Počet transplantací se loni kvůli covidu snížil o třetinu

0
416
transplantaci
Foto: Pixabay.com

Počet transplantací, které lékaři provedli loni během prvního roku pandemie covidu-19, se oproti roku 2019 snížil o třetinu. Vyplývá to z nové studie, kterou zveřejnil odborný časopis The Lancet.

Autoři studie zkoumali data z 22 zemí a porovnávali počty transplantací ledvin, jater, plic a srdce před příchodem koronaviru a po něm. Nejvíce, o 66 procent, se podle nich snížil počet transplantací u pacientů v Japonsku, naopak nejméně ve Švýcarsku. Tam to bylo jen zhruba o jedno procento. Mezi zeměmi, které odborníci do srovnávací studie zařadili, bylo 16 států z Evropy, tři země z Latinské Ameriky a rovněž USA, Kanada a Japonsko.

Zemřelí loni darovali 765 orgánů k transplantaci

Česko ve studii nebylo. Avšak loni se v něm dle dostupných údajů snížil počet transplantačních výkonů asi o 12 % na 765. To je nejnižší číslo od roku 2013. V Česku funguje celkem sedm transplantačních center [TC]. Jsou to pražský Institut klinické a experimentální medicíny [IKEM], TC ve FN Motol, Centrum kardiovaskulární transplantační chirurgie [CKTCH] Brno, TC ve FN Hradec Králové, TC v Plzni, Ostravě a Olomouci.

Covid připravil čekající na transplantaci o 48 000 let života

Podle autorů studie pandemie v roce 2020 připravila pacienty na čekacích listinách o 48 000 let života. Největší pokles nastal u transplantačních výkonů od živých dárců. U ledvin to bylo loni o 40 procent operací méně než v roce 2019, u jater o 33 procent méně. U orgánů transplantovaných od mrtvých dárců byl pokles nižší: u plic o 17 procent, u ledvin o 12 procent, jater o devět procent a srdce o pět procent.

Kdo a jak může v Česku darovat orgány

Výrazné rozdíly v transplantační aktivitě panují mezi jednotlivými zeměmi. Zatímco v Kanadě, Norsku, Slovinsku, Švýcarsku či USA počet transplantací poklesl o méně než deset procent, v Argentině, Chile a Japonsku to bylo o více než polovinu. Studii představili její autoři také na kongresu Evropské společnosti pro transplantace [ESOT] v Miláně.

Pokles počtu transplantací v České republice

V České republice dle statistik českého Koordinačního střediska transplantací [KST] lékaři loni provedli 765 transplantací, o rok dříve jich bylo o 107 více. Nejvíce klesly transplantace ledvin, jater a plic. Zhruba o desetinu oproti rekordnímu roku 2019 se snížil počet operací v největším transplantačními centru, Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] v Praze. Podle jeho sdělení jich bylo 495. Proti roku 2018 to bylo jen o 12 méně.

Což v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz potvrdil ředitel Koordinačního střediska transplantací [KST] Miloš Adamec.

„Pokles transplantací za loňský rok byl zhruba desetiprocentní, ale rok před covidem byl rokem rekordním v počtu dárců a transplantací,“ uvedl v podcastu ZdraveZpravy.cz.

K darování orgánů je česká společnost velmi empatická

Na transplantaci orgánu u nás čeká kolem 800 pacientů, KST vede jejich přesnou evidenci v Národním registru osob čekajících na transplantaci. Nejvíce pacientů čeká na náhradní ledvinu, těch je kolem čtyř až pěti set. Ledviny se u nás transplantují již 55 let.

Zbývající nemocní čekají na játra, srdce, slinivku břišní, plíce, Langerhansovy ostrůvky, tenké střevo a náhradním orgánem může být dokonce i děloha. Nejvíce se u nás transplantuje ledvina, na kterou pacienti podle Miloše Adamce zároveň čekají i nejdéle.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here