Riziko myokarditidy po podání mRNA vakcíny je vzácné  

0
1196
mRNA
Foto: BioNTech

Zánět srdečního svalu a osrdečníku [myokarditida, perikarditida] po podání mRNA vakcíny je spíše vzácná nežádoucí reakce. Potvrzují to tuzemští kardiologové i výsledky aktuálních studií.

Kardiologové v poslední době řeší obavy některých svých pacientů z nežádoucí reakce po očkování mRNA vakcínami [Pfizer/BioNTech, Moderna] v podobě myokarditidy [zánět srdečního svalu] a perikarditidy [zánět membrány kolem srdce].

O těchto rizicích informoval veřejnost v první polovině července Farmakovigilanční výbor pro hodnocení rizik léčiv [PRAC] při Evropské agentuře pro léčivé přípravky [EMA]. Ten zánětlivá onemocnění srdce myokarditida a perikarditida tehdy uznal jako vzácný nežádoucí účinek po očkování mRNA vakcínami. Výbor PRAC výrobcům doporučil uvést tento nežádoucí účinek do informací o vakcínách.

Myokarditida a perikarditida je další reakce po očkování

„Po očkování vakcínami proti onemocnění covid-19 Comirnaty a Spikevax [dříve COVID-19 Vaccine Moderna] může ve velmi vzácných případech dojít k myokarditidě a perikarditidě,“ potvrdil závěr EMA ve své zprávě i český Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Praxe hovoří o jednotkách případů

Obavy pacientů s onemocněním srdce a cév by však měly zmírnit výsledky aktuálních studií. Například data ze srpnového vydání uznávaného amerického časopisu JAMA vyhodnocují riziko hospitalizace pro zánět srdečního svalu [myokarditida] na jednoho ze 100 000 očkovaných. Riziko zánětu osrdečníku po podání mRNA vakcíny pak na 1,8 pacienta na 100 tisíc očkovaných. Ve své studii odborníci sledovali zdravotní stav více než dvou milionů osob.

Průběh všech případů byl příznivý, nikdo nezemřel. Tento zánět není vzácným onemocněním a vyskytuje se běžně i mimo pandemii – takže reálně je riziko vakcíny jako příčiny komplikací ještě menší,“ říká předseda České kardiologické společnosti [ČKS] profesor Aleš Linhart.

Dodává, že případy myokarditidy se mimo jiného vyskytují i při očkování proti neštovicím, chřipce a papilomaviru. A upozorňuje také na výsledky sledování možného rizika zánětu srdečního svalu a osrdečníku u vojáků americké armády. Ta jim podala celkem 2,8 milionů dávek mRNA vakcín. Myokarditida se potvrdila u 23 z nich.

Kardiaci mají třikrát větší riziko úmrtí při nákaze covidem

Výše uvedená data podle odborníků dokládají, že riziko myokarditidy po podání mRNA vakcíny je velmi vzácné. To potvrzují i čeští kardiologové, podle kterých se jejich ordinace rozhodně neplní lidmi se zánětem srdečního svalu po očkování. Na co ale upozorňují, je riziko těžkého průběhu covidu-19 v případě nákazy právě u svých pacientů.

„Kardiak, který se nakazí covidem, má přitom až trojnásobně vyšší riziko úmrtí na něj. Musíme si uvědomit, že pomalé tempo a neúplná vakcinace vytvářejí prostor pro vznik nových mutací,“ upozorňuje Linhart.

Dodává, že zveličování některých nežádoucích reakcí a různé fámy o vakcínách u nás brání dosažení dostatečné proočkovanosti. Navíc i nahrává vzniku dalších mutací koronaviru.

„Mýty kolem vakcinace se množí, odpůrci očkování jsou o své pravdě přesvědčeni natolik, že neakceptují ani základní vědecká data. A s dogmaty se bohužel argumentovat nedá,“ říká kardiolog.

Americký FDA plně schválil vakcínu od Pfizer/BioNTech

Výsledek podle něj pak je, že někteří lidé, a to i chronicky nemocní, raději čekají, co vakcína udělá s ostatními.

„Zapomeňme, že delta je poslední v řadě. Pokud se nám nepovede očkování plošně dotáhnout, hrozí reálné nebezpečí, že se nadějeme další vlny pandemie,“ upozorňuje.

Nežádoucí účinky mRNA vakcín jsou zveličovány

Komplikace související s vakcinací jsou podle tuzemských kardiologů zveličeny. Naopak dle jejich názoru vakcíny mRNA překvapují svojí bezpečností.

„Uvážíme-li, kolik vedlejších reakcí mají lidé po jiných očkováních, například před cestováním do zahraničí, pak vychází srovnání s vakcínou na covid-19 jednoznačně příznivě,” vysvětluje Linhart.

Také ale nezastírá, že se vedlejší nežádoucí účinky po očkování proti covidu-19 mohou vyskytnout. Potvrzuje, že vedlejší účinky se skutečně mohou projevit. Některé jsou dle jeho slov dané samotným mechanismem vakcíny, která má navodit imunitní odpověď. Zároveň ale apeluje na veřejnost, aby mnoho nemocí, které se vyskytují i v době necovidové, nepřisuzovala vlivu vakcíny proti covidu-19.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here