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

Nedostatek jódu v těle zvyšuje u gravidních žen riziko předčasného porodu a potratu. Snižuje také intelekt novorozence o sedm až deset bodů, uvádí Marie Nejedlá.

„Nedostatek jódu je naprosto zásadní pro vývoj člověka,“ upozorňuje s tím, že se jód podílí na růstu a vývoji organismu. Ovlivňuje i hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Česká republika patří od roku 2004 na seznam zemí, kde netrpí nedostatkem jódu v těle více než tři procenta nově narozených dětí. Avšak podle Marie Nejedlé ze SZÚ jejich počty v posledních letech výrazně rostou. V současné době se u nás dle jejích odhadů narodí zhruba 3,8 procenta dětí s nízkou hladinou jódu. Podle lékařů z kliniky dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady u nich počty novorozenců s jódovým deficitem stouply na 4,8 procenta. A v některých regionech Česka evidují lékaři dokonce až dvanáct procent novorozenců, kteří mají málo jódu.

Stravování: V čem chybují české ženy vůbec nejčastěji?

Jód je přitom jedním z nejdůležitějších minerálů. Jako jediný minerál je součástí hormonů štítné žlázy, konkrétně T3 [Trijódtyronin] a T4 [tyroxin či tetrajódtyronin].

Stravovací návyky vedou k absenci jódu v těle

Podle Nejedlé na celém světě trpí vážnou poruchou štítné žlázy v důsledku nedostatku jódu v těle na 900 milionů lidí. Snížená funkce štítné žlázy se podle ní projevuje mimo jiné únavou a padáním vlasů. Nemocný je často malátný, trpí zácpou a je zimomřivý. Nedostatek hormonů štítné žlázy v těle nemocného má za následek i to, že upadá do depresivních stavů. Dalšími příznaky jsou bolesti svalů, kloubů, vysušená kůže a otoky.

Příznaky poruchy štítné žlázy u dětí jsou stejné jako u dospělého pacienta. Navíc se však u nich může projevit zpomaleným fyzickým i mentálním vývojem, nedostatečným růstem a zmiňovanou nesoustředěností. Rodiče by měli při zjištění takovýchto symptomů navštívit dětského lékaře, který je odkáže na specializované pracoviště. Při pravidelných kontrolách vyšetřuje malé pacienty pediatr pohmatem právě i velikost štítné žlázy.

Jód obsahují naprosto běžné potraviny

Nemalé množství jódu obsahují naprosto běžné a v Česku dobře dostupné potraviny. Zastoupen je kupříkladu v mléce a výrobcích z něj, vejcích, vařené košťálové zelenině a také v soli. Obsahují jej i mořské ryby a řasy. Doporučený denní příjem jódu je u dětí podle věku od 90 do 120 mikrogramů, u dospělých 150 a u těhotných a kojících žen 250 mikrogramů. Například 200 ml mléka obsahuje 50 mikrogramů jódu.

Jan Krejsek: Alternativa pro mléko a výrobky z něj není

Jód je i v některých doplňcích stravy, ne všechny jsou však vhodné. Podle odborníků existují na trhu i takové, které v jedné tabletě obsahují až trojnásobek doporučeného denního příjmu. Nadměrná konzumace jódu proto může být i škodlivá, upozorňují lékaři.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here